Ποιούς ελέγχους υπερδιπλασιάζει φέτος η ΑΑΔΕ και πού κάνει «εκπτώσεις»

Με απόφαση του Γ. Πιτσιλή αλλάζουν και οι στόχοι για τις διαγραφές χρεών προς την Εφορία όπως και για τις επιστροφές φόρων

Από: sofokleousin.gr

Αλλαγές στο πλάνο των φορολογικών ελέγχων που είχαν προγραμματιστεί να διενεργηθούν μέχρι το τέλος του 2022, κάνει η ΑΑΔΕ, όπως προκύπτει από την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Σε ορισμένες κατηγορίες ελέγχων γίνονται «εκπτώσεις», καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί για την υλοποίησή τους ή κρίθηκε ότι δεν θα είναι αποδοτικοί και έτσι το βάρος πέφτει σε ελέγχους, οι οποίοι θα είναι στοχευμένοι, σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και κλάδων.

Παράλληλα, αλλάζουν οι στόχοι για τις διαγραφές χρεών προς το δημόσιο, όπως επίσης και για τις επιστροφές φόρων, που έχουν καταβληθεί αχρεώστητα.

Ειδικότερα, με την απόφαση του κ. Πιτσιλή, (Δ.Σ.Σ. Α 1111685 ΕΞ 2022) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Νοεμβρίου αναθεωρείται το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022, όπως και οι αριθμητικοί στόχοι των φορολογικών ελέγχων.

Συγκεκριμένα, «κουρεύεται» ο στόχος για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 8.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων (εμφανείς έλεγχοι διακίνησης) σε όλη την επικράτεια.

Ο νέος στόχος των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 4.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων (εμφανείς έλεγχοι διακίνησης) σε όλη την επικράτεια.

Στον αντίποδα αυξάνονται οι στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2022 προέβλεπε τη διενέργεια 4.000 ελέγχους της κατηγορίας αυτής και με την αναθεώρηση του στόχου που προβλέπει η απόφαση του κ. Πιτσιλή, ο πήχης τίθεται στη διενέργεια τουλάχιστον 8.500 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων.

Διασταυρώσεις

Συγχρόνως αυξάνονται και οι έλεγχοι μέσω διασταυρώσεων. Πρόκειται για τους ελέγχους εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων οι οποίοι είναι διασταυρωτικοί, είτε αφορούν στην έκδοση πράξεων κατόπιν δελτίων πληροφοριών, προληπτικούς ελέγχους κ.λπ.

Ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προέβλεπε τη διενέργεια τουλάχιστον 4.000 ελέγχων της κατηγορίας αυτής εντός του 2022, πλέον ο στόχος ανεβαίνει στους 9.500 (τουλάχιστον) ελέγχους.

Επιστροφές φόρων

Η απόφαση του κ. Πιτσιλή αποκαλύπτει και την αστοχία στη διεκπεραίωση των επιστροφών φόρου. Ο αρχικός στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου προέβλεπε τη διεκπεραίωση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων επιστροφών, ώστε την 31η Μαρτίου 2022 να μην υφίστανται ληξιπρόθεσμες (ως προς τα ποσά) επιστροφές.

Καθώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος, η απόφαση προβλέπει τη διεκπεραίωση του συνολικού ποσού των επιστροφών που εκκρεμούν, έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

Διαγραφές χρεών

Έκπτωση γίνεται και στο ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία που θα χαρακτηριστούν «ανεπίδεκτα είσπραξης», κατόπιν ελέγχων της φοροδοτικής ικανότητας, εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προέβλεπε, εντός του 2022 τον χαρακτηρισμό χρεών της Φορολογικής Διοίκησης ύψους 2 δισ. ευρώ, ως ανεπίδεκτων είσπραξης, εκ των οποίων 1,9 δισ. ευρώ από την Ειδική Μονάδα Είσπραξης ( ΕΜΕΙΣ).

Με την απόφαση του κ. Πιτσιλή, ο στόχος πέφτει στο 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,45 δισ. ευρώ, θα είναι από την ΕΜΕΙΣ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail