Δικομματική Ομάδα Γερουσιαστών πιέζει το Πεντάγωνο να δώσει στην Ουκρανία προηγμένα drones

asc.army.mil/web/portfolio-item/aviation_gray-eagle-uas/
Freepen.gr - Μια ομάδα δικομματικών γερουσιαστών προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Gray Eagle που θα έδιναν στο Κίεβο ικανότητα μεγαλύτερης εμβέλειας, αναφέρει ο Dave DeCamp στο news.antiwar.com.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διστάζει να στείλει τα drones λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης με τη Ρωσία και των ανησυχιών ότι η ευαίσθητη τεχνολογία στα drones θα μπορούσε να καταλήξει σε λάθος χέρια.

Η Wall Street Journal ανέφερε πρόσφατα πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να μην παράσχει τα drones, αν και άλλα δημοσιεύματα αμφισβήτησαν αυτόν τον ισχυρισμό και είπαν ότι δεν είχε ληφθεί τελική απόφαση.

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, 16 γερουσιαστές εξέφρασαν «ανησυχία» για τις αναφορές που σημειώνουν πως η κυβέρνηση αρνήθηκε να στείλει το MQ-1C. Οι γερουσιαστές ζήτησαν από τη διοίκηση να επανεξετάσει προσεκτικά το ουκρανικό αίτημα.

Επικεφαλής της επιστολής ήταν ο γερουσιαστής Joni Ernst (R-IA) και υπογράφηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου μέλους James Inhofe (R-OK). Οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι το MQ-1C και άλλες δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας θα παράσχουν στην Ουκρανία πρόσθετη φονικότητα που απαιτείται για την εκτόξευση των ρωσικών δυνάμεων και την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών.

Η παροχή MQ-1C θα ήταν μια σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να οπλιστούν με ισχυρούς πυραύλους κόλασης και μπορούν να πετούν για έως και 30 ώρες. Τα drones θα έδιναν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει άλλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν ρωσικό έδαφος, με εξαίρεση την Κριμαία.

Αξιωματούχοι είπαν στο CNN την περασμένη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο τροποποίησης των MQ-1C για να αλλάξουν την τεχνολογία ορισμένων εξαρτημάτων, ώστε να μην αποτελούν τόσο μεγάλο κίνδυνο εάν καταλήξουν στα χέρια της Ρωσίας. Η έκθεση ανέφερε ότι η προσπάθεια καθοδηγείται από τον αμερικανικό στρατό, αλλά οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα απαιτούσαν χρόνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail