Όγκοι ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου κατευθύνονται προς την Ασία – Bloomberg

GTraschuetz / Pixabay
Freepen.gr - Οι ασιατικές χώρες αντιπροσωπεύουν πλέον τα δύο τρίτα των συνολικών θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, ενώ οι προμήθειες προς την ΕΕ συνεχίζουν να μειώνονται, ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg.

Οι θαλάσσιες παραδόσεις στην Ασία φέρεται να αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από τα δύο πέμπτα των ρωσικών θαλάσσιων πωλήσεων αργού προτού η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιβάλουν κυρώσεις για την στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Κίνα και η Ινδία φέρεται να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τελευταίας αύξησης του ρωσικού εμπορίου πετρελαίου, ενώ μικροί όγκοι αποστέλλονται επίσης στη Σρι Λάνκα και τα ΗΑΕ.

Ο συνολικός όγκος αργού πετρελαίου που κατευθύνεται προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, μαζί με το φορτίο σε πλοία που δεν έχουν ακόμη δείξει τελικό προορισμό, φέρεται να εκτοξεύτηκε στα 2,39 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 28 ημέρες έως τις 11 Νοεμβρίου.

Η άνευ προηγουμένου αλλαγή της Μόσχας από τη Δύση στην Ανατολή έρχεται τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη των κυρώσεων της ΕΕ, με την υποστήριξη των χωρών της G7 και της Αυστραλίας, στις 5 Δεκεμβρίου. Τα τιμωρητικά μέτρα θα υποχρεώσουν τις δυτικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να παρέχουν ασφάλειες και άλλες υπηρεσίες σε δεξαμενόπλοια φορτωμένα με ρωσικό αργό, εκτός εάν το φορτίο αγοράζεται κάτω από ένα ανώτατο όριο τιμής που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό από τα λιμάνια της χώρας στον Ειρηνικό χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για να παραδώσουν το φορτίο στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής της Κίνας ενώ και το ταξίδι από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία είναι επίσης σύντομο.

Ωστόσο, οι αποστολές στην Ινδία από οποιονδήποτε από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής της Ρωσίας συνήθως διαρκούν αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παραβίασης των δυτικών κυρώσεων πριν φτάσουν στον προορισμό τους.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν στο χαμηλό πέντε εβδομάδων των 700.000 βαρελιών την ημέρα τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 11 Νοεμβρίου. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail