Οι τιμές της πατάτας αυξάνονται κατά 73% στη Γερμανία, ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξάνεται συνολικά κατά 40%

pixel2013 / pixabay
Freepen.gr - Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για την αγάπη τους για την πατάτα σε σημείο που η αμφιλεγόμενη επίτροπος κατά των διακρίσεων της χώρας, Φέρντα Αταμάν, αναφέρθηκε στους Γερμανούς ως «πατάτες» ως προσβολή τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Τώρα, η τιμή της πατάτας έχει αυξηθεί κατά 73 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η οποία είναι μια από τις πιο απότομες αυξήσεις από οποιοδήποτε προϊόν διατροφής στο σούπερ μάρκετ, όπως αναφέρει το RΕMΙX.

Συνολικά, η τιμή των τροφίμων έχει εκτιναχθεί κατά 40 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι και ορισμένα προϊόντα, όπως το γάλα και το κρέας, έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά αυξήθηκαν λιγότερο από τα ζωικά προϊόντα. Για παράδειγμα, το γάλα αυξήθηκε κατά 58%, ενώ τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 28%. Ωστόσο, η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατά 41 τοις εκατό το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και των ζωοτροφών ήταν οι κύριοι παράγοντες που ανέβασαν τις τιμές των ζωικών προϊόντων.

Ένα από τα φωτεινά σημεία ήταν η πτώση των τιμών των φρούτων, η οποία μειώθηκε κατά 4,7 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει πλήξει σκληρά τους Γερμανούς καταναλωτές. Ο Helmut Schleweis, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων (DSGV), προειδοποίησε πρόσφατα ότι το 60 τοις εκατό των γερμανικών νοικοκυριών, που ανέρχονται σε 25 εκατομμύρια άτομα, χρησιμοποιούν ήδη ολόκληρο το μηνιαίο εισόδημά τους και κάποιες αποταμιεύσεις για να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος ζωής της χώρας.

«Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια της ευημερίας και η κατανάλωση πλούτου επηρεάζει τη μεσαία τάξη», είπε ο Schleweis.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail