Η Ουκρανία ζητά επί της ουσίας πόλεμο κατά του Ιράν

Freepen.gr - Στις 5 Νοεμβρίου, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, υποστήριξε στρατιωτικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής drones που βρίσκονται στο Ιράν. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky επανέλαβε την πολεμική ρητορική του Podolyak την επόμενη μέρα, απαιτώντας το Ιράν να «τιμωρηθεί» για τη φερόμενη προμήθεια drones στη Ρωσία. 

Ο Podolyak όχι μόνο ζήτησε αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, αλλά αναζωπύρωσε τις φθαρμένες δυτικές και ισραηλινές αλλαγές καθεστώτος λέγοντας ότι το Ιράν είναι αποσταθεροποιητική δύναμη, υποστηρίζοντας ότι χωρίς χτυπήματα σε στόχους στο Ιράν, η χώρα θα συνεχίσει να εξοπλίζει «τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ και την «τρομοκρατική Ρωσική Ομοσπονδία».

Το Κίεβο υιοθέτησε την εχθρική του στάση απέναντι στην Τεχεράνη, αφού ισχυρίστηκε πως η Ρωσία ανέπτυξε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που της προμήθευσε το Ιράν για να χτυπήσει την ουκρανική πολιτική υποδομή κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του Οκτωβρίου. 

Σε μια συνέντευξη σε ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στις 5 Νοεμβρίου, ο Podolyak υποστήριξε ότι η απάντηση στο Ιράν που προμήθευσε τη Ρωσία με drones δεν πρέπει να περιορίζεται σε κυρώσεις ή ακόμη και σε συνολικό εμπορικό εμπάργκο: «Μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να είναι κυρώσεις ή ακόμη και εμπάργκο, ναι ολικό εμπάργκο. Μου φαίνεται ότι θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα χτυπήματα στην παραγωγή drones, βαλλιστικών πυραύλων κ.λπ.».

Η κυβέρνηση του Ιράν απάντησε στους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και των δυτικών προστάτων της, αναγνωρίζοντας ότι προμήθευε τον ρωσικό στρατό με drones πριν από τη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το Ιράν ήταν πρόθυμο να επανεξετάσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα όπλα του χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν σε στόχους ουκρανικής υποδομής. Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνήθηκε επίσημα ότι χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να μας παράσχουν τυχόν έγγραφα που έχουν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία», ενημέρωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτόν τον Νοέμβριο. Ωστόσο  , ο Amirabdhollahian είπε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρώπης πίεσαν τελικά τους Ουκρανούς αξιωματούχους να απορρίψουν την άμεση εμπλοκή.

Η παρουσία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών φαίνεται να προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στον ουκρανικό στρατό.

* με πληροφορίες από άρθρου του Αλεξάντερ Ρουμπινστάιν στο thegrayzone.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail