Ο επικίνδυνος άξονας: Οι Μουλάδες της Ρωσίας και του Ιράν

sina drakhshani / unsplash.com
Το ιρανικό καθεστώς παρέχει τώρα όπλα και στρατεύματα στη Ρωσία με πλήρη ατιμωρησία. Τι παίρνουν σε αντάλλαγμα οι κυρίαρχοι μουλάδες του Ιράν;

Majid Rafizadeh - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρώτα απ' όλα, το θεοκρατικό κατεστημένο του Ιράν σπεύδει να περάσει το πυρηνικό κατώφλι για να γίνει ένα κράτος με πυρηνικά όπλα. Το Ιράν θέλει η Ρωσία να το βοηθήσει να ενισχύσει και να επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στις 24 Οκτωβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προειδοποίησε με ακρίβεια:

"Σε οκτώ μήνες πλήρους πολέμου, η Ρωσία χρησιμοποίησε σχεδόν 4.500 πυραύλους εναντίον μας. Και το απόθεμα πυραύλων της μειώνεται. Ως εκ τούτου, η Ρωσία έψαξε για οικονομικά όπλα σε άλλες χώρες για να συνεχίσει τον τρόμο της. Τα βρήκε στο Ιράν"

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε:

"Έχω μια ερώτηση για εσάς – πώς πληρώνει η Ρωσία για αυτό το Ιράν, κατά τη γνώμη σας; Το Ιράν ενδιαφέρεται απλώς για χρήματα; Πιθανώς όχι, καθόλου χρήματα, αλλά ρωσική βοήθεια στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Πιθανώς, αυτό ακριβώς είναι το νόημα της συμμαχία τους».

Το ιρανικό καθεστώς, το οποίο έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι δεν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα λόγω της αναφερόμενης «φάτβα» του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που απαγορεύει μια τέτοια πράξη, άλλαξε πρόσφατα τον τόνο του και καυχιέται πως αυτή την στιγμή έχει την ικανότητα να δημιουργήσει πυρηνική βόμβα.

Τον Ιούλιο, ο Kamal Kharrazi, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, παραδέχτηκε στο Al Jazeera:

"Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε γίνει ένα οιονεί πυρηνικό κράτος. Αυτό είναι γεγονός. Και δεν είναι μυστικό πως έχουμε τα τεχνικά μέσα για να παράγουμε μια πυρηνική βόμβα... Στο παρελθόν, και μέσα σε λίγες μέρες, ήμασταν μπορούμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο έως και 60%, και μπορούμε εύκολα να παράγουμε εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 90%.

Ο Kharrazi πρόσθεσε ότι "αυτό που θέλουμε είναι μια Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά όπλα" -- πιθανότατα σημαίνει πως μόνο το Ιράν θα κρατήσει τα πυρηνικά όπλα, αλλά όχι οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης παραδεχτεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος σχεδιαζόταν πάντα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Τον Απρίλιο, αναφέρθηκε πως ο πρώην αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Ali Motahari είπε:

«Από την αρχή, όταν μπήκαμε στην πυρηνική δραστηριότητα, στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε μια βόμβα και να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνάμεις, αλλά δεν μπορέσαμε να διατηρήσουμε τη μυστικότητα αυτού του ζητήματος».

Ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Φερεϊντούν Αμπάσι-Νταβάνι, αναγνώρισε επίσης ότι το έργο του ήταν μέρος ενός σχεδιασμένου «συστήματος» για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με μια αναφορά από το Νοέμβριο του 2021:

«Ο πρώην επικεφαλής του AEOI είπε επίσης στο IRNA πως συνεργάστηκε με τον [πυρηνικό επιστήμονα Mohsen] Fakhrizadeh για την «πυρηνική άμυνα».

«Ο Αμπάσι ισχυρίστηκε ότι ο Φαχριζαντέχ είχε γίνει στόχος των εχθρών του Ιράν για χρόνια, αλλά «όταν η συνολική ανάπτυξη της χώρας ήρθε σε ό,τι αφορά τους δορυφόρους, τους πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα και [το Ιράν] πέρασε τα διάφορα σύνορα της γνώσης, το ζήτημα έγινε πιο σοβαρό για αυτούς»

Η ανύπαρκτη ηγεσία της κυβέρνησης Μπάιντεν βοήθησε τους κυβερνώντες μουλάδες να κερδίσουν χρόνο τα τελευταία δύο χρόνια και να επιταχύνουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, αυξάνοντας τον εμπλουτισμό ουρανίου τους από 20% σε 60%, διεξάγοντας έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή μετάλλου ουρανίου και προσθέτοντας επιπλέον προηγμένες φυγόκεντρες εμπλουτισμού ουρανίου. Το τολμηρό καθεστώς των μουλάδων ανακοίνωσε μάλιστα ότι δε θα επιτρέψει στη Διεθνή Ατομική Ενέργεια να δει εικόνες των φυγοκεντρητών.

Ακόμη και μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία τόνισε ότι η Τεχεράνη «δεν έχει αξιόπιστη πολιτική ανάγκη για Έρευνα και Ανάπτυξη και παραγωγή μετάλλου ουρανίου, που αποτελούν βασικό βήμα στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου».

Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάστηκαν στο παρελθόν για την κατασκευή αρκετών πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν και την προώθηση της πυρηνικής τεχνολογίας του καθεστώτος.

Η νέα πυρηνική συμφωνία του Μπάιντεν, εάν επιτευχθεί, θα επιτρέψει επίσης στη Ρωσία να εξαργυρώσει ένα συμβόλαιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περαιτέρω επέκταση της πυρηνικής υποδομής του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατέστησε εκπληκτικά σαφές στους αμερικανούς νομοθέτες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δε θα σταθεί εμπόδιο στη ρωσοϊρανική πυρηνική συνεργασία και τη Ρωσία να εξαργυρώσει τη σύμβαση των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις επανέλαβε την στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν επισημαίνοντας:

«Εμείς, φυσικά, δε θα εγκρίναμε τη ρωσική συμμετοχή σε πυρηνικά έργα που αποτελούν μέρος της επανέναρξης της πλήρους εφαρμογής του JCPOA».

Δυστυχώς, αυτή εξακολουθεί να φαίνεται να είναι η κληρονομιά που θέλει να αφήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν: το ληστρικό καθεστώς του Ιράν, ο κορυφαίος κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας, οπλισμένος με πυρηνικές βόμβες και μια ισχυρή Ρωσία που δε διστάζει να χρησιμοποιήσει επιθετικότητα και στρατιωτική δύναμη για να εισβάλει σε άλλα χώρες.

Δεν είναι περίεργο που ο Μπάιντεν αποκαλείται «ρώσικο ανδρείκελο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail