Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει κύμα χρεοκοπιών καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται στα ύψη

geralt / pixabay
Freepen.gr - Ο κατασκευαστικός κλάδος είχε το μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων πτώχευσης, με 198, σημειώνοντας αύξηση 4,2% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο τομέας χαρακτηρίζεται από συμφόρηση στην προσφορά, αυξανόμενες τιμές και έργα που διακόπτονται όλο και περισσότερο λόγω της κρίσης. Στον τομέα του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, καταγράφηκαν 167 διαδικασίες πτώχευσης, σημειώνοντας αύξηση 18 τοις εκατό από πέρυσι.

Οι οικονομικοί ειδικοί προβλέπουν ύφεση έως το 2023, η οποία θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Τον Οκτώβριο, το κλίμα μεταξύ των μικρών επιχειρηματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιδεινώθηκε ξανά σημαντικά, ενώ οι ανησυχίες για τα προς το ζην αυξάνονται, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo. Ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε από μείον 20,9 μονάδες το Σεπτέμβριο σε μείον 25,0 μονάδες, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ, γράφει το REMIX.

«Η οικονομική επιβράδυνση πλήττει ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι υπαρξιακές ανησυχίες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ειδικότερα, οι προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές είναι ζοφερές», δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών του Ifo.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, σηματοδοτώντας πως οι οικονομικές ανησυχίες αποτελούν ανησυχία σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ύφεση μέχρι το τέλος του 2022, αν και εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί μέτρια κατά 0,3 τοις εκατό το 2023. Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής», δήλωσε ο Paolo Gentiloni, οικονομικός επίτροπος της ΕΕ, επικαλούμενος υψηλή αβεβαιότητα, υψηλές τιμές ενέργειας, μείωση της αγοραστικής δύναμης των ιδιωτικών νοικοκυριών, ασθενέστερο παγκόσμιο περιβάλλον και αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καταδεικνύεται από έρευνα της DZ-Bank, η οποία δείχνει ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία για τις εταιρείες, με το κόστος να αυξάνεται σε όλα τα επίπεδα.

Η ανάλυση δείχνει ότι η ενεργειακή κρίση επηρεάζει ιδιαίτερα τις μεσαίες επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων. σημαντικό ποσοστό μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας. Οι αρτοποιοί, οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων και ζάχαρης, ακόμη και οι παραγωγοί ποτών, μεταξύ άλλων, χρειάζονται σημαντική θερμότητα και ενέργεια για την παραγωγή, η οποία βασίζεται κυρίως στο αέριο. Η βιομηχανία τροφίμων είναι επομένως ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, με αντίστοιχα υψηλό κόστος.

Ωστόσο, και οι μεσαίου μεγέθους χημικές εταιρείες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς το αέριο δε χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή θερμότητας για την παραγωγή, αλλά χρησιμοποιείται και απευθείας ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πολλών προϊόντων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail