Η Ρωσία εξαπολύει άνευ προηγουμένου πλήγμα σε βασικές υποδομές: Η επιβίωση των πόλεων της Ουκρανίας σε σοβαρή αμφισβήτηση

Στις 15 Νοεμβρίου, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε ένα νέο κύμα πυραυλικών επιδρομών σε βασικούς στόχους υποδομής της Ουκρανίας, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε στόχους υποδομής ζωτικής σημασίας για την ικανότητα παραγωγής ενέργειας της χώρας. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σε επίσημη δήλωση ισχυρίστηκε ότι είχαν εκτοξευθεί περίπου 100 πύραυλοι, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό από οποιαδήποτε ημέρα χτυπήματος. Οι υποδομές στις πόλεις του Κιέβου, του Ζιτόμιρ, του Λβιβ, του Τσερνιχίφ και του Μικολάιβ, μεταξύ πολλών άλλων, στοχοποιήθηκαν, με τρία κύματα επιθέσεων που ακολουθήθηκαν από εκτεταμένες αναφορές για διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα. 

militarywatchmagazine.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε μια στιγμή που η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ήταν ήδη εξαιρετικά τεταμένη λόγω προηγούμενων επιθέσεων, με τους New York Times να αναφέρουν στις 5 Νοεμβρίου πως η πρωτεύουσα Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθεί πλήρως λόγω της επικείμενης κατάρρευσης των υποδομών. Ο διευθυντής ασφαλείας της δημοτικής κυβέρνησης του Κιέβου Roman Tkachuk δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή του: 

«Αντιλαμβανόμαστε πως εάν η Ρωσία συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις, εμείς [Κίεβο] μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το ηλεκτρικό μας σύστημα… Εάν δεν υπάρχει ρεύμα, δε θα υπάρχει νερό και αποχέτευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή την στιγμή η κυβέρνηση και η διοίκηση της πόλης λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία του συστήματος τροφοδοσίας μας». 

Μέχρι εκείνη τη στιγμή το  40 τοις εκατό της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχε υποστεί ζημιές ή καταστράφηκε. 

Ο ρωσικός στρατός απέφυγε κυρίως από την κινητοποίηση εφέδρων ή τη σκόπιμη στόχευση υποδομών σε σημαντική κλίμακα μέχρι τον Οκτώβριο, με την στροφή προς μια πιο ολοκληρωμένη μορφή πολέμου να έρχεται αφού ο ρωσικός στρατός αντιμετώπισε επαναλαμβανόμενες και σημαντικές αποτυχίες στο έδαφος. Είχε προηγουμένως εκτιμηθεί ευρέως ότι η Μόσχα, προσδοκώντας μια γρήγορη νίκη, προσπάθησε να διατηρήσει ανέπαφη την υποδομή της Ουκρανίας και να εγκαταστήσει γρήγορα μια φιλική κυβέρνηση στη χώρα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος για το ουκρανικό κράτος. Καθώς η πιθανότητα επιστροφής της Ουκρανίας στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας έχει χαθεί ουσιαστικά, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές όπου τα υπέρ της Δύσης αισθήματα είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ του πληθυσμού, το κόστος της ανοικοδόμησης αναμένεται να βαρύνει την τρέχουσα ευθυγραμμισμένη με τη Δύση ουκρανική κυβέρνηση και τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ που αφαιρεί το κίνητρο για τη Ρωσία να αποφεύγει στρατηγικές επιθέσεις.

Η ικανότητα της Ρωσίας να στοχεύει την υποδομή της Ουκρανίας έχει αυξηθεί σημαντικά με την παράδοση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών όπως το Shahed 136, τα οποία παρέχουν ένα πολύ πιο οικονομικό μέσο για την εμπλοκή στόχων χαμηλού επιπέδου από τη χρήση πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων. Η Ρωσία αναμένεται επίσης να λάβει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως ο Fateh 110, οι οποίοι είναι πολύ ελαφρύτεροι και φθηνότεροι από τους γηγενείς πυραύλους Iskander και Kalibr και ταιριάζουν καλύτερα σε επιθέσεις σε κοντινούς και ανεπαρκώς προστατευμένους στόχους, όπως στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Αυτό επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να αποφύγει την εξάντληση των αποθεμάτων πυραύλων υψηλότερης τεχνολογίας που είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ. 

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στην Ουκρανία αναμένεται να ασκήσουν τεράστια πρόσθετη πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του στη Δύση, με μια μαζική εισροή βοήθειας που είναι πιθανό να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του πληθυσμού το χειμώνα και μια περαιτέρω μεγάλη εκροή προσφύγων στην Ευρώπη να παραμένει πιθανή. Εάν επιτευχθεί αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της πίεσης στα ευρωπαϊκά κράτη που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό σημαντική οικονομική πίεση τόσο λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο όσο και της ακύρωσης των συμβολαίων για την εισαγωγή ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail