Η Ρωσία απειλεί τη Νορβηγία με «τελική καταστροφή» των σχέσεών τους

Freepen.gr - Η Ρωσία έχει εκδώσει νέες προειδοποιήσεις και απειλές κατά της Νορβηγίας, ιδρυτικού μέλους του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, για το ρόλο της στην επέκταση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής.

Το Όσλο είναι πλέον μεταξύ των πιο ενεργών υποστηρικτών της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική", δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Θεωρούμε τέτοιες εξελίξεις κοντά στα ρωσικά σύνορα ως σκόπιμη επιδίωξη του Όσλο για μια καταστροφική πορεία προς την κλιμάκωση των εντάσεων στην ευρωαρκτική περιοχή και την τελική καταστροφή των ρωσο-νορβηγικών σχέσεων».

Η Ζαχάροβα προειδοποίησε επιπλέον ότι «τυχόν μελλοντικές μη φιλικές ενέργειες θα ακολουθηθούν από έγκαιρη και επαρκή απάντηση». Η προειδοποίηση έρχεται καθώς τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί έχουν εμπλακεί στην καταγγελία υποτιθέμενων ρωσικών κατασκοπευτικών σχεδίων.

Τη Δευτέρα, η νορβηγική κυβέρνηση γέμισε διεθνή πρωτοσέλιδα εκδίδοντας μια σπάνια διαταγή «υψηλού συναγερμού» για τον στρατό της, επικαλούμενη συγκεκριμένα τις επεκτεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως έγραψε ο Guardian, «Η Νορβηγία θέτει τον στρατό της σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού, μετακινεί περισσότερο προσωπικό σε επιχειρησιακά καθήκοντα και ενισχύει τον ρόλο μιας δύναμης ταχείας κινητοποίησης ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία – αν και ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να πιστεύουμε πως η Ρωσία σκόπευε να εισβάλει».

«Πρόκειται για την πιο σοβαρή κατάσταση ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε σε συνέντευξη Τύπου. Αλλά πρόσθεσε τη βασική προειδοποίηση: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο της σε άλλες χώρες, αλλά οι αυξημένες εντάσεις μας καθιστούν πιο εκτεθειμένους σε απειλές, επιχειρήσεις πληροφοριών και εκστρατείες επιρροής».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail