Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα και τα πρώτα πολιτικά της αποτελέσματα

Freepen.gr - Στις 9 Νοεμβρίου, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή της να αποσύρει ολόκληρη τη ρωσική ομάδα από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Η απώλεια του ελέγχου της Χερσώνας ήταν μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη στρατιωτική απώλεια της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το πρωί της 11ης Νοεμβρίου, μονάδες της Ουκρανίας πλησίασαν στα περίχωρα της πόλης Χερσώνα. Στη δυτική κατεύθυνση, απέκτησαν έδαφος κοντά στην Chernobayevka, όπου υπήρχε μια αποθήκη ρωσικού εξοπλισμού στο αεροδρόμιο. Το προσωπικό και ο εξοπλισμός αποσύρθηκαν από το χωριό πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα. Στα βόρεια της πόλης, τη νύχτα, ουκρανικές δυνάμεις πλησίασαν τα χωριά Melovoe και Novokair.

Το πρωί της 11ης Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρέζνικοφ ανακοίνωσε ότι 40.000 Ρώσοι στρατιώτες φέρεται να αποκόπηκαν «στη Χερσώνα, γύρω από την πόλη και στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου».

Οι δηλώσεις του δύσκολα ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα, αφού ολόκληρη η ρωσική ομάδα στην περιοχή Χερσώνα φέρεται να αριθμούσε περίπου 50.000 στρατιώτες και η αποχώρησή τους ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Λίγες μέρες πριν, αρκετές ρωσικές μονάδες με όλο τον εξοπλισμό τους έφυγαν από την περιοχή της δεξιάς όχθης.

Αρκετές μονάδες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων παρέμειναν στην πόλη μέχρι σήμερα το πρωί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διελεύσεων. Αφού αυτές οι μονάδες αποσύρθηκαν στην αριστερή όχθη, δόθηκε η εντολή να υπονομευτούν οι γέφυρες. Τα ξημερώματα, η γέφυρα Antonovsky, η γέφυρα του φράγματος Kakhovskaya και άλλες διαβάσεις ανατινάχτηκαν.

Ρωσικές διελεύσεις πορθμείων και ομάδες στρατευμάτων καλύφθηκαν από μονάδες αεράμυνας. Οι μονομαχίες βαρέως πυροβολικού και τα χτυπήματα των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων είχαν ως στόχο να επιβραδύνουν την ουκρανική προέλαση όσο το δυνατόν περισσότερο. Με τη σειρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις διαβάσεις σε όλο το μήκος του ποταμού. Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, μια από τις κλειδαριές του φράγματος Kakhovskaya υπέστη ζημιές.

Μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα, η εκκένωση των αμάχων συνεχίστηκε καθώς κάποιοι παρέμειναν στην πόλη μέχρι το τελευταίο λεπτό παρά την επίσημη εκκένωση που πραγματοποιήθηκε από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου. Στις 11 Νοεμβρίου, το τελευταίο πλοίο διέσχισε τον Δνείπερο στην αριστερή όχθη.

Φαίνεται ότι η παράδοση της πόλης Χερσώνα από τους Ρώσους έχει ήδη φέρει πολιτικά αποτελέσματα. Στις 11 Νοεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέτειναν την άδεια για όλες τις ενεργειακές συναλλαγές με μεγάλες ρωσικές τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα για τρίτη φορά από τον Φεβρουάριο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον περιμένει σήματα ετοιμότητας για σοβαρές διαπραγματεύσεις από τη Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε σωστή και θετική την απόφαση της Μόσχας να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Χερσώνα και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνομιλήσει με τον Πούτιν.

* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail