Ουκρανία - Σβηστά φώτα, χωρίς νερό και σύντομα δίχως ζέστη

twitter.com/GrifAlexander/status/1595871454398136321/photo/1
Την Τετάρτη ο ρωσικός στρατός έκλεισε το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Προηγούμενες επιθέσεις είχαν περιορίσει την ικανότητα διανομής στο 50% περίπου της ζήτησης. Οι ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος για πολλές ώρες την ημέρα επέτρεψαν να δώσουν ηλεκτρισμό για λίγες ώρες στα περισσότερα μέρη της χώρας. Η επίθεση δημιούργησε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Δε δέχθηκαν επίθεση μόνο τα δίκτυα διανομής αλλά και τα στοιχεία που συνδέουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας με το δίκτυο διανομής. Και οι τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας με τους 15 αντιδραστήρες τους βρίσκονται τώρα σε κατάσταση διακοπής λειτουργίας.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Κίεβο μαζί με τις περισσότερες άλλες πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν πλέον ηλεκτρισμό.

Η Μολδαβία επηρεάζεται επίσης καθώς λάμβανε περίπου το 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας από την Ουκρανία. Όταν το ουκρανικό δίκτυο έκλεισε, ο μοναδικός τοπικός θερμοηλεκτρικός σταθμός έκλεισε επίσης. Είναι πιθανό να μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια περίπλοκη διαδικασία.

Περιορισμένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το ευρωπαϊκό σύστημα στην Ουκρανία μπορεί να εξακολουθούν να είναι δυνατές, αλλά η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι διαθέσιμη μόνο στις δυτικές πόλεις της Ουκρανίας.

Πριν από τη σημερινή επίθεση, η Washington Post ανέφερε για τις δυσκολίες στην επισκευή του δικτύου. Όπως εξηγήσαμε πριν οι ρωσικές επιθέσεις χτυπούν τους μετασχηματιστές που συνδέουν το εθνικό δίκτυο κορμού 330 kilovolt. Αυτά είναι δύσκολο να αντικατασταθούν:

Καθώς το εύρος των ζημιών στα ενεργειακά συστήματα της Ουκρανίας έχει τεθεί στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά συνειδητοποιούν επίσης πως έχουν περιορισμένη διέξοδο. Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής δεν μπορεί να διορθωθεί γρήγορα ή εύκολα. Σε μερικές από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να κάνουν παρά να παροτρύνουν τους κατοίκους να φύγουν – αυξάνοντας τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης στην Ουκρανία και μια διάχυτη προσφυγική κρίση σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι περίπου η μισή ενεργειακή υποδομή της χώρας ήταν «εκτός λειτουργίας» μετά το βομβαρδισμό.
...
Για εβδομάδες, οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν στοχεύσει βασικά εξαρτήματα του συστήματος ηλεκτρικής μετάδοσης της Ουκρανίας, καταστρέφοντας ζωτικούς μετασχηματιστές χωρίς τους οποίους είναι αδύνατη η παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κυβερνητικά γραφεία, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για δημοσιογράφους την Τρίτη, ο Volodymyr Kudrytskyi, επικεφαλής της Ukrenergo, του κρατικού διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτήρισε τη ζημιά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας «κολοσσιαία».
...
Οι Ρώσοι, είπε, στόχευαν κυρίως υποσταθμούς, κόμβους στο ηλεκτρικό δίκτυο όπου το ρεύμα ανακατευθύνεται από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Τα κύρια στοιχεία αυτών των υποσταθμών είναι αυτομετασχηματιστές — «εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας και υψηλού κόστους» που είναι δύσκολο να αντικατασταθεί.
...
Μια λίστα με «επείγουσες ανάγκες» από την DTEK, τη μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της χώρας, που κυκλοφορεί στην Ουάσιγκτον, αναφέρει δεκάδες μετασχηματιστές μαζί με διακόπτες κυκλώματος, δακτυλίους και λάδι μετασχηματιστών.
...
Αλλά είναι οι αυτομετασχηματιστές - η «καρδιά» των υποσταθμών, σύμφωνα με τα λόγια του Kudrytskyi - που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αναγκών των Ουκρανών είναι το κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να αγοράσουν κάθε αυτομετασχηματιστή που μπορούν να βρουν, φτάνοντας μέχρι τη Νότια Κορέα για να τους αγοράσουν, αλλά πρέπει ακόμα να κάνουν παραγγελίες για να κατασκευαστούν περισσότεροι.

«Προσπαθούμε να συλλέξουμε τα πάντα σε όλο τον κόσμο που έχουν τώρα και να παραγγείλουμε περισσότερα», είπε η Olena Zerkal, σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας.

Οποιεσδήποτε προσπάθειες επισκευής του δικτύου είναι άχρηστες όσο η Ρωσία συνεχίζει να του επιτίθεται.

Για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις απαιτείται πολιτική λύση. Η Ουκρανία θα πρέπει να τα παρατήσει και να βρει κάποια συμφωνία με τη Ρωσία.

Η Ρωσία επιτέθηκε επίσης σε ορισμένες από τις πηγές φυσικού αερίου που έχει η Ουκρανία:

Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα διεύρυνε τους στόχους της. Ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι μια «μαζική επίθεση με πυραύλους» έπληξε 10 εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στις περιοχές Kharkiv και Poltava, συμπεριλαμβανομένης της Shebelinka, μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής και γεώτρησης.

«Φυσικά, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε τώρα για να ανακάμψουμε, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, πόρους και υλικό», είπε ο Τσερνίσοφ. «Ο χρόνος είναι ουσιαστικός», πρόσθεσε. «Επειδή τώρα είναι χειμώνας».

Η στόχευση της παροχής φυσικού αερίου ήταν μια κρίσιμη εξέλιξη, είπε η Victoria Voytsitska, πρώην βουλευτής που τώρα συνεργάζεται με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για να αποκτήσει η Ουκρανία τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Εάν η Μόσχα καταργήσει το σύστημα φυσικού αερίου, είπε, οι πόλεις και τα χωριά σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να γίνουν «μη κατοικήσιμα».

Η ρωσική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε πως θα μειώσει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σε Ευρωπαίους πελάτες καθώς η Ουκρανία την κλέβει:

Η Gazprom λέει ότι έχει παρατηρήσει πως μέρος του φυσικού αερίου που προορίζεται για τη Μολδαβία στο πλαίσιο σύμβασης με την τοπική εταιρεία φυσικού αερίου εκτρέπεται από την Ουκρανία. Εάν συνεχιστεί η ανισορροπία στη μεταφορά φυσικού αερίου, η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το πρωί της 28ης Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Χωρίς ρεύμα δε ρέει νερό στα συστήματα διανομής νερού των πόλεων. Χωρίς νερό οι τουαλέτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η δημόσια υγιεινή θα υποφέρει. Το διαδίκτυο στην Ουκρανία είναι επίσης εκτός λειτουργίας.

Μια χώρα που γίνεται «μη κατοικήσιμη» έχει λίγες πιθανότητες να διεξαγάγει και να κερδίσει έναν πόλεμο. Όταν δεν υπάρχουν συγκοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα, θερμότητα και επικοινωνία, όλα γίνονται απίστευτα δύσκολα.

Το προσφυγικό ρεύμα που θα προκαλέσουν όλα αυτά θα αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη να ωθήσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις για ειρήνη με τη Ρωσία. Θα επιβληθούν δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτό το χάλι.

---

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ουκρανικές επιθέσεις στην πρώτη γραμμή ήταν εντυπωσιακά αναποτελεσματικές. Δεν υπάρχει πλέον συντονισμός μεγαλύτερων σχηματισμών. Οι μονάδες που επιτίθενται τώρα έχουν ως επί το πλείστον μόνο μέγεθος λόχου ή και μικρότερο. Ένα βίντεο διάρκειας 12 λεπτών που έδειχνε πλάνα από drone μιας τέτοιας επίθεσης δημοσιεύτηκε χθες:

Τι κρύβουν τα ΜΜΕ; @narrative_hole - 11:20 UTC · 23 Νοεμβρίου 2022

Δεν μπορώ να πιστέψω πως το έχασα σήμερα, το μοντάζ είναι απίστευτο.

Ένα βίντεο 12 λεπτών με Ουκρανούς να διεξάγουν μια επίθεση αυτοκτονίας σε ρωσικά χαρακώματα

... απλώς για να χτυπηθεί από Su-25, πεζικό, βαρείς όλμους, ένα άρμα, MLRS και να τελειώσει με βομβαρδισμό Su-34.

βίντεο

Καθισμένοι πάνω σε ένα τεθωρακισμένο όχημα πεζικού, περίπου 20 Ουκρανοί στρατιώτες οδηγούν σε μια οχυρωμένη περιοχή και μπαίνουν στην πρώτη άδεια σειρά χαρακωμάτων. Από εκεί προσπαθούν να επιτεθούν στη δεύτερη σειρά χαρακωμάτων που κρατούν μια χούφτα Ρώσων στρατιωτών.

Τα ουκρανικά στρατεύματα φαίνεται να είναι αρκετά καλά εξοπλισμένα με κράνη και πανοπλίες. Αλλά δεν έχουν υποστήριξη.

Το ρωσικό πεζικό αντεπιτίθεται. Υποστηρίζεται από καλά στοχευμένα πυρά όλμων, πυροβολικού, τανκς και αεροπορικών επιθέσεων. Οι Ρώσοι έχουν drones στον αέρα που μπορούν να δουν όλη την σκηνή. Οι ουκρανικές μονάδες δεν έχουν παρά τα τουφέκια τους και μερικές χειροβομβίδες. Μετά την καταστροφή της επιτιθέμενης διμοιρίας, το ρωσικό πυροβολικό επιτίθεται και καταστρέφει τη βιομηχανική περιοχή από όπου ερχόταν. Η όλη επιχείρηση καταλήγει σε πλήρη καταστροφή. Όλα τα εμπλεκόμενα ουκρανικά στρατεύματα φαίνεται να είναι νεκρά. Η ρωσική πλευρά φαίνεται ότι δεν είχε καθόλου ή μόνο λίγα θύματα.

Τι κρύβουν τα ΜΜΕ; @narrative_hole - 1:04 π.μ. · 23 Νοεμβρίου 2022

Αυτή η μάχη έγινε πριν από λίγο καιρό, αλλά είναι ακόμα απίστευτο να το βλέπεις τώρα που έκαναν τη συνοπτική επεξεργασία.

Αν αναλογιστούμε πως τέτοιες επιθέσεις συμβαίνουν κατά δεκάδες κάθε εβδομάδα, οι εκτιμήσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις ημερήσιες απώλειες της Ουκρανίας δεν είναι και τόσο απατηλές.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες επιθέσεις την ημέρα και μόνο πολύ λίγες είναι επιτυχημένες.

Από την λίστα ενημέρωσης του ρωσικού υπουργείου άμυνας:

Στην κατεύθυνση του Ντόνετσκ, μονάδες του ρωσικού στρατού συνέχισαν την έντονη επιχείρηση τους. Περισσότεροι από 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί και πέντε τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα έχουν εξαλειφθεί.
Στην κατεύθυνση του νότιου Ντόνετσκ, τα πυρά πυροβολικού και οι αποφασιστικές ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων απέκρουσαν μια επίθεση της AFU με δυνάμεις τακτικής ομάδας έως και ενός λόχου προς την Pavlovka.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα μιας προληπτικής επίθεσης πυρών, οι εχθρικές εφεδρείες που προελαύνουν από το Ugledar έχουν καταστραφεί.

Μια ομάδα σαμποτάζ και αναγνώρισης της AFU καταστράφηκε κοντά στη Novodarovka (περιοχή Zaporozhye).

Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περισσότερους από 40 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, ένα MT-LB και τέσσερα νταλίκες.

Στην κατεύθυνση του Kupyansk, μια προσπάθεια να εξαπολύσει επίθεση ένας  μηχανοκίνητος λόχος πεζικού AFU κοντά στο Novosyolovskoye (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ) αποτράπηκε από πυρά πυροβολικού και βαριά συστήματα φλογοβόλων.

Ως αποτέλεσμα των πυρών του ρωσικού πυροβολικού, περισσότεροι από 30 Ουκρανοί στρατιώτες, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένας όλμος έχουν εξουδετερωθεί.

Στην κατεύθυνση του Krasniy Liman, μια προσπάθεια να κινηθεί η τακτική ομάδα της AFU για να επιτεθεί στη Chervonopopvka (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ) έχει διακοπεί από προληπτικά πυρά.

Έως και 20 Ουκρανοί στρατιωτικοί, τρία πληρώματα όλμων και δύο μηχανοκίνητα οχήματα έχουν εξαλειφθεί.

Η επιχειρησιακή-τακτική και η στρατιωτική αεροπορία, τα πυραυλικά στρατεύματα και το πυροβολικό εξουδετέρωσαν τη θέση διοίκησης της AFU 128th Mountain Assault Brigade που αναπτύχθηκε κοντά στο Volnyansk (περιοχή Zaporozhye), καθώς και 72 μονάδες πυροβολικού στις θέσεις βολής, ανθρώπινο δυναμικό και υλικό σε 144 περιοχές.
...

Αυτοί είναι τουλάχιστον 150 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες ακριβώς εκεί.

Δεν καταλαβαίνω γιατί η ουκρανική διοίκηση εξακολουθεί να διατάζει τέτοιες παράλογες επιθέσεις. Στρατιωτικά θα έπρεπε να έχει περάσει από καιρό σε αμυντική λειτουργία. Θα έσωζε ζωές Ουκρανών και θα κόστιζε περισσότερο για τους Ρώσους την επίθεση.

---

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δεν έχει σοβαρή νομοθετική λειτουργία, ψήφισε σήμερα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ανακήρυξε τη Ρωσία ως «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας». Κάποιοι Ρώσοι το βρήκαν εξωφρενικό. Λίγες ώρες αργότερα η Βουλή χτυπήθηκε από μια «εξελιγμένη» κυβερνοεπίθεση:

Ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επηρεάστηκε από επίθεση χάκερ, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Η Πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε πως πρόκειται για μια «εξελιγμένη επίθεση» και ότι μια ομάδα που υποστηρίζει το Κρεμλίνο ανέλαβε την ευθύνη.

Σημείωσε πως την επίθεση ακολούθησε η ψηφοφορία των βουλευτών της ΕΕ για να χαρακτηριστεί η Ρωσία «κράτος χορηγός» της τρομοκρατίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η απάντησή μου είναι: Slava Ukraini (Δόξα στην Ουκρανία)», είπε ο Μέτσολα.

Αυτός ο άσχετος μαλτέζος συντηρητικός έχει ακόμα πολλά να μάθει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail