Η Ρωσία συμφώνησε να σώσει τη συμφωνία σιτηρών για αυτούς τους πέντε στρατηγικούς λόγους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών αρκετές ημέρες μετά την επ' αόριστον αναστολή της συμμετοχής της ύστερα από την επίθεση με drones του Κιέβου με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του στόλου της Μαύρης Θάλασσας το Σάββατο, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε αυτόν τον ανθρωπιστικό διάδρομο ως κάλυψη. Σύμφωνα με τη δήλωσή τους, «Χάρη στη συμμετοχή [του ΟΗΕ] και τη βοήθεια από την Τουρκία, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία σχετικά με τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών που απαριθμούνται προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων προϊόντα για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Αυτό συμφωνήθηκε για πέντε στρατηγικούς λόγους:

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

* Ο Πρόεδρος Πούτιν ελπίζει ειλικρινά ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα φτάσουν επιτέλους στον παγκόσμιο Νότο

Ο Ρώσος ηγέτης και ο πρεσβευτής του στην Αμερική ισχυρίστηκαν προηγουμένως πως οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας πηγαίνουν κυρίως στους δυτικούς προστάτες της στο Golden Billion και όχι σε εκείνα τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου που τα χρειάζονται επειγόντως, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα το Κίεβο να επαναδρομολογήσει ορισμένες από τις εξαγωγές του υπό δημόσια πίεση.

* Η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει τον απαραίτητο διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας

Είναι σημαντικό η Ρωσία να εμπλακεί σε πραγματιστικούς συμβιβασμούς με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση του κοινού τους Τούρκου εταίρου, προκειμένου να διατηρήσει τον απαραίτητο διαμεσολαβητικό ρόλο αυτής της δεύτερης χώρας, η οποία επιταχύνει την άνοδό της ως ανεξάρτητου πόλου επιρροής στην αναδυόμενη Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη.

* Η εξωτερική εικόνα της Ρωσίας βελτιώνεται αποδεικνύοντας την ευελιξία της

Τα δυτικά Mainstream Media (MSM) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παρουσίασαν εσφαλμένα τη Ρωσία ως μια χώρα με την οποία υποτίθεται ότι είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί κανείς, ωστόσο η ευελιξία που μόλις απέδειξε η Μόσχα με την επανέναρξη της συμμετοχής της στη συμφωνία σιτηρών δυσφημεί αυτή την ψευδή αφήγηση και επιβεβαιώνει πως το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να συζητήσει οτιδήποτε.

* Οι γραπτές εγγυήσεις του Κιέβου μειώνουν σημαντικά την στρατιωτική του ευελιξία

Δίνοντας γραπτές εγγυήσεις στη Ρωσία ότι δε θα εκμεταλλευτεί τον ανθρωπιστικό διάδρομο της συμφωνίας σιτηρών για να πραγματοποιήσει περαιτέρω επιθέσεις, το Κίεβο μείωσε σημαντικά την στρατιωτική του ευελιξία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς η αθέτηση του λόγου του θα απαξιώσει αυτή την πλευρά ως αναξιόπιστη.

* Το Κίεβο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες ήπιας ισχύος εάν παραβιάσει αυτήν την τελευταία συμφωνία

Δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι Αγγλοαμερικανοί προστάτες του Κιέβου δε θα ζητήσουν από τον πληρεξούσιό τους να παραβιάσει αυτή τη συμφωνία, αλλά αυτό το σενάριο έχει σοβαρές συνέπειες ήπιας ισχύος, καθώς οι Τούρκοι μεσίτες του και οι μεσίτες του ΟΗΕ θα μπορούσαν τουλάχιστον να το καταδικάσουν δημόσια και καταστρέφοντας έτσι τη φήμη αυτής της πλευράς στο κοινό.

Συνολικά, αυτοί οι πέντε στρατηγικοί λόγοι χρησίμευσαν για να εμπνεύσουν τη Ρωσία να σώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά, παρά το γεγονός πως ανέστειλε επ' αόριστον τη συμμετοχή σε αυτήν μόλις λίγες μέρες πριν. Όπως είναι λογικό, το Κρεμλίνο αναμένει λοιπόν ότι αυτή η απόφαση θα εξυπηρετήσει τελικά τα συμφέροντά του, ακόμη και αν αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσα εμφανές. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή η εξέλιξη διέλυσε εντελώς τους ψευδείς ισχυρισμούς των MSM πως είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί κανείς με τη Ρωσία. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει το πρόσχημα για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας που υπονομεύτηκε προηγουμένως κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες στο καλύτερο σενάριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail