Σαμποτάρεται η συμφωνία σιτηρών για να προστεθεί η επισιτιστική κρίση στον πυρηνικό εκβιασμό στην ουκρανική σύγκρουση

Πραγματικά φαίνεται να μην υπάρχουν όρια στις πρακτικές της Δύσης και των Ουκρανών πληρεξουσίων της. Η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει ότι η πρόσφατη συμφωνία για τα σιτηρά υπονομεύτηκε από το Κίεβο ως μέρος ενός σχεδίου επιδείνωσης της παγκόσμιας κρίσης εφοδιασμού και προσθήκης του θέματος των τροφίμων στον πυρηνικό εκβιασμό. Η υπόθεση αποκαλύπτει πώς οι μέθοδοι του άξονα Δύσης-Κίεβου φτάνουν σε πραγματικά ανυπόφορο επίπεδο.

Γράφτηκε από τον Lucas Leiroz, ερευνητή στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University of Rio de Janeiro. γεωπολιτικό σύμβουλο - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 30 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η συμφωνία σιτηρών τερματίστηκε λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών της υποστηριζόμενης από τη Δύση ουκρανικής κυβέρνησης. Ο στόχος θα ήταν να χρησιμοποιηθεί το αφήγημα της επισιτιστικής κρίσης για να υποστηρίξει τον δυτικο-ουκρανικό πυρηνικό εκβιασμό, δικαιολογώντας έτσι τη λήψη περισσότερων χρημάτων και όπλων από το Κίεβο. Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι στάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης βασίζονται στην τριάδα «χρήματα, όπλα και θάνατος».

«Η συμφωνία για τα σιτηρά ματαιώθηκε από τον Ζελένσκι και τους τρομοκράτες του, των οποίων ηγούνται Βρετανοί ειδικοί, προκειμένου να προσθέσουν τροφή στον πυρηνικό εκβιασμό. Δεν αρκούνται στο να παίρνουν χρήματα και όπλα. Χρειάζονται περισσότερους θανάτους. Το καθεστώς του Κιέβου στηρίζεται σε αυτόν τον κολασμένο θρόνο: χρήματα, όπλα, θάνατος (…) Το καθεστώς του Κιέβου, λόγω της εγγενούς απληστίας του, είναι πολύ ριψοκίνδυνο για να δώσει οτιδήποτε σε κανέναν, ακόμα και όταν άλλοι δωρίζουν [τα ίδια πράγματα]», είπε.

Η δήλωση της Ζαχάροβα θα πρέπει να διαβαστεί υπό το φως ορισμένων προηγούμενων ομιλιών. Λίγες μέρες πριν τις σημειώσεις της για τη συμφωνία σιτηρών, η εκπρόσωπος είχε σχολιάσει τον ουκρανικό πυρηνικό εκβιασμό, δηλώνοντας πως «είναι πολύ πιθανό ο πυρηνικός εκβιασμός να χρησιμοποιείται από το καθεστώς του Κιέβου, μεταξύ άλλων, για να λάβει ολοένα και περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση».

Έχει επίσης προειδοποιήσει εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης ότι το Κίεβο και η Δύση εγκαταλείπουν κάθε είδους πυρηνική ρητορική, καθώς αυτού του είδους η κλιμάκωση θα έβλαπτε όλες τις πλευρές και θα προκαλούσε έναν πόλεμο χωρίς νικητές, όπου χιλιάδες αθώοι πολίτες θα πέθαιναν.

«Καλούμε τη Δύση να επηρεάσει τους Ουκρανούς προστατευόμενους της ώστε να εγκαταλείψουν αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όλα εκείνα τα βήματα, δραστηριότητες και ενέργειες που περιλαμβάνουν πυρηνικό εκβιασμό, αφού όλα αυτά οδηγούν σε μη αναστρέψιμες συνέπειες και πιθανούς μαζικούς θανάτους αθώων πολιτών», είπε στις 27 Οκτωβρίου.

Πέρα από το θέμα του δυτικού εκβιασμού, η ρωσική κυβέρνηση έκανε αποφασιστικές δηλώσεις στα τέλη Οκτωβρίου για το θέμα της συμφωνίας για τα σιτηρά. Η αναστολή της ρωσικής συμμετοχής στη συμφωνία δικαιολογήθηκε από το αποτέλεσμα των ρωσικών ερευνών στο συμπέρασμα πως οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμμετείχαν στις μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας κατά της Κριμαίας και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που έπληξαν στρατιωτικά και πολιτικά πλοία που εμπλέκονται στο διάδρομο εξαγωγής σιτηρών.

«Δεδομένων των ενεργειών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατική επίθεση), υπό την ηγεσία των ειδικών του Ηνωμένου Βασιλείου, και οργανώνονται εναντίον ρωσικών σκαφών που διασφαλίζουν τη λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου, η ρωσική πλευρά δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών αερομεταφορέων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και αναστέλλει την εφαρμογή της από σήμερα για αόριστο χρονικό διάστημα», δήλωσε με την ευκαιρία ο ρωσικός υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Αυτή η ρωσική παραίτηση, ωστόσο, δεν έδειξε έλλειψη ρωσικής δέσμευσης στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων. Αντίθετα, η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ανεξάρτητα για τη μεταφορά σιτηρών –καθώς και λιπασμάτων– στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην Αφρική και την Ασία. Με αυτόν τον τρόπο, τα κράτη που χρειάζονται περισσότερη επισιτιστική βοήθεια θα συνεχίσουν να τη λαμβάνουν, έτσι ώστε το τέλος της ρωσικής συμμετοχής στην προηγούμενη συμφωνία να σημάνει ζημιά μόνο στην ίδια την ευρωπαϊκή αγορά – στην οποία πήγαινε το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών σύμφωνα με τους κανόνες της συμφωνίας, οι οποίες επικρίθηκαν αυστηρά από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ σχολίασε ότι μεταξύ 60% και 100% των σιτηρών κατασχέθηκαν από τους Ευρωπαίους και δεν έφευγαν από την ήπειρο, επομένως ο στόχος της συμβολής στην καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο δεν επιτεύχθηκε. Υπό αυτή την έννοια, η ρωσική αναστολή θα χρησιμεύσει όχι μόνο ως απάντηση στις δυτικές προκλήσεις, αλλά και ως τρόπος δημιουργίας νέων, πιο αποτελεσματικών μηχανισμών εξαγωγών. Σύμφωνα με τον Patrushev, αυτή την στιγμή η Μόσχα είναι πρόθυμη να στείλει 500.000 τόνους σιτηρών σε φτωχές χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, η τάση είναι πως το σχέδιο της Δύσης να χρησιμοποιήσει το τέλος της ρωσικής συμμετοχής στη συμφωνία ως ρητορική για την υποστήριξη του πυρηνικού εκβιασμού θα αποτύχει. Τα αναδυόμενα έθνη δε θα υιοθετήσουν την αφήγηση ότι η Μόσχα «συμβάλλει στην πείνα» – αντίθετα, αυτές οι χώρες θα λάβουν περισσότερη τροφή και θα στηρίξουν τη Ρωσία ενάντια στις δυτικές προκλήσεις. Και με αυτό, δε θα υπάρχει μακροπρόθεσμο μέλλον για τον δυτικό λόγο.

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να επηρεάσει τη βοήθεια προς το Κίεβο. Σίγουρα, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θα συνεχίσουν να εργάζονται σε νέες στρατηγικές για να δικαιολογήσουν την αποστολή όπλων και χρημάτων και να κλιμακώσουν την πυρηνική ρητορική, αφού για το ΝΑΤΟ αυτό που έχει σημασία είναι να οδηγήσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στις τελικές συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail