Ουκρανία - Οι ΗΠΑ εξαπατούν τους συμμάχους για να τους κρατήσουν στη μάχη

WiR_Pixs / Pixabay
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε μια εκστρατεία φαντασίας που υποτίθεται ότι θα ηρεμήσει εκείνους τους Ευρωπαίους «συμμάχους» που πιέζουν για ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Όμως, όπως προβλέπει η Washington Post, η υποτιθέμενη ώθηση του Μπάιντεν προς τις διαπραγματεύσεις είναι απάτη:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενθαρρύνει ιδιωτικά τους ηγέτες της Ουκρανίας να σηματοδοτήσουν ότι είναι ανοιχτοί για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να εγκαταλείψουν τη δημόσια άρνησή τους να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες εκτός εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απομακρυνθεί από την εξουσία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Το αίτημα των Αμερικανών αξιωματούχων δεν έχει στόχο να σπρώξει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπαν αυτοί οι άνθρωποι. Αντίθετα, το ονόμασαν μια υπολογισμένη προσπάθεια να διασφαλιστεί πως η κυβέρνηση στο Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων εθνών που αντιμετωπίζουν εκλογικές αναμετρήσεις κι επιφυλάσσονται να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο για πολλά χρόνια ακόμη.

Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση των Ουκρανών ομολόγων τους ότι ο Πούτιν, προς το παρόν, δε μιλά σοβαρά για τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζουν πως η απαγόρευση συνομιλιών μαζί του από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky έχει προκαλέσει ανησυχία σε μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι ανατρεπτικές επιπτώσεις του πολέμου στη διαθεσιμότητα και το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων γίνονται αισθητές πιο έντονα.

Εάν ο Ζελένσκι αρχίσει τώρα να προσφέρει συνομιλίες, ξέρουμε ότι δε θα είναι σοβαρό, αλλά απλώς για επίδειξη.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν μόλις επισκέφτηκε το Κίεβο. Είναι πιθανόν αυτός που έχει θέσει αυτό το σχέδιο. Θα ήταν συνεπής με μια άλλη πρόσφατη ιστορία που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal σχετικά με συνομιλίες μεταξύ του Sullivan και ορισμένων Ρώσων:

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είχε τους τελευταίους μήνες μυστικές συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, ανέφερε την Κυριακή η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και των συμμάχων.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνομιλίες είχαν στόχο να μειώσουν τον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να μετατραπεί σε ευρύτερη σύγκρουση και πως ο Σάλιβαν προειδοποίησε τη Μόσχα να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Είπαν ότι ο Σάλιβαν είχε συνομιλίες με τον Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο λόγος για να δημιουργηθεί αυτή η ιστορία είναι πιθανότατα ο ίδιος με τον παραπάνω - για να ηρεμήσουν συμμάχους που είναι νευρικοί για έναν ατελείωτο πόλεμο.

Είναι προφανές πως οι ΗΠΑ δε θέλουν ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα:

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και ιδρύουν ένα αρχηγείο βοήθειας για την ασφάλεια στη Γερμανία που θα επιβλέπει όλες τις μεταφορές όπλων και την στρατιωτική εκπαίδευση για την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.
...
Το νέο διοικητήριο, που ονομάζεται Ομάδα Βοήθειας Ασφαλείας της Ουκρανίας, σηματοδοτεί ένα πιο μόνιμο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για να συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο στον αγώνα του εναντίον της Ρωσίας , είπε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Το νέο διοικητήριο που θα επιβλέπει αυτή τη βοήθεια θα διευθύνεται από έναν ανώτερο αξιωματικό τριών αστέρων και θα έχει περίπου 300 άτομα με βάση τη Γερμανία που θα παρακολουθεί τα προγράμματα οπλικής βοήθειας και εκπαίδευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού για την Ευρώπη συνταγματάρχης Μάρτιν Ο' Ντόνελ.

Μια τέτοια εντολή δείχνει μια προσπάθεια πολλών ετών. Ομοίως, ορισμένα από τα οπλικά συστήματα που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμη παραχθεί. Θα φτάσουν στην Ουκρανία μόνο το 2023 ή το 2024 - αν ποτέ φτάσουν.

Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτό το σχέδιο για πολλά χρόνια πολέμου μπορεί να λειτουργήσει. Η πρόσφατη επίθεση της Ρωσίας στα ηλεκτρικά συστήματα της Ουκρανίας έδειξε πως έχει την κυριαρχία της κλιμάκωσης, ότι θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να καταστρέψει την Ουκρανία και να την καταστήσει ανίκανη να συνεχίσει περαιτέρω τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης την Ουκρανία να επιτεθεί στις ρωσικές θέσεις στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου:

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να ανακαταλάβουν τη στρατηγική νότια πόλη Χερσώνα από τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, κάτι που θα ήταν μια μεγάλη ήττα για τη Ρωσία στην εισβολή της στη γείτονά της.

Οι δηλώσεις του Όστιν συνέπεσαν με έναν αξιωματούχο εγκατεστημένο στη Ρωσία στην περιοχή Χερσώνα που είπε ότι η Μόσχα είναι πιθανό να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, σηματοδοτώντας μια σημαντική υποχώρηση, εάν επιβεβαιωθεί.
...
«Στο θέμα του αν οι Ουκρανοί μπορούν να πάρουν το υπόλοιπο έδαφος στη δυτική πλευρά του ποταμού Ντνίπρο και στη Χερσώνα, σίγουρα πιστεύω πως έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

«Το πιο σημαντικό, οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό. Τους είδαμε να συμμετέχουν σε μια πολύ μεθοδική αλλά αποτελεσματική προσπάθεια για να πάρουν πίσω το κυρίαρχο έδαφος τους».

Υπάρχουν επίσης φήμες από την Ουκρανία πως ο Sullivan πίεσε τον Zelensky να ξεκινήσει μια εκστρατεία στο Kherson το συντομότερο δυνατό. Ο Ζελένσκι λέγεται ότι συμφώνησε να το κάνει.

Αλλά ο ουκρανικός στρατός δε θέλει να το κάνει αυτό - τουλάχιστον όχι τώρα. Τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή έχουν ενισχυθεί. Τα χωράφια είναι λασπωμένα και δεν μπορούν να τα διασχίσουν βαριά οχήματα. Οι επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού καταστρέφουν τον εξοπλισμό που είναι προ-τοποθετημένος για την επίθεση πριν αυτός είναι έτοιμος να πλησιάσει την πρώτη γραμμή.

Ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε για εβδομάδες να διερευνήσει επιθέσεις στην περιοχή Χερσώνα. Αυτά δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα ενώ οι επιτιθέμενες μονάδες είχαν μεγάλες απώλειες. Οι μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή βρίσκονται εκεί από τις αρχές Οκτωβρίου ή και περισσότερο. Ο χάρτης ανάπτυξης Στρατιωτικής Γης δείχνει μόνο μία μονάδα που έφτασε μόλις πριν από πέντε ημέρες. Το 98ο τάγμα Azov, μια από τις φασιστικές εθελοντικές δυνάμεις, έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος της 128ης Ορεινής Ταξιαρχίας Εφόδου, η οποία, τις τελευταίες εβδομάδες, είχε μερικές από τις πιο σοβαρές απώλειες.


μεγαλύτερη ανάπτυξη

Η χρήση τέτοιων «εθνικιστικών» δυνάμεων για την αποτροπή της υποχώρησης των εξαντλημένων μονάδων της πρώτης γραμμής ήταν τακτικό φαινόμενο σε αυτόν τον πόλεμο.

Η Ουκρανία εδώ και εβδομάδες δεν είχε καμία επιτυχία στο πεδίο της μάχης. Η Ουάσιγκτον θέλει να δείξει τέτοια επιτυχία, ώστε να μπορεί να πει στους συμμάχους της ότι ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί από την ουκρανική πλευρά. Η ώθηση για επίθεση στη Χερσώνα αποτελεί και πάλι μέρος της συνολικής εκστρατείας για να πειστούν οι Ευρωπαίοι πως θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον εξοπλισμό και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η εκστρατεία είναι παραπλανητική. Η Ουκρανία χάνει άσχημα τον πόλεμο. Αλλά οι ΗΠΑ θέλουν να πολεμήσουν τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό - και μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail