Τα τρία πιο πιθανά σενάρια μετά τη μερική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας το βράδυ της Τετάρτης ότι οι δυνάμεις του αποσύρονται πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο στην πρόσφατα επανενωμένη νότια περιοχή Χερσώνα προκάλεσε σοκ σε όσους σε όλο τον κόσμο είναι συμπαθείς στην ειδική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία. Παρόλο που οι αρχές είχαν εκκενώσει πολίτες από τη δεξιά όχθη τον περασμένο μήνα και ο στρατηγός του στρατού Surovikin είχε προηγουμένως πει στο λαό του εκείνη την εποχή να περιμένουν πιθανώς στρατιωτικά σκληρές αποφάσεις στο μέλλον, λίγοι από αυτή την πλευρά του Νέου Ψυχρού Πολέμου περίμεναν ακόμη άλλο ένα ρωσικό pullback.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό ακολουθεί την αιφνιδιαστική οπισθοδρόμηση στην περιοχή Kharkov πριν από δύο μήνες, η οποία ήταν πολύ πιο χαοτική και αποδιοργανωμένη από τη μερική απόσυρση από την περιοχή Kherson, αν και η πρώτη αναφερόμενη δεν ήταν συστατικό μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας όταν αυτό συνέβη σε αντίθεση με το δεύτερο. Τα οπτικά της τελευταίας εξέλιξης είναι επομένως εξαιρετικά άβολα και δεν μπορούν να επικαλυφθούν, αν και προς τιμή τους, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν προσπάθησε να το κάνει αυτό. Αντίθετα, ο στρατηγός Surovikin και ο υπουργός Άμυνας Shoigu ενημέρωσαν ειλικρινά τον ρωσικό λαό για το γιατί συνέβαινε αυτό.

Σύμφωνα με αυτούς, η διατήρηση αυτού του εδάφους δεν έχει νόημα στρατιωτικού χαρακτήρα, ειδικά αφού το δαμόκλειο ξίφος του Κιέβου που επιτίθεται στο κοντινό φράγμα Kakhovka κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων και θα μπορούσε τελικά να απομονώσει όσες δυνάμεις του παραμένουν στη δεξιά όχθη σε αυτό το σενάριο. Με αυτό το σκεπτικό, πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσει η οπισθοχώρηση των δυνάμεών τους από εκεί. Το πιο οδυνηρό από όλα όμως είναι πως στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα εκκενωθεί και η ομώνυμη πρωτεύουσα της περιοχής. Για αυτόν το λόγο, το Κίεβο, οι δυτικοί προστάτες του και οι υποστηρικτές τους πανηγυρίζουν άγρια ​​αυτό που μόλις συνέβη.

Οι ακόλουθες τρεις ερμηνείες παρέχουν την πιο πιθανή εξήγηση για την τελευταία εξέλιξη:

1. Το Κίεβο απωθεί με επιτυχία τις ρωσικές δυνάμεις με πλήρη δυτική υποστήριξη

Αυτή η συμβατική ερμηνεία των γεγονότων υποθέτει ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας που προκάλεσε την ειδική επιχείρηση της Μόσχας εκεί έχει εξελιχθεί στο σημείο να απωθήσει επιτυχώς τις δυνάμεις του αντιπάλου της από το ίδιο έδαφος που τώρα ισχυρίζονται ότι είναι δικό τους.

2. Η Μόσχα βάζει μια έξυπνη στρατιωτική παγίδα στους αντιπάλους της

Η δεύτερη πιο κερδοσκοπική ερμηνεία είναι να υποπτευόμαστε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και πως η Μόσχα βάζει μια έξυπνη παγίδα στους αντιπάλους της για να τους δελεάσει να επεκτείνουν υπερβολικά τις γραμμές ανεφοδιασμού τους, να εκτεθούν πιο εύκολα σε επιθέσεις και να πολεμήσουν έναν κεντρικό άξονα της μάχης του Στάλινγκραντ στην πόλη Χερσώνα.

3. Η μερική απόσυρση από το Kherson είναι η μυστική προϋπόθεση για μια κατάπαυση του πυρός

Η τελευταία ερμηνεία είναι καθαρά κερδοσκοπική και βασίζεται στην αλληλουχία των σημάτων που έστειλαν οι ΗΠΑ πριν από αυτήν την εβδομάδα και στην επιβεβαίωση των συμφερόντων της Ρωσίας από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Ζαχάροβα στις συνομιλίες την Τετάρτη για να προτείνει ότι αυτή η οπισθοδρόμηση είναι η μυστική προϋπόθεση για μια κατάπαυση του πυρός.

Όσον αφορά την πρώτη ερμηνεία, θα θεωρηθεί αξιόπιστη εάν συμβεί το εξής:

1Α) Οι δυνάμεις του Κιέβου που υποστηρίζονται από τη Δύση καταλάβουν με επιτυχία ολόκληρη τη δεξιά όχθη από την οποία αποσύρθηκε η Ρωσία.

1Β) Στη συνέχεια διασχίσουν με επιτυχία τον ποταμό Δνείπερο στην περιοχή Kherson.

1Γ) Και αυτό τους οδηγήσει είτε να απομακρυνθούν είτε να συντρίψουν γρήγορα τον «Διάδρομο της Κριμαίας» της Ρωσίας.

Η δεύτερη ερμηνεία απαιτεί να συμβούν τα ακόλουθα προκειμένου να κριθεί αξιόπιστη:

2Α) Οι δυνάμεις του Κιέβου που υποστηρίζονται από τη Δύση αγωνίζονται να καταλάβουν ολόκληρη τη δεξιά όχθη της περιοχής Kherson.

2Β) Ομοίως αγωνίζονται να καταλάβουν την πόλη Kherson.

2Γ) Και οι προσπάθειές τους τελειώνουν με τη δεξιά όχθη της περιοχής Kherson να γίνεται (αποστρατιωτικοποιημένη;) ζώνη ασφαλείας.

Τέλος, πρέπει σύντομα να συμβούν τα ακόλουθα για να μην απορριφθεί η τρίτη θεωρία ως αντιμετώπιση:

3Α) Η δεξιά όχθη της περιοχής Kherson είτε παραμένει αποστρατιωτικοποιημένη είτε στρατιωτικοποιείται ελαφρά από το Κίεβο.

3Β) Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Δύση του Κιέβου και των δυνάμεων της Ρωσίας στην περιοχή Kherson επιβραδύνονται ή σταματούν.

3Γ) Και μια διπλωματική πρόοδος επιτυγχάνεται πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη G20 της επόμενης εβδομάδας.

Για να τα ολοκληρώσουμε, εδώ είναι τα τρία κύρια σημεία από αυτό που μόλις συνέβη:

1. Η Ρωσία αποσύρθηκε από το έδαφος που ισχυρίζεται ότι είναι δικό της προς απογοήτευση των υποστηρικτών της.

2. Είναι πιο πιθανό το Κίεβο να συνεχίσει να προχωρά ή να βαλτώσει σε ένα τέλμα παρά να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός.

3. Και υπάρχει πιθανότητα το Κίεβο και/ή η Ρωσία να αντιδράσουν ασύμμετρα στην τελευταία εξέλιξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail