Ο εθελοντής υπερ-κατάσκοπος: Πώς ένας Γερμανός επιχειρηματίας έκλεψε το νεότερο αμερικανικό πύραυλο για τη Μόσχα

RT composite
Σε μια προσπάθεια να σώσει την κατασκευαστική του εταιρεία από την καταστροφή υπό τον Manfred Ramminger, προσφέρθηκε εθελοντικά να γίνει σοβιετικός πράκτορας

Οι αξιωματικοί των σοβιετικών πληροφοριών είχαν συνηθίσει σε πράκτορες που ήταν ιδεολόγοι. Πολλοί υπερ-κατάσκοποι απέκτησαν άκρως απόρρητες πληροφορίες με κίνητρο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και, όπως θεωρούσαν, ότι εργάζονταν για το καλό της ανθρωπότητας. Άλλοι ήταν σε αυτό για τα χρήματα.

Του Evgeny Norin, Ρώσου ιστορικού που επικεντρώθηκε στις συγκρούσεις και τη διεθνή πολιτική - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ζωή ενός πραγματικού κατασκόπου έχει ελάχιστα κοινά στοιχεία με τις παγκοσμίου φήμης ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Μερικές φορές οι υπηρεσίες πληροφοριών στρατολογούν ακόμη και τους λιγότερο πιθανούς υποψηφίους. Κάτι τέτοιο συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν ο Manfred Ramminger, Γερμανός αρχιτέκτονας, οδηγός αγώνων και playboy, προσφέρθηκε να κλέψει τον νεότερο αμερικανικό πύραυλο για την ΕΣΣΔ.

Ακόμα πιο απίστευτο ήταν ότι τον έστειλε στην άλλη πλευρά του σιδερένιου παραπετάσματος μέσω κανονικού ταχυδρομείου.

Επιχειρηματίας, playboy, σοβιετικός κατάσκοπος

Κάτοικος της Δυτικής Γερμανίας, ο Ramminger είχε μια γεύση για τις απολαύσεις της ζωής. Ως επιχειρηματίας αρχιτέκτονας έχτισε ό,τι ήθελαν οι πελάτες του. Ήταν επίσης playboy που λαχταρούσε την προσοχή των γυναικών, οδηγός αγώνων και λάτρης των καθαρόαιμων αλόγων.

Στη δεκαετία του 1960, ωστόσο, η περιουσία του άλλαξε προς το χειρότερο αφού τα γύψινα καλούπια κατέρρευσαν σε έναν κινηματογράφο που είχε κατασκευάσει η εταιρεία του. Συνέβη ακριβώς στη μέση μιας ταινίας και ολόκληρο το κτίριο έπρεπε να ξαναγίνει. Οικονομική καταστροφή διαφαινόταν για τον Ramminger, που σίγουρα θα τον ανάγκαζε να απολύσει τη γραμματέα του και να πουλήσει τη μπλε Maserati του.

Κανένα από τα δύο δεν ήταν μέρος του σχεδίου του. 

Τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν η απέλπιδα προσπάθεια του Γερμανού playboy να διατηρήσει τον πλούτο του και τον πολυτελή τρόπο ζωής του.

Ο Josef Linowski, ένας Πολωνός μηχανικός που εργάζεται για τον Ramminger, εμφανίστηκε στη σοβιετική πρεσβεία στη Ρώμη στις 26 Αυγούστου 1966, για να πει πως η εταιρεία του μπορούσε να πάρει οτιδήποτε για τους Ρώσους που δεν μπορούσαν να αγοράσουν νόμιμα. Η ιταλική πρωτεύουσα επιλέχθηκε για να δώσει το μήνυμα για τον απλούστατο λόγο ότι μια επίσκεψη όπως αυτή θα είχε τραβήξει την προσοχή των υπηρεσιών αντικατασκοπείας στη Γερμανία. Η Ιταλία ήταν πιο ασφαλής από αυτή την άποψη.

Σοβιετικοί διπλωμάτες διαβίβασαν την προσφορά στη Μόσχα. Οι υπάλληλοι της GRU το σκέφτηκαν και αποφάσισαν πως ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα τον περίεργο Γερμανό. Ο Ramminger, ένας πρόθυμος ιππέας, προσκλήθηκε στη Μόσχα με το πρόσχημα της επίσκεψης σε μια διεθνή έκθεση αλόγων και συναντήθηκε από αξιωματικούς των σοβιετικών πληροφοριών.

Κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο τι ακριβώς επρόκειτο να παραδώσει ο Γερμανός στην ΕΣΣΔ. Ο Ramminger ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να πάρει στα χέρια του εξοπλισμό πυραύλων. Αφού επέστρεψε στη Δυτική Γερμανία, γνωστοποίησε ότι θα μπορούσε να κλέψει έναν πύραυλο Sidewinder.

Κλοπή του αιώνα

Ο Sidewinder είναι ένας κατευθυνόμενος πύραυλος αέρος-αέρος που αναπτύχθηκε από Αμερικανούς, ο οποίος, εκείνες τις μέρες, χρησιμοποιήθηκε μόνο από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, εκτός από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Οι Σοβιετικοί είχαν ήδη πάρει στα χέρια τους μια πρώιμη έκδοση του πυραύλου, αλλά ο άπληστος Γερμανός προσφέρθηκε να παραδώσει την πιο πρόσφατη τροποποίηση. Θα ήταν ένα εξαιρετικό τρόπαιο αν μπορούσε να αποκτηθεί σε άθικτη κατάσταση. Πράγματι, σχεδόν ακουγόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό, έτσι ο Ramminger κλήθηκε να έρθει ξανά στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Αγνόησε την πρόσκληση και έφτασε στη σοβιετική πρωτεύουσα αργότερα, αφού έγινε η πράξη.

Ο Ράμινγκερ μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο "Ουκρανία" όπου ο αυτοδίδακτος κατάσκοπος είπε την ιστορία των κατορθωμάτων του.

Ήταν σχεδόν προσβλητικά απλό. Αποδείχθηκε ότι ο Ramminger στρατολόγησε τον Wolf-Diethardt Knoppe, έναν πιλότο της Luftwaffe που ήθελε επίσης κάποια μετρητά, και η τριάδα που αποτελείται από τους Ramminger, Knoppe και Linowski απλώς έκλεψε τον πύραυλο από την αεροπορική βάση Neuburg στη Βαυαρία.

Ο Knoppe γνώριζε καλά το πρωτόκολλο ασφαλείας και το σύστημα συναγερμού και έφτιαξε ένα πήλινο καλούπι του κλειδιού της αποθήκης, το οποίο χρησιμοποίησε ο Linowski για να δημιουργήσει ένα αντίγραφο. Στη συνέχεια, ο Linowski αγόρασε ένα κιτ για ερασιτέχνη διαρρήκτη που περιελάμβανε κλειδαριές, συρματοκόπτες, πένσες κ.λπ., ενώ ο Ramminger νοίκιασε έναν υδραυλικό ανελκυστήρα και ένα καροτσάκι χειρός.

Ο καιρός του φθινοπώρου στη Βαυαρία μπορεί να είναι αρκετά άσχημος, έτσι οι συνωμότες εκμεταλλεύτηκαν το κάλυμμα της πυκνής ομίχλης για να πλησιάσουν την αεροπορική βάση στις 23 Οκτωβρίου. Ο Ramminger χρησιμοποίησε τον ανελκυστήρα για να περάσει τον Linowski, τον Knoppe και το τρόλεϊ πάνω από έναν τοίχο από συρματοπλέγματα. Αργότερα απλώς έκοψαν μια τρύπα σε έναν φράχτη με αλυσίδα. Ο Knoppe απενεργοποίησε τον συναγερμό και ο Linowski εισέβαλε στην αποθήκη. Έφεραν το βλήμα έξω, έβαλαν την κλειδαριά πίσω και όπλισαν ξανά τον συναγερμό.

Αποχώρησαν αφού έβαλαν τον ανελκυστήρα και το τρόλεϊ πίσω στο ενοικιαζόμενο φορτηγό. Ο Knoppe πήγε σπίτι, ενώ οι υπόλοιποι μετέφεραν τον πύραυλο στο αυτοκίνητο του Ramminger και τον τύλιξαν σε μια κουβέρτα. Το Sidewinder ήταν πολύ μακρύ για το όχημα, οπότε ο Ramminger απλά έσπασε ένα από τα παράθυρα και οδήγησε με ένα βλήμα αέρος-αέρος τυλιγμένο σε ένα παλτό και μια κουβέρτα να προεξέχει.

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι πέρα ​​από προηγούμενο. Ο Ramminger δήλωσε τεμάχια πυραύλων ως ανταλλακτικά οχημάτων και τα απέστειλε μέσω αεροπορικής αλληλογραφίας. Η υπηρεσία αλληλογραφίας δεν έκανε ερωτήσεις και απλώς του χρέωσε 79,29 $ — για υπερβολικό βάρος.

Αυτό θα μπορούσε να σήμαινε το τέλος της επιχείρησης γιατί το ξύλινο κουτί με το βλήμα χάθηκε καθ' οδόν. Το δέμα στάλθηκε σε λάθος προορισμό κατά λάθος. Ένας εξοργισμένος Ramminger έδωσε στους υπαλλήλους της Lufthansa ένα κομμάτι του μυαλού του, έτσι βρήκαν το κουτί και έφτασε με ασφάλεια στη Μόσχα, έστω και με καθυστέρηση.

Οι άνθρωποι στη Μόσχα ήταν αρκετά έκπληκτοι. Η GRU πλήρωσε στον Ramminger 92.000 γερμανικά μάρκα, ή 8.500 δολάρια (σημαντικό χρηματικό ποσό τη δεκαετία του 1960) και έφυγε χαρούμενος. 

Άδοξο τέλος

Η σοβιετική πρεσβεία στη Ρώμη έλαβε άλλη μια επιστολή από τον Ramminger το 1968, όπου υποσχέθηκε να αποκτήσει εξοπλισμό ραδιοπλοήγησης. Η Μόσχα ήθελε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και πάλι, ο Ramminger δεν έχασε χρόνο ανταλλάσσοντας γράμματα και απλώς έκλεψε τις πολυπόθητες συσκευές από έναν εκθεσιακό χώρο. Ήρθε στη Μόσχα το καλοκαίρι του 1968 και δεν έφτασε με άδεια χέρια.

Αυτή, ωστόσο, ήταν η τελευταία του επιτυχία ως κατάσκοπος. Το ίδιο έτος του 1968, η γερμανική αντικατασκοπεία συνέλαβε τους τρεις και τους έστειλε στο δικαστήριο για την κλοπή του Sidewinder. Ήταν πραγματικά δικό τους λάθος. Ο Knoppe ήταν πολύ ελεύθερος με τα χρήματά του, ενώ ο Linowski έφτασε στο σημείο να πει στους ανθρώπους στα μπαρ τι κακός πράκτορας ήταν. Όλοι έλαβαν ποινές που ήταν σαν χτυπήματα στον καρπό.

Ο Ramminger και ο Linowski πήραν από 4 χρόνια ο καθένας, ενώ ο Knoppe έφυγε με μόλις τρία χρόνια και τρεις μήνες.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος, ο Ramminger προσπάθησε να ξαναρχίσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα, αλλά η GRU δεν ενδιαφερόταν για έναν πράκτορα που είχε ρίξει στον αέρα το εξώφυλλό του. Ο τυχοδιώκτης Γερμανός πυροβολήθηκε αργότερα σε ένα πάρκινγκ στην Αμβέρσα από άγνωστους εγκληματίες. Δεν είναι ακριβώς σαφές τι συνέβη. Μπορεί να ήταν η εκδίκηση των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας ή, πολύ πιθανόν, ο Ramminger να έμπλεξε με τη μαφία. Το οργανωμένο έγκλημα είναι πιο βρώμικη και πιο σκληρή υπόθεση από την οργανωμένη κατασκοπεία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail