Η ΕΕ κατηγορεί τις ΗΠΑ για κερδοσκοπία από την κρίση της Ουκρανίας

Όταν μιλάμε για την πολιτική Δύση, μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι πως ο θαλασσοκρατικός πόλος εξουσίας είναι ένας γιγαντιαίος γεωπολιτικός μονόλιθος με σχεδόν σταθερή συναίνεση για όλα τα θέματα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής δύναμης της Δύσης δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ότι ακριβώς αυτό συμβαίνει. Δημιουργώντας μια ομοιομορφία σε διάφορα ζητήματα, τόσο εσωτερικά (οι λεγόμενες «κοινές αξίες») όσο και εξωτερικά (ενιαίο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής), η πολιτική Δύση προσπαθεί να κρατήσει τους πάντες στη σειρά, προβάλλοντας παράλληλα τον «σωστό δρόμο» στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, ο πόλος εξουσίας (που αποτελείται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση) έχει όλο και πιο σοβαρά ζητήματα που προωθούν την εκδοχή της πραγματικότητας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένας από τους πιο εξέχοντες δείκτες διαφορετικών συμφερόντων εντός της πολιτικής Δύσης είναι η κρίση στην Ουκρανία. Πίσω το 2014, όταν το ενορχηστρωμένο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα έφερε τη νεοναζιστική χούντα στην εξουσία στο Κίεβο, η Βικτόρια Νούλαντ, που τότε υπηρετούσε ως Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, χρησιμοποίησε περίφημα (ή μάλλον άδοξα) μια κοινή βωμολοχία για να δείξει πώς αισθάνονται οι ΗΠΑ για την ΕΕ. Φαίνεται ότι το μπλοκ, αν και δεν είναι καθόλου αθώο, καθώς συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον του κόσμου, μετατοπίζεται τώρα αργά προς μια πιο ανεξάρτητη θέση. Φυσικά, αυτή η διαδικασία δεν είναι μέρος κάποιου ανιδιοτελούς απολογισμού στις Βρυξέλλες, αλλά ένα απλό θέμα βασικών συμφερόντων και επιθυμίας για αυτοσυντήρηση. Φαίνεται πως η ΕΕ συνειδητοποιεί ότι η ζημιά που υφίσταται από την αποτυχημένη πολιορκία της Ρωσίας είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτή που βιώνουν οι ΗΠΑ.

Υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση στην ΕΕ για τις επανειλημμένες απορρίψεις της Αμερικής να ωθήσει το καθεστώς του Κιέβου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ειδικά καθώς μια άνευ προηγουμένου ποσότητα όπλων και πυρομαχικών εισέρχεται στη χώρα, διακινδυνεύοντας μια πιθανή κλιμάκωση στο τέλος του κόσμου. Επιπλέον, ο πληθυσμός της ΕΕ συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των οικονομικών κρουστικών κυμάτων που προέκυψαν από τον αποτυχημένο πόλεμο κυρώσεων. Καθώς οι θερμοκρασίες του χειμώνα ξεκινούν, η συνεχιζόμενη κρίση ενεργειακού εφοδιασμού θα επιδεινωθεί, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις οικονομίες της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, καθισμένοι αναπαυτικοί στα αρχοντικά τους, παπαγαλίζουν την ίδια κομματική γραμμή για τη μυθική «αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς» που προφανώς υποτίθεται πως κάνουν οι κανονικοί Ευρωπαίοι μέσω της αυτοεπιβεβλημένης χρεοκοπίας και του παγώματος μέχρι θανάτου.

Όλα αυτά δημιουργούν πολιτική πίεση στις περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη πέσει. Κι όμως, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν το χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν πίσω από όλα τα προβλήματα, αντί να εστιάζουν στις πολύ πραγματικές ελλείψεις του δικού τους συστήματος. Σύμφωνα με το Politico, «εννέα μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζει να διασπά τη Δύση». Αυτή η κάπως εκπληκτική παραδοχή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μαζορέτες της πρόσφατης κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας. «Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και τώρα κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι έκαναν περιουσία από τον πόλεμο, ενώ οι χώρες της ΕΕ υποφέρουν», αναφέρει η ανάλυση του Politico.

Για να προσθέσει προσβολή στον τραυματισμό, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να εφαρμόζει διάφορες αμφιλεγόμενες «πράσινες» επιδοτήσεις και φόρους, οι οποίοι είναι εξαιρετικά επιζήμιοι για τις βιομηχανίες της ΕΕ σε μια εποχή που η Γηραιά Ήπειρος καταστρέφεται από το μπούμερανγκ των κυρώσεων και τις ξεχασμένες (αλλά σχεδόν άσχετες) συνέπειες της πανδημίας COVID-19. Σε δήλωση για το Politico, ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ επέκρινε επίσης την πολιτική των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την ουκρανική κρίση για να γεμίσουν τα ταμεία του Στρατιωτικού Βιομηχανικού Συγκροτήματος, ενώ έκλεισε το μάτι στις εκκλήσεις της Ευρώπης για ειρηνική επίλυση.

«Το γεγονός είναι ότι, αν το δεις νηφάλια, η χώρα που ωφελείται περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο είναι οι ΗΠΑ επειδή πουλάνε περισσότερο αέριο σε υψηλότερες τιμές και περισσότερα όπλα», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. προσθέτοντας, "Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια ιστορική συγκυρία", υποστηρίζοντας ότι "το διπλό χτύπημα της διακοπής του εμπορίου από τις προαναφερθείσες επιδοτήσεις των ΗΠΑ και τις υψηλές τιμές ενέργειας κινδυνεύει να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια τόσο στην πολεμική προσπάθεια όσο και στη διατλαντική συμμαχία. Η Αμερική πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η κοινή γνώμη αλλάζει σε πολλές χώρες της ΕΕ», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Και όμως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συνεχίζει να επιμένει ότι η κρίση είναι αποκλειστικά ευθύνη της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον είναι αρκετά ικανοποιημένη με το τεράστιο απροσδόκητο κέρδος που βιώνει η βιομηχανία φυσικού αερίου της , ενώ παρουσιάζει επίσης τις υπέρογκες παραδόσεις LNG στην ΕΕ ως μια «καθαρά αλτρουιστική» προσπάθεια που στοχεύει στη «διαφοροποίηση από τη Ρωσία». Ακόμη και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος κάθε άλλο παρά συμπαθεί τη Ρωσία, δείχνει τώρα απογοήτευση και αμφισβητεί την έννοια του «ενωμένου μετώπου για να βοηθήσει την Ουκρανία», αναγνωρίζοντας στο Politico, πως «Οι Αμερικανοί — οι φίλοι μας — λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικές επιπτώσεις σε εμάς».

Άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επίσης εκφράσει περισσότερο αυτή την κραυγαλέα υποκρισία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας πωλούν το αέριο τους με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα τεσσάρων όταν διασχίζουν τον Ατλαντικό», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν στις 23 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γαλλική τηλεόραση. «Φυσικά οι Αμερικανοί είναι σύμμαχοί μας... αλλά όταν κάτι πάει στραβά, είναι απαραίτητο να λέγεται και μεταξύ των συμμάχων», κατέληξε ο Μπρετόν.

Σύμφωνα με το Politico, ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε πως το πρόγραμμα βιομηχανικών επιδοτήσεων ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η κυβέρνηση Μπάιντεν διέθεσε «για την υποστήριξη των πράσινων βιομηχανιών» ως μέρος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού «εξαπέλυσε πανικό» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού έχει αλλάξει τα πάντα», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ. "Είναι ακόμα σύμμαχός μας η Ουάσιγκτον ή όχι;" ρώτησε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail