Η Ινδία εκμεταλλεύεται πλήρως το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Μόσχα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ είπε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αγοράζει φθηνό πετρέλαιο από τη Ρωσία. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, της άμυνας και των υποδομών.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Jaishankar συναντήθηκε με τον Lavrov στις 8 Νοεμβρίου με ανώτερους αξιωματούχους υπεύθυνους για τη γεωργία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα λιμάνια και τη ναυτιλία, τα οικονομικά, τα χημικά και τα λιπάσματα και το εμπόριο που τον συνοδεύουν, αποδεικνύοντας έτσι τη μακρά και ισχυρή σχέση μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας.

«Η Ρωσία υπήρξε ένας σταθερός και δοκιμασμένος στο χρόνο εταίρος. Οποιαδήποτε αντικειμενική αξιολόγηση της σχέσης μας εδώ και πολλές δεκαετίες θα επιβεβαίωνε πως πράγματι έχει εξυπηρετήσει και τις δύο χώρες μας πολύ, πολύ καλά», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ένας καταναλωτής όπου τα επίπεδα εισοδήματος δεν είναι πολύ υψηλά, είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι ο Ινδός καταναλωτής έχει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με τους πιο ευνοϊκούς όρους», τόνισε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών. «Είδαμε πως η σχέση Ινδίας-Ρωσίας λειτούργησε προς όφελος… Θα ήθελα να συνεχίσω αυτό».

Το Νέο Δελχί, παρά τις δυτικές πιέσεις, δεν έχει καταδικάσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι πλέον ο μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου της Μόσχας μετά την Κίνα. Η Ινδία αγοράζει παραδοσιακά το πετρέλαιο της από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά οι ρωσικές εισαγωγές έχουν αυξηθεί λόγω των ευνοϊκών τιμών της που προσφέρονται σε χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Η Ρωσία έγινε ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας τον Οκτώβριο, εξάγοντας 946.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Vortexa. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε πολύ λίγες από τις εισαγωγές της Ινδίας. Ωστόσο, με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Μόσχα έχει γίνει προφανής εταίρος για ένα Νέο Δελχί που είναι στην ευχάριστη θέση να επωφεληθεί από τις προμήθειες πετρελαίου χαμηλού κόστους. Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές με το αργό πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, οδηγώντας την Ινδία να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με τη Μόσχα.

Αν και το Νέο Δελχί επωφελείται μαζικά από την τρέχουσα κατάσταση, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI πριν από το επερχόμενο ταξίδι της στην Ινδία στις 11 Νοεμβρίου πως η χώρα θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Στόχος μας είναι να συγκρατήσουμε την τιμή που λαμβάνει η Ρωσία για το πετρέλαιο της και να διατηρήσουμε αυτή την εμπορία πετρελαίου. Οι κερδισμένοι από αυτό θα είναι ιδιαίτερα εκείνες οι χώρες που αγοράζουν φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και η ελπίδα μας θα ήταν ότι η Ινδία θα εκμεταλλευόταν αυτό το ανώτατο όριο τιμής, αν και οι εταιρείες της διαπραγματεύονται με τη Ρωσία», είπε η Yellen στο PTI.

«Εάν (η Ινδία) θέλουν να χρησιμοποιήσουν δυτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως η ασφάλιση, το ανώτατο όριο τιμής θα ισχύει για τις αγορές τους. Αλλά ακόμα κι αν χρησιμοποιούν άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πιστεύουμε πως το ανώτατο όριο τιμών θα τους δώσει μόχλευση για να διαπραγματευτούν καλές εκπτώσεις από τις παγκόσμιες αγορές», πρόσθεσε.

Αναμένεται να συζητήσει με Ινδούς αξιωματούχους ένα σχέδιο της G7 για περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι και χώρες της G7 διεξήγαγαν έντονες διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στις θαλάσσιες αποστολές πετρελαίου που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 5 Δεκεμβρίου. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις δε θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ινδίας και της Ρωσίας, ο Λαβρόφ χαιρέτισε τους «Ινδούς φίλους» του για τη θέση τους σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προσπαθούν να εδραιώσουν έναν «κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις» και να αποτρέψουν «τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων». Ο Λαβρόφ είπε επίσης κατά τη διάρκεια της πέμπτης συνάντησής του με τον Τζαϊσανκάρ φέτος: «Συζητήσαμε λεπτομερώς την κατάσταση και τις προοπτικές της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής σύγχρονων όπλων».

Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες το 2021 συμφώνησαν σε συμφωνία 677 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή όπλων AK-203 στην Ινδία. Η Ρωσία εδώ και δεκαετίες έχει βοηθήσει το Νέο Δελχί στην ώθησή του για αυτοδυναμία στην αμυντική κατασκευή, ειδικά καθώς η χώρα της Νότιας Ασίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμυντικού εξοπλισμού στον κόσμο. Η Ινδία τη δεκαετία μεταξύ 2011 και 2021 εισήγαγε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό τεράστιας αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία και η Ινδία θέλουν επίσης να συνεργαστούν στενότερα στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και των διαστημικών ταξιδιών. Η Ρωσία είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για ινδικά φαρμακευτικά προϊόντα. Δεδομένων όλων αυτών των σημείων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Λαβρόφ και ο Τζαϊσανκάρ συναντήθηκαν πέντε φορές σε έναν χρόνο παρά τις σημαντικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών να απομονώσουν τη Μόσχα. Είναι επίσης απίθανο η Yellen να πείσει το Νέο Δελχί να εγκαταλείψει την τρέχουσα ενεργειακή πολιτική του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail