Οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι προκαλούν τη Ρωσία στην Αρκτική

Ένας εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ στην Αρκτική είναι ένα είδος πρόκλησης κατά της Ρωσίας, αποκαλύπτοντας πώς η Ουάσιγκτον θέτει σκόπιμα κινδύνους για τη διεθνή ασφάλεια με τα αντιρωσικά της σχέδια.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις κοινωνικές επιστήμες στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ανεύθυνες προσπάθειες των ΗΠΑ να «αποτρέψουν» τη Μόσχα και να σταματήσουν την υποτιθέμενη ρωσική «επεκτατική συμπεριφορά» θα ήταν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η Ουάσιγκτον ξεκινά εσκεμμένα προκλητικούς στρατιωτικούς ελιγμούς στον Αρκτικό Κύκλο, σύμφωνα με τον Λόρενς Μέλνικοφ, διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Ο Μέλνικοφ σχολίασε τις πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και την αποστολή στρατευμάτων στη Νορβηγία, όπου στρατιωτικές μονάδες εκπαιδεύονται επί του παρόντος για μάχη σε αρκτικές καιρικές συνθήκες.

Για αυτόν, αυτό είναι μέρος μιας στρατηγικής που επικεντρώνεται στην «πρόκληση χωρίς κλιμάκωση», την οποία θα χρησιμοποιούσε η Ουάσιγκτον εναντίον της Ρωσίας. Ο διοικητής πιστεύει ότι η Ρωσία έχει επεκτατικές φιλοδοξίες στον ευρωπαϊκό χώρο και πως ίσως ήδη σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον στόχων στις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, κάτι που υποτίθεται ότι «δικαιολογεί» τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να «περιπλέξει» τα ρωσικά σχέδια.

«Προσπαθούμε σκόπιμα να είμαστε προκλητικοί χωρίς να κλιμακώνουμε (…) Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη ρωσική επιθετικότητα, την επεκτατική συμπεριφορά, δείχνοντας ενισχυμένες δυνατότητες των συμμάχων (…) Περιπλέκει τη ρωσική λήψη αποφάσεων επειδή γνωρίζουμε ότι στοχεύουν πολύ, πολύ μεγάλες συγκεκριμένες συναθροίσεις συμμαχικής ισχύος, [όπως] η αεροπορική βάση Ramstein, η RAF Lakenheath, τέτοια πράγματα (…) Εάν το χειρότερο συμβεί και κάποιος αφαιρέσει αυτούς τους κόμβους ισχύος, μπορούμε να προωθήσουμε τα πυρά πυροβολικού ακριβείας σε όλη την συμμαχία με τους εταίρους μας», είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αξιωματικός δεν ανέφερε κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς του για τέτοιες ρωσικές «επεκτατικές» προθέσεις. Το επιχείρημα της ύπαρξης ρωσικών σχεδίων για πλήγμα ευρωπαϊκών στόχων είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να ειπωθεί ελλείψει σαφών και συγκεκριμένων στοιχείων. Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις Μέλνικοφ φαίνεται να είναι απλώς μια προσπάθεια να γίνει «αποδεκτή» η αποσταθεροποιητική αμερικανική ενέργεια στα μάτια της κοινής γνώμης, δεδομένου ότι η επιθετικότητα των ελιγμών του ΝΑΤΟ έχει ενταθεί σημαντικά.

Στις 9 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν στρατιωτική άσκηση στη βόρεια Νορβηγία, περίπου 500 χιλιόμετρα από την περιοχή Μούρμανσκ της Ρωσίας. Ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκε στον αέρα από ένα στρατηγικό μεταφορικό αεροσκάφος C-130. Η δοκιμή ήταν η πρώτη επιτυχημένη από το λεγόμενο «Rapid Dragon», ένα σύγχρονο οπλικό σύστημα που αναπτύχθηκε για αεροσκάφη C-130 και C-17, καθιστώντας τα ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ Lockheed Martin AGM-158 JASSM εναντίον στόχων σε μεγάλη απόσταση.

Προφανώς, αυτό το νέο πυραυλικό σύστημα είναι το τρέχον στοίχημα του ΝΑΤΟ για τη βελτίωση της τακτικής του ικανότητας στον πόλεμο της Αρκτικής. Τα τελευταία χρόνια, η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων των ΗΠΑ στον Βόρειο Πόλο έλαβε χώρα παράλληλα με έναν πραγματικό αγώνα δρόμου από το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή. Ιστορικά, η Ρωσία είναι η στρατιωτική δύναμη με τη μεγαλύτερη παρουσία στην Αρκτική. Η Κίνα έχει επίσης δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη ζώνη και έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις για να επιχειρήσουν εκεί. Και ακριβώς σε αυτό το σενάριο το ΝΑΤΟ προσπαθεί με κάθε κόστος να ενισχύσει τους ελιγμούς του.

Από αυτή την άποψη, τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε την «Εθνική στρατηγική για την περιοχή της Αρκτικής», η οποία καθορίζει τους όρους για τα επόμενα 10 χρόνια της στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ για τον Βόρειο Πόλο. Το έγγραφο προτρέπει μια ακόμη πιο σημαντική ώθηση στους ελιγμούς των ΗΠΑ στην Αρκτική, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει σίγουρα μια θέση στρατιωτικής κυριαρχίας στην Αρκτική παρόμοια με αυτή της Ρωσίας και της Κίνας. Για αυτό, οι ΗΠΑ βασίζονται στην ισχυρή υποστήριξη των εταίρων του ΝΑΤΟ – και ακριβώς για να ενθαρρύνουν αυτούς τους εταίρους να υποστηρίξουν τα αμερικανικά σχέδια είναι «ενδιαφέρον» να διαδίδονται αβάσιμες ανησυχητικές αφηγήσεις για τη «ρωσική απειλή», όπως κάνει ο Μέλνικοφ.

Στην πραγματικότητα, η προκλητική δράση κατά της Μόσχας τείνει απλώς να δυσκολέψει τα αμερικανικά σχέδια. Εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης ασφάλειας, η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να ανεχθεί περισσότερες απειλές στο στρατηγικό της περιβάλλον. Εάν αυξηθούν οι αμερικανικές προκλήσεις, οι Ρώσοι, που έχουν ήδη στρατιωτική ηγεμονία στην Αρκτική, θα απαντήσουν εντείνοντας τις δραστηριότητες στο βορρά, γεγονός που θα κάνει τα αμερικανικά σχέδια να αυξήσουν τη σημασία της στην Αρκτική πιο περίπλοκα, οδηγώντας την πρόσφατα ανακοινωθείσα Εθνική Στρατηγική σε αποτυχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail