Δήλωση με σοβαρές αιχμές της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου

Δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου [2254-02-11-2022]

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μία από τις πυρηνικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, η Ρωσική Ομοσπονδία φέρει ειδική ευθύνη σε θέματα ενίσχυσης της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας.

Κατά την εφαρμογή της πολιτικής της στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, η Ρωσία καθοδηγείται αυστηρά και με συνέπεια από το αξίωμα του απαράδεκτου ενός πυρηνικού πολέμου στον οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές και ο οποίος δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί. Οι ρωσικές δογματικές κατευθυντήριες γραμμές σε αυτόν τον τομέα περιγράφονται πολύ ξεκάθαρα, έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και δεν επιτρέπουν ευρεία ερμηνεία. Η αντίδραση με τη χρήση πυρηνικών όπλων επιτρέπεται υποθετικά από τη Ρωσία μόνο ως απάντηση σε επιθετικότητα που πραγματοποιείται με χρήση ΟΜΚ [όπλων μαζικής καταστροφής] ή επίθεση με χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους.

Η Ρωσία προέρχεται από την αμετάβλητη συνάφεια των υφιστάμενων συμφωνιών και συνεννοήσεων στον τομέα της μείωσης και του περιορισμού των πυρηνικών όπλων, της μείωσης των στρατηγικών κινδύνων και της απειλής διεθνών επεισοδίων και συγκρούσεων γεμάτες κλιμάκωση σε πυρηνικό επίπεδο. Επιβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και την αποτροπή μιας κούρσας εξοπλισμών της 3ης Ιανουαρίου 2022. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στη σημερινή δύσκολη και ταραχώδη κατάσταση, που έχει γίνει το αποτέλεσμα ανεύθυνων και ξεδιάντροπων ενεργειών με στόχο την υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, η πρώτη προτεραιότητα είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.

Καλούμε τις άλλες χώρες της πυρηνικής πεντάδας να επιδείξουν στην πράξη την ετοιμότητά τους να εργαστούν για την επίλυση αυτού του καθήκοντος προτεραιότητας και να εγκαταλείψουν επικίνδυνες προσπάθειες παραβίασης ζωτικών συμφερόντων η μια της άλλης, ισορροπώντας στο χείλος της άμεσης ένοπλης σύγκρουσης και ενθαρρύνοντας προκλήσεις με ΟΜΚ που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαμόρφωση μιας ανανεωμένης, πιο σταθερής αρχιτεκτονικής διεθνούς ασφάλειας που βασίζεται στην εξασφάλιση προβλεψιμότητας και παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας, καθώς και στην τήρηση των αρχών της ισότητας, της αδιαίρετης ασφάλειας και της αμοιβαίας εκτίμησης των θεμελιωδών συμφερόντων των μερών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail