Η Φινλανδία αποκαλύπτει σχέδιο για την κατασκευή φράχτη υψηλής ασφάλειας κατά μήκος των ρωσικών συνόρων

MKFI
Freepen.gr - Η Φινλανδία παρουσίασε σχέδιο την Παρασκευή για την κατασκευή φράχτη μήκους 200 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Σε αυτή την κατάσταση, έχουμε κάθε λόγο να επανεξετάσουμε τις ρυθμίσεις μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ταξίαρχος Γιάρι Τολπανέν της Φινλανδικής Συνοριακής Φρουράς.

Περίπου 200 χιλιόμετρα των συνόρων μήκους 1.300 χιλιομέτρων θα περιφραχθούν με κόστος περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ (394 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε η συνοριακή υπηρεσία.

Ο φράκτης θα έχει πάνω από τρία μέτρα ύψος με συρματοπλέγματα στην κορυφή, με ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές να είναι εξοπλισμένες με κάμερες νυχτερινής όρασης, φώτα και μεγάφωνα, εξήγησε ο διευθυντής του έργου Ismo Kurki κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να προχωρήσει σε τρεις φάσεις.

Πρώτον, ένας πιλοτικός φράχτης μήκους τριών χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί στο συνοριακό πέρασμα της Ιμάτρας το Μάρτιο του 2023.

Με βάση αυτή την εμπειρία, η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την κατασκευή επιπλέον 70 χιλιομέτρων φράχτη σε περιοχές κοντά στα συνοριακά περάσματα, ξεκινώντας από τα τέλη του 2023.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει στον προϋπολογισμό της έξι εκατομμύρια ευρώ για το πιλοτικό σχέδιο και 139 εκατομμύρια για τη δεύτερη φάση.

Μια τελική φάση σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2025 ή το 2026, είπε ο Tolppanen.

Φοβούμενη πως η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για να ασκήσει πολιτική πίεση στο Ελσίνκι, η υποψήφια για το ΝΑΤΟ Φινλανδία ενέκρινε νέες τροποποιήσεις στον Νόμο περί Φρουράς των Συνόρων τον Ιούλιο για να διευκολύνει την κατασκευή πιο ανθεκτικών περιφράξεων.

Ενώ τα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας είχαν «δουλέψει καλά» στο παρελθόν, είπε ο Tolppanen, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε «θεμελιωδώς» την κατάσταση ασφαλείας.

Οι τροποποιήσεις του νόμου καθιστούν δυνατό το κλείσιμο των συνοριακών διελεύσεων και τη συγκέντρωση των αιτούντων άσυλο σε συγκεκριμένα σημεία σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας απόπειρας εισόδου στη Φινλανδία και, «σε ακραία κατάσταση», η συνοριακή φρουρά θα έχει «το καθήκον να εμποδίζει την είσοδο στη Φινλανδία.

Επί του παρόντος, τα σύνορα της Φινλανδίας ασφαλίζονται κυρίως από ελαφρούς ξύλινους φράχτες, κατά βάση σχεδιασμένους για να εμποδίζουν τα ζώα να περιπλανώνται στη λάθος πλευρά.

* πληροφορίες themoscowtimes.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail