Η ήττα της Ρωσίας στη Χερσώνα

Freepen.gr - Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματα στην περιοχή Χερσώνα στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ο Ρώσος στρατός θα εγκαταλείψει την πόλη Χερσώνα, η οποία πρόσφατα έγινε πρωτεύουσα της νέας ρωσικής περιοχής, και τους κοντινούς οικισμούς, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα γραμμή άμυνας κατά μήκος του πλατύ ποταμού Δνείπερου.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Στρατιωτική Διοίκηση, η απόφαση προκλήθηκε από στρατιωτική αναγκαιότητα. Η ρωσική ομάδα στη δεξιά όχθη υπέφερε από δυσκολίες εφοδιασμού, καθώς η διάβαση του Δνείπερου βρισκόταν υπό συνεχή πυρά από τις ουκρανικές δυνάμεις. Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος προέλασης ουκρανικών μονάδων κατά μήκος του ποταμού προς την κατεύθυνση του Μπερισλάβ και ως αποτέλεσμα η ρωσική ομάδα θα μπορούσε να περικυκλωθεί.

Σύμφωνα με τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση, η αποχώρηση των στρατευμάτων θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Λαμβάνοντας υπόψη το έδαφος της στέπας της περιοχής Kherson, μια στρατηγική απόσυρση είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στις υποχωρούσες ρωσικές δυνάμεις.

Η κατάσταση στα μέτωπα της Χερσώνας έχει αλλάξει ελάχιστα μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές το πρωί της 10ης Νοεμβρίου, οι ρωσικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από θέσεις μόνο προς μία κατεύθυνση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ουκρανικές μονάδες ανέλαβαν τον έλεγχο των χωριών Pravdino και Kiselevka.

Σε άλλα μέτωπα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να αποτρέπει τις ουκρανικές επιθέσεις. Σφοδρές μάχες συνεχίζονται από τις 8 Νοεμβρίου στην περιοχή Snigirevka, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκτήσουν έδαφος στα βόρεια προάστια κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Στις 10 Νοεμβρίου, οι ουκρανικές μονάδες έκαναν άλλη μια προσπάθεια εισβολής στην πόλη, τραβώντας επιπλέον εφεδρείες στην τοποθεσία. Αναφέρεται ότι Ρώσοι στρατιωτικοί απέκρουσαν την επίθεση, καταστρέφοντας τουλάχιστον δώδεκα θωρακισμένα οχήματα μάχης και ένα ελικόπτερο Mi-8. Μέχρι στιγμής, οι αναφορές για ρωσική απόσυρση από τη Snignirevka δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Νωρίς το πρωί, ο ουκρανικός στρατός επανέλαβε την επίθεσή του στην κατεύθυνση Μπερισλάβ. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκτησαν έδαφος νοτιοδυτικά του Ντουντσάνι, αλλά η προέλασή τους ανακόπηκε από ναρκοπέδια και αντεπιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, χθες το βράδυ ρωσικά drones καμικάζι έπληξαν στόχους στο Krivoy Rog. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή του φράγματος στον ποταμό Ingulets, την τοπική στρατιωτική πόλη και στην περιοχή Central City.

Με τη σειρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Kherson και στη Novaya Kakhovka. Συνεχίζονται επίσης οι βομβαρδισμοί της διάβασης των πορθμείων στη Χερσώνα, όπου οι πολίτες απομακρύνονται από την πόλη.

Η απόφαση του ρωσικού στρατού να εγκαταλείψει την πόλη Χερσώνα είναι μια ακόμη μεγάλη στρατιωτική ήττα στην ουκρανική πρώτη γραμμή. Έχει σημαντικές στρατιωτικές, πολιτικές και ηθικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, φαίνεται να είναι ένα μέτρο απαραίτητο για τη διάσωση της μαχητικής ικανότητας ολόκληρης της ρωσικής ομάδας στην Ουκρανία.

* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail