Η Αφρική δε θέλει να είναι έδαφος αναπαραγωγής για το Νέο Ψυχρό Πόλεμο

fietzfotos / pixabay
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Χαιρετισμοί από το γραφείο του Tricontinental: Institute for Social Research.

Στις 17 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM), Στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Μάικλ Λάνγκλεϊ επισκέφθηκε το Μαρόκο. Ο Λάνγκλεϊ συναντήθηκε με ανώτερους μαροκινούς στρατιωτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Επιθεωρητή των Μαροκινών Ενόπλων Δυνάμεων, Μπελκίρ Ελ Φαρούκ. Από το 2004, η AFRICOM πραγματοποιεί τη «μεγαλύτερη και κορυφαία ετήσια άσκηση», το African Lion, εν μέρει σε μαροκινό έδαφος. Τον περασμένο Ιούνιο, δέκα χώρες συμμετείχαν στο Αφρικανικό Λιοντάρι 2022, με παρατηρητές από το Ισραήλ (για πρώτη φορά) και τον Οργανισμό της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ).

Vijay Prashad - thetricontinental.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επίσκεψη του Langley αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης των ΗΠΑ στην αφρικανική ήπειρο, την οποία τεκμηριώσαμε στο φάκελό μας αρ. 42 (Ιούλιος 2021), υπερασπίζοντας την κυριαρχία μας: Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Αφρική και το μέλλον της αφρικανικής ενότητας, μια κοινή δημοσίευση με την Ερευνητική Ομάδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος της Γκάνας. Σε αυτό το κείμενο, γράψαμε πως οι δύο σημαντικές αρχές του Παναφρικανισμού είναι η πολιτική ενότητα και η εδαφική κυριαρχία και υποστηρίξαμε ότι «[η] διαρκής παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων δε συμβολίζει μόνο την έλλειψη ενότητας και κυριαρχίας, επιβάλλει επίσης εξίσου τον κατακερματισμό και την υποταγή των λαών και των κυβερνήσεων της ηπείρου». Τον Αύγουστο, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield ταξίδεψε στην Γκάνα, την Ουγκάντα ​​και το Πράσινο Ακρωτήριο. «Δε ζητάμε από τους Αφρικανούς να κάνουν επιλογές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας», είπε πριν από την επίσκεψή της, αλλά, πρόσθεσε, «για μένα, αυτή η επιλογή θα ήταν απλή». Ωστόσο, αυτή η επιλογή ωθείται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ καθώς εξετάζει το νόμο για την καταπολέμηση των κακόηθων ρωσικών δραστηριοτήτων στην Αφρική, ένα νομοσχέδιο που θα επιβάλλει κυρώσεις στα αφρικανικά κράτη εάν συναλλάσσονται με τη Ρωσία (και θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί στην Κίνα στο μέλλον).

Για να κατανοήσουμε αυτήν την εξελισσόμενη κατάσταση, οι φίλοι μας στο No Cold War ετοίμασαν την ενημέρωσή τους αρ. 5, το ΝΑΤΟ διεκδικεί την Αφρική ως τη «νότια γειτονιά» του, η οποία εξετάζει πώς το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια ιδιόκτητη άποψη για την Αφρική και πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί την Αφρική ως πρώτη γραμμή στο Παγκόσμιο Δόγμα Μονρόε. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ενημέρωση παρακάτω και να την κατεβάσετε εδώ.

Τον Αύγουστο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν μια νέα στρατηγική εξωτερικής πολιτικής με στόχο την Αφρική. Το έγγραφο 17 σελίδων περιείχε 10 αναφορές για την Κίνα και τη Ρωσία μαζί, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης για «καταπολέμηση των επιβλαβών δραστηριοτήτων από τη [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας], τη Ρωσία και άλλους ξένους παράγοντες» στην ήπειρο, αλλά δεν ανέφερε ούτε μια φορά τον όρο «κυριαρχία». Αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «δε θα υπαγορεύσει τις επιλογές της Αφρικής», οι αφρικανικές κυβερνήσεις ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν «πατρονιστικό εκφοβισμό» από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για να πάρουν το μέρος τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις αυξάνονται, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν δώσει σήμα ότι βλέπουν την ήπειρο ως πεδίο μάχης για να διεξαγάγουν το Νέο Ψυχρό Πόλεμό τους ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία.

Ένα νέο δόγμα Monroe; 

Στην ετήσια σύνοδο κορυφής του τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ ονόμασε την Αφρική μαζί με τη Μέση Ανατολή «νότια γειτονιά του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε δυσοίωνα στην «αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στη νότια γειτονιά μας» ως «πρόκληση». Τον επόμενο μήνα, ο απερχόμενος διοικητής της AFRICOM, στρατηγός Stephen J Townsend, αναφέρθηκε στην Αφρική ως «νότια πλευρά του ΝΑΤΟ». Αυτά τα σχόλια θυμίζουν ανησυχητικά τη νεοαποικιακή στάση που υποστήριξε το Δόγμα Μονρόε του 1823, στο οποίο οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν πως η Λατινική Αμερική ήταν η «πίσω αυλή» τους.

Αυτή η πατερναλιστική άποψη για την Αφρική φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ουάσιγκτον. Τον Απρίλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νόμο για την καταπολέμηση της κακοήθους ρωσικής επιρροής στις δραστηριότητες στην Αφρική με ψήφους 415-9. Το νομοσχέδιο, που στοχεύει να τιμωρήσει τις αφρικανικές κυβερνήσεις επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τη Ρωσία, έχει καταδικαστεί ευρέως σε όλη την ήπειρο για ασέβεια στην κυριαρχία των αφρικανικών εθνών, με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor να το χαρακτηρίζει «απολύτως επαίσχυντο».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών να σύρουν την Αφρική στις γεωπολιτικές τους συγκρούσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες: δηλαδή, θα οπλοποιήσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την τεράστια στρατιωτική τους παρουσία στην ήπειρο για να επιτύχουν τους στόχους τους;

AFRICOM: Προστασία της Ηγεμονίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ 

Το 2007, οι Ηνωμένες Πολιτείες ίδρυσαν τη Διοίκησή τους στην Αφρική (AFRICOM) «σε απάντηση στις διευρυνόμενες εταιρικές σχέσεις και τα συμφέροντά μας στην Αφρική». Σε μόλις 15 χρόνια, η AFRICOM έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 29 στρατιωτικές βάσεις στην ήπειρο ως μέρος ενός εκτεταμένου δικτύου που περιλαμβάνει περισσότερα από 60 φυλάκια και σημεία πρόσβασης σε τουλάχιστον 34 χώρες – πάνω από το 60 τοις εκατό των εθνών της ηπείρου.

Παρά τη ρητορική της Ουάσιγκτον για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική, στην πραγματικότητα, η AFRICOM στοχεύει να εξασφαλίσει την ηγεμονία των ΗΠΑ στην ήπειρο. Οι δεδηλωμένοι στόχοι της AFRICOM περιλαμβάνουν την «προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ» και τη «διατήρηση της υπεροχής έναντι των ανταγωνιστών» στην Αφρική. Στην πραγματικότητα, η δημιουργία της AFRICOM υποκινήθηκε από τις ανησυχίες «όσων ανησυχούν για την διευρυνόμενη παρουσία και επιρροή της Κίνας στην περιοχή».

Από την αρχή, το ΝΑΤΟ συμμετείχε στην προσπάθεια, με την αρχική πρόταση που είχε υποβάλει ο τότε Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ James L Jones, Jr. Σε ετήσια βάση, η AFRICOM διεξάγει εκπαιδευτικές ασκήσεις εστιασμένες στην ενίσχυση της «διαλειτουργικότητας» μεταξύ των αφρικανικών στρατευμάτων και «Δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ο καταστροφικός χαρακτήρας της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Αφρική αποδείχθηκε το 2011 όταν – αγνοώντας την αντίθεση της Αφρικανικής Ένωσης – οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν την καταστροφική στρατιωτική τους επέμβαση στη Λιβύη για να απομακρύνουν την κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι. Αυτός ο πόλεμος αλλαγής καθεστώτος κατέστρεψε τη χώρα, η οποία είχε στο παρελθόν την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των αφρικανικών εθνών στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, τα κύρια επιτεύγματα της επέμβασης στη Λιβύη ήταν η επιστροφή των σκλαβοπάζαρων στη χώρα, η είσοδος χιλιάδων ξένων μαχητών και η ατελείωτη βία.

Στο μέλλον, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα επικαλούνται την «κακοήθη επιρροή» της Κίνας και της Ρωσίας ως δικαιολογία για στρατιωτικές επεμβάσεις και αλλαγή καθεστώτος στην Αφρική;

Η Αφρική απορρίπτει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο

Στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση απέρριψε κατηγορηματικά τις καταναγκαστικές προσπάθειες των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν την ήπειρο ως πιόνι στη γεωπολιτική τους ατζέντα. «Η Αφρική έχει υποστεί αρκετά το βάρος της ιστορίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης και Πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall. «Δε θέλει να είναι το έδαφος αναπαραγωγής ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, αλλά μάλλον ένας πόλος σταθερότητας και ευκαιρίας ανοιχτός σε όλους τους εταίρους της, σε αμοιβαία επωφελή βάση». Πράγματι, η ορμή για πόλεμο δεν προσφέρει τίποτα στους λαούς της Αφρικής στην επιδίωξή τους για ειρήνη, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ανάπτυξη.

Στα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας στις 13 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, είπε: «Η Ευρώπη είναι ένας κήπος… Ο υπόλοιπος κόσμος… είναι μια ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο». Σαν να μην ήταν αρκετά σαφής η μεταφορά, πρόσθεσε, «οι Ευρωπαίοι πρέπει να ασχοληθούν πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο. Διαφορετικά, ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλει σε εμάς». Τα ρατσιστικά σχόλια του Μπορέλ επισημάνθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκτονώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Μαρκ Μποτένγκα του Βελγικού Εργατικού Κόμματος και μια αναφορά από το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) που ζητά την παραίτηση του Μπορέλ έχει λάβει περισσότερες από 10.000 υπογραφές. Η έλλειψη ιστορικής γνώσης του Borrell είναι σημαντική: είναι η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική που συνεχίζουν να εισβάλλουν στην αφρικανική ήπειρο και είναι αυτές οι στρατιωτικές και οικονομικές εισβολές που προκαλούν τη μετανάστευση των Αφρικανών. Όπως είπε ο Πρόεδρος Sall, η Αφρική δε θέλει να είναι «το έδαφος αναπαραγωγής ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», αλλά ένας κυρίαρχος τόπος αξιοπρέπειας.

Θερμά,

Vijay

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail