Η αποχώρηση από τον Χερσώνα: Πολιτικά άσχημη, λειτουργικά σωστή και στρατηγικά κακή!

Η ρωσική διοίκηση αποφάσισε να απομακρύνει τα στρατεύματά της στην περιοχή Χερσώνα από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δε φαινόταν χαρούμενος όταν έδωσε την εντολή. Ξέρει ότι μια άλλη τέτοια οπισθοδρόμηση θα του κοστίσει τη δουλειά του.


μεγαλύτερη ανάλυση

Αυτή η κίνηση φαίνεται άσχημη.

Αυτό και μόνο θα έχει συνέπειες. Οι Ουκρανοί, η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο Ευρωπαίος υποστηρικτής της Ουκρανίας θα ενθαρρυνθούν από αυτό. Η υποστήριξη στη Ρωσία για τον πόλεμο θα συρρικνωθεί. Κάποιοι στη Ρωσία θα αρχίσουν να ζητούν το κεφάλι του Προέδρου Πούτιν. Δεν υπάρχει κίνδυνος όμως να το πάρουν.

Αυτή η κίνηση είναι λειτουργικά σωστή.

Από στρατιωτική άποψη, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να αντέξει κανείς μια σοβαρή επίθεση στην περιοχή, καθώς ο ανεφοδιασμός στον ποταμό Δνείπερο είναι πολύ δύσκολος και δεν μπορεί να τον εγγυηθεί κανείς. Επιπλέον, η πιθανή παραβίαση των φραγμάτων του ποταμού Δνείπερου θα καθιστούσε αδύνατο τον ανεφοδιασμό για τουλάχιστον μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Αυτός θα ήταν αρκετός χρόνος για τους Ουκρανούς να σφάξουν όποιον αριθμό ρωσικών στρατευμάτων έμειναν πίσω.

Στρατηγικά η κίνηση είναι κακή.

Κλείνει προς το παρόν τη δυνατότητα μετακίνησης στο Nikolaev (Mykolaiv) και περαιτέρω προς την Οδησσό. Αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Αλλά οι Ρώσοι διοικούμενοι δε διέθεσαν επαρκείς δυνάμεις για αυτή την κατεύθυνση. Υπήρχαν επίσης σοβαροί λόγοι για να μην το κάνουν αυτό. Τώρα είναι πολύ αργά για να ασκήσουμε κριτική σε αυτές τις αποφάσεις.

Είναι πολύ πιθανό πως παρασκηνιακά, έχει γίνει μια συμφωνία για αυτό. Εάν φτιάχτηκε μία, είναι απίθανο να το μάθουμε σύντομα.

Σύντομα ο ουκρανικός στρατός θα αρχίσει να μετακινεί στρατεύματα που είναι προετοιμασμένα για επίθεση στη Χερσώνα σε άλλες γραμμές του μετώπου. Η Ρωσία πρέπει επίσης να μετακινήσει τα στρατεύματά της για να ενισχύσει τις θέσεις της αλλού.

Το ηθικό απαιτεί ότι η επόμενη ρωσική κίνηση πρέπει να είναι μεγάλη ώθηση με στρατηγική σημασία. Η έννοια της βαθιάς μάχης και των βαθιών επιχειρήσεων πρέπει να επαναληφθεί. Ιστορικά σχεδόν πάντα λειτουργούσε προς όφελος της Ρωσίας.

Αλλά η μεγάλη ώθηση δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά στρατιωτική. Μια περαιτέρω σημαντική ζημιά στην οικονομία της Ουκρανίας μέσω του δικτύου ηλεκτρισμού της είναι μια πρόσθετη επιλογή. Η αυστηρή απαγόρευση των γραμμών ανεφοδιασμού της από τα δυτικά είναι κάτι άλλο.

Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Ο κόσμος απομακρύνεται από ένα μονομερές «δυτικό» μοντέλο προς ένα νέο πολυμερές μέλλον. Διεξάγοντας πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία ξεκίνησε και επιτάχυνε αυτήν την ιστορική αλλαγή. Εν όψει αυτού, η απόσυρση από τον Kherson είναι απλώς μια μικρή τακτική απώλεια. Μπορεί και πιθανότατα θα διορθωθεί με κινήσεις που γίνονται αλλού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail