Κίνα και Ινδία πρέπει να αποφύγουν τη «γεωπολιτική παγίδα» που δημιούργησε η Δύση

China India Photo: CFP
Περιγράφοντας τη θητεία του στην Ινδία για περισσότερα από τρία χρόνια ως «αξέχαστη», ο Κινέζος πρεσβευτής Sun Weidong είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ότι η Κίνα και η Ινδία πρέπει να ξεφύγουν από τη «γεωπολιτική παγίδα», προειδοποιώντας πως εάν εφαρμοστεί η δυτική θεωρία της γεωπολιτικής στη σχέση Κίνας-Ινδίας, τότε μεγάλες γειτονικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα θεωρούν αναπόφευκτα η μια την άλλη ως απειλές και αντιπάλους.

Του Deng Xiaoci - globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr

Αντίθετα, ο Sun υποστήριξε στις αποχαιρετιστήριες δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ινδία, πως η γεωγραφική εγγύτητα θα πρέπει να είναι «μια ευκαιρία για να έχουμε περισσότερη αλληλεπίδραση και συνεργασία, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας και να μάθουμε και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε».

Ο Sun έγραψε στις παρατηρήσεις του ότι «υπάρχει αρκετός χώρος στον κόσμο για την Κίνα και την Ινδία να αναπτυχθούν μαζί, και οι δύο χώρες και οι δύο λαοί θα πρέπει να έχουν αρκετή σοφία για να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν ειρηνικά και να επιτύχουν συνεργασία που θα ωφεληθούν».

Ως βετεράνος Κινέζος διπλωμάτης που έχει αφιερώσει δεκαετίες στην προώθηση των διμερών δεσμών Κίνας-Ινδίας και ήταν επίσης μάρτυρας ύφεσης των σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια, ο Sun ελπίζει ότι η Κίνα και η Ινδία - οι μόνες δύο χώρες στον κόσμο με πληθυσμό άνω του 1 δισεκατομμύρια - μπορούν να αναπτύξουν δεσμούς αντί να εστιάζουν στις διαφορές, δήλωσε στους Global Times ο Qian Feng, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος στο National Strategy Institute στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Επίσης, τα λόγια του Sun θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μήνυμα για ορισμένες ελίτ στην Ινδία ότι η παράδοση της Ινδίας για αυτονομία στη χάραξη της δικής της εξωτερικής πολιτικής συνάδει περισσότερο με τα εθνικά συμφέροντα της Ινδίας και τα οφέλη του ινδικού λαού. Οι κινήσεις για να πλησιάσει τις ΗΠΑ και να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα θα οδηγήσουν την Ινδία βαθύτερα στη γεωπολιτική παγίδα που έχει στήσει η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση, είπε ο Qian.

Αυτό θα περιπλέξει την προοπτική εξομάλυνσης και βελτίωσης των σχέσεων Κίνας-Ινδίας και θα παρατείνει τη διαδικασία, προειδοποίησε ο Qian.

Ο Sun έγραψε σε ένα συγκινητικό tweet πως ήθελε να «αποχαιρετήσει τους Ινδούς φίλους μας», ευχαριστώντας τους που συνέβαλαν στη φιλία Κίνας-Ινδίας. Οι Ινδοί χρήστες του δικτύου άφησαν θετικές σημειώσεις όπως "Καλή τύχη για το μέλλον σας, Πρέσβη… ελπίζουμε ότι η Ινδία και η Κίνα θα επιλύσουν όλες τις διαφορές τους ειρηνικά" και "Ας κάνουμε αυτόν έναν ασιατικό αιώνα, έναν αιώνα που φέρνει ευημερία σε ολόκληρο τον κόσμο... ".

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης όπως οι Hindustan Times δημοσίευσαν μεγάλα κομμάτια για να καλύψουν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του απερχόμενου Κινέζου πρέσβη.

Ωστόσο, οι Hindustan Times επεσήμαναν επίσης πως οι δηλώσεις του Sun ήταν «σε έντονη αντίθεση με την στάση που υιοθέτησε η ινδική κυβέρνηση», επικαλούμενοι τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar, ο οποίος είπε ότι οι διμερείς σχέσεις περνούν από μια από τις πιο δύσκολες φάσεις και πως η συνολική σχέση δεν μπορεί να ομαλοποιηθεί έως ότου υπάρξει ειρήνη και ηρεμία κατά μήκος των συνόρων.

Χωρίς να αναφέρει τη σύγκρουση στα σύνορα, ο Sun απαρίθμησε λόγους για να είναι επιθυμητή η ομαλοποίηση και βελτίωση των σχέσεων, δήλωσαν Κινέζοι παρατηρητές.

"Η Κίνα και η Ινδία έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς διαλόγου σε διάφορα επίπεδα. Η κινεζική πλευρά βελτιστοποίησε τη διαδικασία αίτησης βίζας για Ινδούς πολίτες να ταξιδέψουν στην Κίνα και συνέχισε την επεξεργασία των αιτήσεων βίζας για φοιτητές που επιδιώκουν μακροχρόνιες σπουδές και άτομα που έχουν επιχειρήσεις, εργάζονται και έχουν οικογένεια. Μέχρι τώρα, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 1.800 βίζες σε Ινδούς φοιτητές και ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των δύο λαών μας», έγραψε ο Sun στις παρατηρήσεις.

Πέρυσι, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ξεπέρασε τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει πλήρως την ισχυρή συμπληρωματικότητα της κινεζικής και της ινδικής οικονομίας, είπε ο Sun όταν μίλησε με τα μέσα ενημέρωσης της Ινδίας τον Αύγουστο του 2022.

«Θα πρέπει επίσης να μετατρέψουμε την ευρεία συναίνεσή μας για τις πολυμερείς υποθέσεις σε συγκεκριμένες ενέργειες και να ενισχύσουμε την επικοινωνία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της G20, των BRICS, του SCO και άλλων πολυμερών θεσμών. η κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά ζητήματα και να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων», συνέχισε ο Sun.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Ανώτερος Συνταγματάρχης Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, αποκάλυψε σε τακτική συνέντευξη Τύπου πως, σύμφωνα με τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στον 16ο Γύρο της Συνάντησης Επιπέδου Διοικητή Σώματος Κίνας-Ινδίας, τα στρατεύματα πρώτης γραμμής από τους δύο στρατούς στην περιοχή του Jianan Daban πραγματοποίησαν πρόσφατα απεμπλοκή ταυτόχρονα με προγραμματισμένο τρόπο, και η απεμπλοκή κινεζικών και ινδικών στρατευμάτων στην περιοχή Jianan Daban συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της ηρεμίας στις συνοριακές περιοχές.

«Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε από τις δύο πλευρές στην επίλυση σχετικών συνοριακών ζητημάτων μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της ηρεμίας στη συνοριακή περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης πως η Κίνα ελπίζει ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί προς την ίδια κατεύθυνση, να τηρούν αυστηρά τις συμφωνίες και τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών, να διατηρήσουν την επικοινωνία και το διάλογο, να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαφορές και να προστατεύσουν από κοινού την ασφάλεια και την σταθερότητα στα σύνορα περιοχές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail