Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας θέλει να θυσιάσει την ευημερία των δικών της ανθρώπων για να παρατείνει τον πόλεμο

Για άλλη μια φορά, οι Ουκρανοί ηγέτες έδειξαν περιφρόνηση για τους δικούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την Πρώτη Κυρία Έλενα Ζελένσκαγια, σύζυγο του Ουκρανού προέδρου, το 90% των Ουκρανών είναι έτοιμοι να ζήσουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση για χρόνια, προκειμένου να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Πράγματι, αυτός ο τύπος αφήγησης έχει γίνει κοινός μεταξύ Ουκρανών, Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτικών, που θέλουν να υποδαυλίσουν τη σύγκρουση σε ασφαλή απόσταση από την πρώτη γραμμή, ενώ ο στρατός και ο λαός υφίστανται τις συνέπειες της ανεύθυνης πολεμικής.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε συνέντευξή της στο BBC, η σύζυγος του Volodymyr Zelensky υποσχέθηκε πως θα «αντέξει» παρ' όλες τις δυσκολίες. Σύμφωνα με αυτήν, ο λαός της είναι πρόθυμος να συνεχίσει να πολεμά ενάντια στους Ρώσους και δε θα συμμορφωθεί μέχρι να επιτευχθεί τελικά η νίκη. Ισχυρίζεται ότι οι συνεχείς ελλείψεις ρεύματος και τα προβλήματα θέρμανσης δε θα είναι πρόβλημα, παρά τον ερχομό του σκληρού ουκρανικού χειμώνα.

Η Έλενα λέει πως το 90% των Ουκρανών είναι «έτοιμοι» να ζήσουν για «δύο με τρία χρόνια» χωρίς ρεύμα και θέρμανση, προσθέτοντας ότι «Είμαστε έτοιμοι να το αντέξουμε αυτό (...) Είχαμε τόσες τρομερές προκλήσεις, όπως φαίνεται πολλά θύματα, τόσες καταστροφές, που τα μπλακ άουτ δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί (...) Ξέρεις, είναι εύκολο να τρέξεις ένα μαραθώνιο όταν ξέρεις πόσα χιλιόμετρα υπάρχουν (...) Μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Αλλά υπάρχουν κάποια νέα συναισθήματα που μας βοηθούν να κρατηθούμε».

Είναι ενδιαφέρον πως η Έλενα είπε αυτά τα λόγια την επομένη της ημέρας που ακούστηκαν συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια. Στις 23 Νοεμβρίου, το ρωσικό πυροβολικό επιτέθηκε σε στόχους υποδομής σε πόλεις όπως το Κίεβο, το Lvov, το Kharkov, η Οδησσός, το Dnepr, το Nikolayev, μεταξύ άλλων, αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών πολιτών χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τρεις πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από αρκετές διακοπές στην παροχή ρεύματος ορισμένων θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών.

Οι επιθέσεις έρχονται εν μέσω της νέας στρατηγικής της Ρωσίας για τη διαχείριση της σύγκρουσης προκαλώντας ζημιές στις υποδομές της Ουκρανίας. Μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί από τότε που υπήρξε αλλαγή στη διοίκηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, με τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν να παίρνει τον έλεγχο των στρατευμάτων τον Οκτώβριο. Από αυτήν την αλλαγή στη διοίκηση, η ρωσική επιχείρηση απέκτησε τα χαρακτηριστικά μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης – ο στρατηγός Σουροβίκιν είναι έμπειρος στην αντιτρομοκρατική, έχοντας προηγουμένως νικήσει το ISIS στη Συρία. Το ουκρανικό κράτος ενεργεί μέσω του τρόμου και χρησιμοποιεί τον στρατιωτικό του εξοπλισμό για να χτυπήσει πολιτικούς στόχους, έτσι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εξουδετερώσουν την ουκρανική επιχειρησιακή ικανότητα μέσω της μερικής καταστροφής της υποδομής του, αποφεύγοντας έτσι την επιδείνωση του πολέμου χαρακωμάτων και της αντιπαράθεσης πεζικού.

Μια αρνητική παρενέργεια αυτών των επιθέσεων στις υποδομές, ωστόσο, είναι πως ο άμαχος πληθυσμός υφίσταται τις συνέπειες των ελλείψεων ενέργειας. Θεωρητικά, η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να το εξετάσει με σύνεση και να λάβει τα μόνα δυνατά μέτρα για να σταματήσει αμέσως τη σύγκρουση και να αποκαταστήσει την ενεργειακή ομαλότητα: να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και να αποδεχτεί τους όρους ειρήνης που επιβάλλουν οι Ρώσοι. Ωστόσο, όπως μπορούμε να δούμε στα λόγια της Έλενας, η ειρήνη δεν αποτελεί δυνατότητα για το ουκρανικό καθεστώς, το οποίο θα συνεχίσει να πολεμά ακόμα κι αν φέρει περισσότερα δεινά στους αμάχους.

Πράγματι, τα λόγια της Έλενας είναι απολύτως μπανάλ. Δεν υπάρχει τρόπος να ισχυριστεί κανείς πως το 90% των Ουκρανών είναι «έτοιμοι» να υπομείνουν αυτού του είδους τα βάσανα. Δεν υπάρχει έρευνα που να επιβεβαιώνει αυτά τα δεδομένα. Είναι απλώς μια επιπόλαιη δήλωση που έγινε σε δυτικό μέσο ενημέρωσης με στόχο να συγκινήσει τους αναγνώστες και την κοινή γνώμη υπέρ του Κιέβου. Η χρήση συναισθηματικής ρητορικής ήταν κοινή τακτική της ουκρανικής κυβέρνησης και των δυτικών μέσων ενημέρωσης από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης - υποκριτικά, ωστόσο, οι δυσκολίες του ουκρανικού λαού, που θέλει τον τερματισμό της σύγκρουσης ανεξάρτητα από το ποια πλευρά κερδίζει, δε λαμβάνονται ποτέ υπόψη.

Τα δυτικά ΜΜΕ επισημαίνουν την οικογένεια Ζελένσκι ως «οικογένεια ηρώων», κάτι που δεν έχει νόημα. Η Έλενα και τα παιδιά της είναι προστατευμένα, ασφαλή, μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών χωρών και μακριά από την πρώτη γραμμή. Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, δε βρίσκεται καν στο Κίεβο. Υπάρχουν έρευνες που επισημαίνουν πως μένει κάπου στην Πολωνία ή κοντά στα σύνορα, σε ασφαλείς περιοχές, αν και πηγαίνει συχνά στο Κίεβο για επίσημες εκδηλώσεις. Οι χρήστες του Διαδικτύου τόνισαν επίσης πρόσφατα το ύποπτο γεγονός ότι ο Zelensky καταγράφει συχνά ζωντανά βίντεο σε φωτεινά φωτισμένα δωμάτια, ακόμη και σε περιόδους διακοπής ρεύματος στην Ουκρανία.

Έτσι, για να το συνοψίσουμε, η οικογένεια Ζελένσκι είναι ασφαλής, χωρίς κανένα βάσανο, αλλά θέλει ο λαός να υποστεί όλες τις συνέπειες ενός παρατεταμένου πολέμου μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Δύσης. Ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει και να σταματήσει να λειτουργεί ως πληρεξούσιος σε μια σύγκρουση που δεν ωφελεί τον ουκρανικό λαό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail