Πώς χρησιμοποιείται η πράσινη ατζέντα για να εξαφανιστούν οι αφελείς

Laurentiu Morariu / unsplash.com
Το «Greenwashing» έχει γίνει mainstream, με τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να ωφελούνται χωρίς να λαμβάνουν πραγματικά μέτρα για την προστασία του κλίματος

Τράπεζες και εταιρείες που δεσμεύονται για «καθαρές μηδενικές» εκπομπές ρυπαίνουν το κοινό, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP27 αυτής της εβδομάδας. «Πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή για το καθαρό μηδενικό πράσινο πλύσιμο», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην έννοια της αρετής που σηματοδοτεί μια πράσινη ατζέντα για σκοπούς μάρκετινγκ ως στρατηγική για να κερδίσουμε περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ αποτυγχάνουμε να στηρίξουμε τις αξιώσεις στην πράξη. 

Rachel Marsden - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ω, λοιπόν, οι αεροπορικές εταιρείες που ρωτούν εάν θέλετε να δωρίσετε ελεύθερα επιπλέον μετρητά όταν αγοράζετε ένα αεροπορικό εισιτήριο για να αντισταθμίσετε το αποτύπωμα άνθρακα της πτήσης σας, δεν επιτυγχάνουν τεχνικά πολλά πέρα ​​από το να κάνουν τους αφόρητα αγιαστικούς να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους; Ή ότι οι ενεργειακές εταιρείες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως επένδυση βιτρίνας συνεχίζουν ωστόσο να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα; Μη μου το λέτε! Σε περίπτωση που οι ιδεαλιστές δεν το έχουν προσέξει, υπάρχει αυτή την στιγμή μια ενεργειακή κρίση στη Δύση λόγω των κυρώσεων της Δύσης στα καύσιμα από τη Ρωσία – και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι σχεδόν έτοιμες από το πρώτο λεπτό ως αντικαταστάτριες.

Οι Γερμανοί στρέφονται αντ' αυτού στον άνθρακα και τα καυσόξυλα, ενώ η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει την πυρηνική ενέργεια. Η ΕΕ οπισθοχώρησε ακόμη και στην αρχή του έτους στην επισήμανση του φυσικού αερίου και των πυρηνικών «πράσινων» – κάτι που επιτρέπει πλέον βολικά στους ηγέτες της να τρέχουν σε χώρες που έχουν ορυκτά καύσιμα ζητώντας την απελπιστικά αναγκαία ενέργεια. 

Ίσως, όμως, για όλα τα καλά που κάνει αυτή η ακριβή και επιτηδευμένη παρωδία. Ο ΟΗΕ λέει ότι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ύψους έως και 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2030, είναι το κλειδί. Οτιδήποτε λιγότερο είναι προφανώς μάταιο. Η ιδέα της τεράστιας χρηματοδότησης που είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα είναι μια δύσκολη πώληση, ιδιαίτερα απουσία οποιασδήποτε λογικής εξήγησης για το πώς τα μετρητά θα χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για τη ρεαλιστική ρύθμιση του θερμοστάτη, έτσι οι αξιωματούχοι τώρα φαίνεται να δοκιμάζει ένα νέο βήμα πωλήσεων. «Ο κόσμος πρέπει να δυναμώσει και να προστατεύσει τους ανθρώπους και τις κοινότητες από τους άμεσους και διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», είπε ο Γκουτέρες, με τον ΟΗΕ να αναφέρει πράγματα όπως πλημμύρες στο Πακιστάν και μακροχρόνιες ξηρασίες ως αιτιολόγηση της χρηματοδότησης.  

Το Greenwashing είναι απλώς ένας άλλος τρόπος εξαπάτησης των απελπιστικά αφελών. Και κανείς δεν το κάνει καλύτερα από τις ίδιες τις κυβερνήσεις, οι οποίες κατάφεραν να απαλλάξουν τους φορολογούμενους από αμέτρητα δισεκατομμύρια για να γεμίσουν τα λασπωμένα κεφάλαια με το πρόσχημα της σωτηρίας του κόσμου.

Και τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί ένα πράσινο πρόσχημα για να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ εις βάρος των ευρωπαίων συμμάχων – ακόμη και όταν οι ΗΠΑ αυξάνουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Ο νόμος του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού πλαισιώνεται βολικά ως μια πρωτοβουλία πράσινης ενέργειας, που προσφέρει στους καταναλωτές των ΗΠΑ φορολογικά κίνητρα για να αγοράσουν αμερικανικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες που έχουν τουλάχιστον το 40% των εξαρτημάτων από τις ΗΠΑ ή από μια χώρα η οποία έχει ελεύθερο εμπόριο. Η Γερμανία και η Γαλλία θεωρούν τα μέτρα ως κραυγαλέο προστατευτισμό.

«Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα. Ζητώ μια ενωμένη, ισχυρή και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ στους Αμερικανούς συμμάχους μας. Υπάρχει κίνδυνος μεγάλου σοκ για τη γαλλική και ευρωπαϊκή βιομηχανία. Είτε θα επιλυθούν εκεί, και ελπίζουμε ότι θα επιλυθούν, γι' αυτό έχουμε την ειδική ομάδα για να το συζητήσουμε, είτε θα πρέπει να πάμε στον ΠΟΕ και να εξετάσουμε τα αντίποινα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ. «Δεν έχω διαβεβαιωθεί πως η αμερικανική πλευρά έχει κατανοήσει πλήρως πόσο μεγάλες είναι οι ανησυχίες μας για τις συνέπειες», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Λίντνερ. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διαμαρτύρονται επίσης για τη νέα κίνηση, απαιτώντας ίση μεταχείριση για τα προϊόντα τους. 

Ήταν μόνο θέμα χρόνου να χρησιμοποιήσει μια δυτική κυβέρνηση ένα περιβαλλοντικό πρόσχημα για ιδιοτελείς οικονομικούς λόγους. «Οι Αμερικανοί αγοράζουν αμερικανικά και ακολουθούν μια πολύ επιθετική στρατηγική κρατικής βοήθειας. Οι Κινέζοι κλείνουν την αγορά τους. Δεν μπορούμε να είμαστε η μόνη περιοχή, η πιο ενάρετη από άποψη κλίματος, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προτίμηση», είπε ο Μακρόν στη Les Echos τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας πως η απάτη του προστατευτισμού είναι κάτι που η ΕΕ πρέπει να αντιγράψει. Ο Μακρόν ξέπλυνε ακόμη και την οργή και τις απογοητεύσεις του στη διάσκεψη Cop27, με ένα καρφί στις ΗΠΑ και την Κίνα για να «πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους για το κλίμα».

Υπάρχει κάποιο όριο στο greenwashing; Προφανώς όχι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε σε ηχογραφημένο μήνυμα προς τη διάσκεψη πως «δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για το κλίμα χωρίς ειρήνη». Εφόσον ο Ζελένσκι προφανώς θεωρεί ότι η ειρήνη κερδίζεται μόνο μέσω ατελείωτων μετρητών και όπλων, φαίνεται πως τώρα τα έχει ξεπλύνει και αυτά.

Γιατί να έχουν όλη τη διασκέδαση οι ελίτ; Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να θέλει να προσπαθήσει να ξεπλύνει τη ζωή του προβάλλοντας περιβαλλοντική αρετή όπου κι αν πάει για να αποσπά μερικά επιπλέον χρήματα από τους ανθρώπους σε καθημερινή βάση – όπως από τον οδηγό ταξί που πέρασε πολύ ώρα στο ρελαντί στην κίνηση ή από τον φιλοξενούμενο που άνοιξε το παράθυρο και σε έκανε να χρησιμοποιήσεις πολύ περισσότερη ζέστη, ή από τον φίλο που παρήγγειλε το πιάτο με κρέας στο δείπνο που ευθύνεται για τον πιο φονικό μετεωρισμό της Γης ενώ ήταν ζωντανό.

Όποιος δεν έχει πιάσει την πράσινη απάτη μέχρι τώρα θα καλωσόριζε την αυξημένη αστυνόμευση των πολιτών και θα ήταν πολύ χαρούμενος να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις να αδειάσουν το πορτοφόλι τους – στα χέρια σας, σε μια λίμνη ή μια τουαλέτα, για αυτό το θέμα. – για να αντισταθμίσουν τις παραβάσεις τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail