Έλλειψη ντίζελ στις ΗΠΑ - Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες

Πρόσφατα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) ανέφερε ότι τα αποθέματα αποστάγματος ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Τα κύρια αποστάγματα είναι το ντίζελ, τα καύσιμα αεριωθουμένων και το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, το 2008 τα επίπεδα αποστάγματος ήταν χαμηλά από την άνοιξη. Επί του παρόντος, είναι χαμηλά από το φθινόπωρο. Αυτό είναι πολύ χειρότερο από την κατάσταση του 2008.

Του Ρόμπερτ Ράπιερ - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ζήτηση αποστάγματος γενικά αυξάνεται την άνοιξη - όταν οι αγρότες φυτεύουν καλλιέργειες - και το φθινόπωρο, όταν συγκομίζουν αυτές τις καλλιέργειες και οι άνθρωποι αρχίζουν να αγοράζουν μαζούτ για το χειμώνα. Έτσι, ένα χαμηλό απόθεμα αποστάγματος στα τέλη Απριλίου 2008 δεν είναι τόσο σοβαρό όσο ένα χαμηλό απόθεμα τον Οκτώβριο του 2022. Στην πραγματικότητα, τα αποθέματα αποστάγματος δεν ήταν τόσο χαμηλά τον Οκτώβριο από τότε που η ΕΠΕ άρχισε να αναφέρει αυτά τα δεδομένα το 1982.

Αυτά τα χαμηλά αποθέματα αποστάγματος είναι γιατί οι τιμές του ντίζελ είναι πάνω από 5,00 $ το γαλόνι σε εθνικό επίπεδο, παρόλο που η μέση τιμή της βενζίνης σε εθνικό επίπεδο έχει πέσει κάτω από τα 4,00 $ το γαλόνι.

Γιατί υπάρχει έλλειψη ντίζελ φέτος; Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες, αλλά δύο από αυτούς τους παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ζήτηση αποστάγματος αυξάνεται αυτή την εποχή. Όμως, αυτό το κάνει κάθε χρόνο.

Αυτή είναι και η εποχή του χρόνου που τα διυλιστήρια κάνουν συντήρηση. Τείνουν να το κάνουν την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη και ο καιρός είναι καλός. Έτσι, η δυναμικότητα του διυλιστηρίου μειώνεται αυτή την εποχή.

Τρίτον, η δυναμικότητα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς έκλεισαν πολλά μη κερδοφόρα διυλιστήρια. Έτσι, αυτός είναι ένας νέος παράγοντας που εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Αλλά ο πρωταρχικός λόγος είναι η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ εισήγαγαν σχεδόν 700.000 βαρέλια την ημέρα (BPD) πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Οι περισσότερες από αυτές τις εισαγωγές ήταν τελικά προϊόντα και εισροές διυλιστηρίων που αύξησαν τις προμήθειες αποστάγματος στις ΗΠΑ.

Η απώλεια αυτών των ρωσικών εισαγωγών έχει προκαλέσει προβλήματα στα διυλιστήρια καθώς αγωνίζονται να γεμίσουν τρύπες στις πλάκες των προϊόντων τους. Τα διυλιστήρια έχουν μια μικρή ευελιξία στη μετατόπιση της παραγωγής βενζίνης στην παραγωγή ντίζελ. Αλλά είναι σχετικά μικρή ποσότητα (π.χ. ~5% σε ένα διυλιστήριο στο οποίο δούλευα κάποτε). Αυτό σημαίνει επίσης ότι εάν τα διυλιστήρια αλλάξουν την παραγωγή, αυτό δυνητικά θα δημιουργήσει ελλείψεις στην αγορά βενζίνης.

Κάποια ανακούφιση είναι καθ' οδόν, καθώς ορισμένες εισαγωγές ντίζελ είναι καθ' οδόν από την Ευρώπη προς την ανατολική ακτή. Ωστόσο, η αγορά αποστάγματος δε θα επιστρέψει στην κανονικότητα το νωρίτερο πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail