Η Γερμανία προετοιμάζεται για επείγουσες παραδόσεις μετρητών, bank runs και «επιθετική δυσαρέσκεια» ενόψει χειμερινών διακοπών ρεύματος

Michael_Luenen / pixabay
Ενώ η Ευρώπη διατηρεί μια γενικά αισιόδοξη πρόσοψη ενόψει του ερχόμενου κρύου χειμώνα, σηματοδοτώντας ότι έχει περισσότερο από αρκετό φυσικό αέριο σε αποθήκες για να αναπληρώσει την απώλεια ρωσικού εφοδιασμού ακόμη και σε ένα σενάριο «ψυχρότερων περιπτώσεων», στα παρασκήνια η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προετοιμάζεται αθόρυβα για ένα χειρότερο σενάριο που περιλαμβάνει θυμωμένα πλήθη και χρεοκοπίες σε περίπτωση που οι διακοπές ρεύματος εμποδίσουν τον πληθυσμό να έχει πρόσβαση σε μετρητά.
 
zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τέσσερις πηγές, οι γερμανικές αρχές έχουν εντείνει τις προετοιμασίες για επείγουσες παραδόσεις μετρητών σε περίπτωση μπλακ άουτ για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία, καθώς το έθνος προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος που θα προκύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση επιπλέον δισεκατομμυρίων από την Bundesbank για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, καθώς και «πιθανά όρια στις αναλήψεις», είπε ένας από τους ανθρώπους. Και αν νομίζετε ότι οι επενδυτές κρυπτογράφησης είναι θυμωμένοι όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά τους διακριτικά σε ένα χρεοκοπημένο χρηματιστήριο, απλώς περιμένετε μέχρι να δείτε έναν Γερμανό του οποίου τα μετρητά μόλις έχουν κλειδωθεί.

Αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν όχι μόνο την προέλευση (δηλαδή την εκτύπωση χρημάτων) αλλά και τη διανομή, συζητώντας για παράδειγμα την πρόσβαση σε καύσιμα προτεραιότητας για μεταφορείς μετρητών, σύμφωνα με άλλες πηγές που σχολιάζουν τις προετοιμασίες που επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη μείωση των προμηθειών αερίου από τη Ρωσία.

Οι συζητήσεις σχεδιασμού περιλαμβάνουν την κεντρική τράπεζα, τη ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ανέφεραν οι πηγές του Reuters, οι περισσότερες από τις οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για σχέδια που είναι σε εξέλιξη μυστικά.

Αν και οι γερμανικές αρχές έχουν δημοσίως υποτιμήσει την πιθανότητα μπλακ άουτ και τραπεζών - για προφανείς λόγους - οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά παίρνουν την απειλή και πώς αγωνίζονται να προετοιμαστούν για πιθανές ακρωτηριαστικές διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ή ακόμη και από δολιοφθορά. Υπογραμμίζουν επίσης τις διευρυνόμενες συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας για τη Γερμανία, η οποία για δεκαετίες βασίζεται στην προσιτή ρωσική ενέργεια και τώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό και απειλή διακοπής λόγω ελλείψεων καυσίμων και ενέργειας.

Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι είναι εξοικειωμένοι με την πρόσφατη ιστορία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η πρόσβαση σε μετρητά ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που προσφέρει και που τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να συσσωρεύουν γερμανικά μάρκα τα οποία  αντικαταστάθηκαν πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, περίπου το 60% των καθημερινών αγορών στη Γερμανία πληρώνονται σε μετρητά και οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, έβγαζαν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από ταμειακές μηχανές.

Και εδώ είναι η ουσία: μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για «δυσφορία» και «επιθετικούς καυγάδες» σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν μετρητά στα χέρια τους σε ένα μπλακ άουτ. Μετάφραση: σε περίπτωση διακοπής της ανάληψης μετρητών, η γερμανική κοινωνία μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί.

Πράγματι, υπήρξε βιασύνη για μετρητά στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Γερμανοί απέσυραν 20 δισεκατομμύρια περισσότερα ευρώ από όσα κατέθεσαν. Αυτό ήταν ένα ρεκόρ, και λειτούργησε γενικά χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με πιθανά σενάρια και οι αξιωματούχοι επανεξετάζουν εντατικά το θέμα καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πλησιάζει ο χειμώνας.

Εάν συμβεί ένα μπλακ άουτ, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ποσού των μετρητών που αποσύρουν τα άτομα, είπε ένας από τους ανθρώπους. Περιττό να πούμε ότι αυτή θα ήταν μια πολύ κακή επιλογή για τη Γερμανία, και για το fiat [είναι ένας τύπος νομίσματος που κηρύσσεται νόμιμο χρήμα από μια κυβέρνηση, αλλά δεν έχει εγγενή ή σταθερή αξία και δεν υποστηρίζεται από κανένα υλικό περιουσιακό στοιχείο, όπως ο χρυσός ή το ασήμι] γενικά (εξάλλου, αν η χρεοκοπία του FTX είναι ένα μαύρο μάτι για την κρυπτογράφηση, τι μπορεί να πει κανείς για το fiat εάν μια από τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου περιορίσει την πρόσβαση εξαργυρώνω). Η Bundesbank επεξεργάζεται μετρητά που διακινούνται μέσω των καταστημάτων και της οικονομίας της Γερμανίας, αφαιρώντας τα πλαστά και διατηρώντας εύρυθμη την κυκλοφορία. Τα τεράστια αποθέματά της την καθιστούν έτοιμη για κάθε άνοδο της ζήτησης, είπε αυτό το άτομο.

Μια αδυναμία που αποκάλυψε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εταιρείες ασφάλειας που μεταφέρουν χρήματα από την κεντρική τράπεζα σε ΑΤΜ και τράπεζες. Η βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει τις Brinks και Loomis, δεν καλύπτεται πλήρως από τη νομοθεσία που καθοδηγεί την πρόσβαση προτεραιότητας στα καύσιμα και τις τηλεπικοινωνίες κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, σύμφωνα με τον βιομηχανικό οργανισμό BDGW.

«Υπάρχουν μεγάλα κενά», είπε ο Andreas Paulick, διευθυντής του BDGW. Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα πρέπει να παρατάσσονται στα πρατήρια καυσίμων όπως όλα τα άλλα, είπε. Η οργάνωση φιλοξένησε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας και νομοθέτες για να ασκήσει πίεση για την υπόθεσή της.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε προληπτικά το ρεαλιστικό σενάριο του μπλακ άουτ», είπε ο Paulick. «Θα ήταν τελείως αφελές να μην μιλήσουμε για αυτό σε μια εποχή όπως τώρα».

Πόσο κακό θα μπορούσε να γίνει; Λοιπόν, περισσότερο από το 40% των Γερμανών φοβάται ένα μπλακ άουτ τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την Funke Mediengruppe. Και δεδομένου ότι τουλάχιστον ένα μπλακ άουτ είναι σχεδόν εξασφαλισμένο τους επόμενους μήνες, αυτό σημαίνει ταραχή για το πλησιέστερο ΑΤΜ, κάτι που η τοπική οικονομική υποδομή είναι απίθανο να μπορέσει να διαχειριστεί.

Ως αποτέλεσμα, το γραφείο καταστροφών της Γερμανίας είπε πως συνέστησε στους ανθρώπους να κρατούν μετρητά στο σπίτι για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (σίγουρα αυτό θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη).

Εν τω μεταξύ, άλλη πηγή του Reuters σημειώνει ότι οι γερμανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν πως οι τράπεζες δεν είναι πλήρως προετοιμασμένες για μεγάλες διακοπές ρεύματος και το θεωρούν ως νέο, απρόβλεπτο προηγουμένως κίνδυνο. Οι τράπεζες θεωρούν «απίθανο» ένα μπλακ άουτ πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με την Deutsche Kreditwirtschaft, τον οργανισμό-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο, οι τράπεζες είναι «σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και αρχές» για να σχεδιάσουν ένα τέτοιο σενάριο, ειδικά επειδή οτιδήποτε λένε οι τράπεζες ότι είναι «απίθανο» τείνει να συμβαίνει μάλλον τακτικά. Είπε πως η χρηματοδότηση θα πρέπει να θεωρείται ως κρίσιμης σημασίας υποδομή εάν η ενέργεια διατίθεται με δελτίο.

Κατά καιρούς η πολιτική μπορεί να εμποδίσει τον προγραμματισμό συσκότισης. Στη Φρανκφούρτη, την τραπεζική πρωτεύουσα της Γερμανίας, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου πρότεινενα παρουσιάσει ένα σχέδιο συσκότισης έως τις 17 Νοεμβρίου. Ο πολιτικός, Markus Fuchs του δεξιού κόμματος AfD, είπε στο συμβούλιο πως θα ήταν ανεύθυνο να μην παρουσιαστεί ένα τέτοιο σχέδιο. Όμως τα άλλα κόμματα απέρριψαν την πρόταση, κατηγορώντας τον Φουξ και το κόμμα του ότι προκαλούν πανικό.

Ο Φουξ είπε αργότερα σε μια τηλεφωνική συνέντευξη: «Αν βρίσκαμε μια λύση για την παγκόσμια ειρήνη, θα απορριπτόταν». Το θέμα υπογραμμίζει επίσης την εξάρτηση του εμπορίου από την τεχνολογία, με τις συναλλαγές να γίνονται όλο και πιο ηλεκτρονικές και όπου οι περισσότερες ταμειακές μηχανές δεν έχουν πηγή ενέργειας έκτακτης ανάγκης.

Τα μετρητά θα ήταν η μόνη επίσημη μέθοδος πληρωμής που θα εξακολουθούσε να λειτουργεί, δήλωσε ο Thomas Leitert, επικεφαλής της KomRe, μιας εταιρείας που συμβουλεύει τις πόλεις σχετικά με τον σχεδιασμό για διακοπές ρεύματος και άλλες καταστροφές.

«Πώς αλλιώς θα πληρωθούν τα κουτάκια με τα ραβιόλια και τα κεριά;» είπε ο Λάιτερτ. Λοιπόν, υπάρχει όλο αυτό το θέμα κρυπτογράφησης, αλλά ο 2ος μεγαλύτερος Δημοκρατικός δωρητής έκανε μεγάλη δουλειά εκεί...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail