Η ΕΕ οδηγεί το Polexit

Kasia Derenda / unsplash.com
Χάρη στο έργο των Βρυξελλών και του Βερολίνου για την αποξένωση των Πολωνών από την ΕΕ, το θέμα του Polexit δεν είναι πλέον ταμπού, γράφει ο Rafał Woś για την πύλη Interia.pl

Freepen.gr - Φαίνεται πλέον βέβαιο ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που οφείλονται στην Πολωνία δε θα φτάσουν στη Βαρσοβία πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2023. Αυτή η δραματική κίνηση είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για να «πεινάσουν» τους απείθαρχους Πολωνούς .

Τώρα, υπάρχουν διαρροές στα μέσα ενημέρωσης πως τα υπόλοιπα κονδύλια της ΕΕ που οφείλονται στην Πολωνία θα παγώσουν επίσης. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το κατεστημένο της ΕΕ έχει εγκαταλείψει κάθε προσποίηση της ισότητας. Είναι λογικό οι Βρυξέλλες να βγάζουν όλα τα διαθέσιμα όπλα ενάντια στη μισητή συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) .

Ο στόχος είναι να κάνουμε τους Πολωνούς να ψηφίσουν με τον σωστό τρόπο και να επιλέξουν τη σωστή κυβέρνηση. Η Ε.Ε. αναμειγνύεται στις εσωτερικές και κυριαρχικές υποθέσεις ενός κράτους-μέλους, που ελάχιστη σχέση έχει με τη δημοκρατία. 

Αυτό δεν είναι στο πνεύμα των Συνθηκών και των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ. Αρχές όπως η επικουρικότητα και η ιδέα μιας Ευρώπης ίσων και κυρίαρχων κρατών μελών — μια εθελοντική ένωση που συγκεντρώνει αντί να αφαιρεί την κυριαρχία. Τώρα, η ΕΕ φαίνεται να θέλει να σπάσει εξεγερμένες επαρχίες και να τις κάνει να αποδεχτούν την κεντρική εξουσία λήψης αποφάσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το ίδιο έγινε και στην κυβέρνηση Σύριζα στην Ελλάδα το 2015. Αναγκάστηκε να υιοθετήσει πολιτικές που επέβαλε η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μια δημοκρατική εντολή ανατράπηκε στο όνομα της δημοκρατίας. Όλα θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τόσο σοβαρά.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα το έχουν κάνει επίσης στην Ιταλία, αλλάζοντας τις κυβερνήσεις με κυβερνήσεις που ακολούθησαν τους περιορισμούς της. Πίεση ασκήθηκε επίσης στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Τώρα, είναι η σειρά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Το κατεστημένο της ΕΕ είναι αποφασισμένο να αποφύγει οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κάνει τα πράγματα. Δεν έχει μάθει τίποτα από την οικονομική κρίση του 2008, την κρίση του ευρώ, το Brexit ή την πλήρη κατάρρευση της ενεργειακής της πολιτικής ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν καλωσορίζουν τις εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις που θα τους έκαναν να μοιραστούν την εξουσία. Όταν προκύπτει τέτοιου είδους πρόκληση, αντιδρούν έντονα, αποκαλώντας τους αντιπάλους εξτρεμιστές και αντιευρωπαίους που πρέπει να σταματήσουν.

Οι ελίτ της ΕΕ έχουν πάντα δίκιο και ποτέ δεν φταίνε για τίποτα.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα καταφέρουν να σπάσουν την Πολωνία με τον ίδιο τρόπο που έσπασαν την Αθήνα και τη Ρώμη. Αλλά αν το κάνουν, δε θα είναι χωρίς συνέπειες.

Το Polexit θα μπορούσε να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς οι άνθρωποι στρέφονται εναντίον της ΕΕ ή καθώς το κατεστημένο της ΕΕ ωθεί ουσιαστικά την Πολωνία έξω από την ΕΕ. Οι βάσεις για αυτό τίθενται μπροστά στα μάτια μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail