Omerta στον πόλεμο των γκάνγκστερ - Κανείς δεν μπορούσε να σαμποτάρει απαρατήρητος τους αγωγούς, εκτός εάν...

Πλήρωμα από το LVNS Talivaldis που εκτελεί εκπαίδευση αντιμέτρων ναρκών στη Βαλτική Θάλασσα κατά τη διάρκεια της ετήσιας θαλάσσιας άσκησης BALTOPS τον Ιούνιο του 2020. (ΝΑΤΟ)
Η δολιοφθορά του αγωγού Nord Stream 2 έχει ουσιαστικά ανακοινώσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί μόνο να ενταθεί χωρίς να διαφαίνεται τέλος.

Από την Diana Johnstone
στο Παρίσι
Ειδικά για το Consortium News

Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι γίνονται για να κατακτηθούν εδάφη, λαοί, περιοχές. Οι πόλεμοι των γκάνγκστερ διεξάγονται για να απομακρύνουν τους ανταγωνιστές. Στους πολέμους γκάνγκστερ εκδίδεις μια ασαφή προειδοποίηση, μετά σπάς τα παράθυρα ή καίς το μέρος.

Ο πόλεμος των γκάνγκστερ είναι αυτό που κάνετε όταν είστε ήδη το αφεντικό και δε θα αφήσετε κανέναν ξένο να μπει στην επικράτειά σας. Για τους ντον στην Ουάσιγκτον, η επικράτεια μπορεί να είναι σχεδόν παντού, αλλά ο πυρήνας της είναι η κατεχόμενη Ευρώπη.

Κατά μια ασυνήθιστη σύμπτωση, ο Τζο Μπάιντεν τυχαίνει να μοιάζει με αφεντικό της μαφίας, να μιλάει σαν αφεντικό της μαφίας, να φοράει ένα μικρό μισό χαμόγελο σαν αφεντικό της μαφίας. Απλά δείτε το διάσημο πλέον βίντεο:


Πρ. Μπάιντεν: «Εάν η Ρωσία εισβάλει… τότε δε θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».

Δημοσιογράφος: «Μα πώς θα το κάνετε αυτό ακριβώς, αφού…το έργο είναι υπό τον έλεγχο της Γερμανίας;»

Μπάιντεν: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Ικανός σίγουρα.

Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας, από κοντά στην Αγία Πετρούπολη μέχρι το λιμάνι του Γκρέιφσφελντ στη Γερμανία. Η ιδέα ήταν να διασφαλιστεί ο ασφαλής εφοδιασμός φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε άλλους Ευρωπαίους εταίρους, παραμερίζοντας την ενοχλητική Ουκρανία, γνωστή για την ετοιμότητά της να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα διαμετακόμισης της για να αφαιρέσει φυσικό αέριο για τον εαυτό της ή να εκβιάσει πελάτες. 


Χάρτης περιοχής Nord Stream 2. (Berria Egunkaria, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

Φυσικά, η Ουκρανία ήταν πάντα έντονα εχθρική προς το έργο. Το ίδιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο και η Πολωνία, τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Φινλανδία και η Σουηδία, προσέχοντας όλα όσα συνέβαιναν στη θάλασσα τους.

Η Βαλτική Θάλασσα είναι ένα σχεδόν κλειστό υδάτινο σώμα, με στενή πρόσβαση στον Ατλαντικό μέσω των στενών της Δανίας και της Σουηδίας. Τα νερά κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας, όπου οι αγωγοί Nord Stream υπονομεύτηκαν από τεράστιες υποβρύχιες εκρήξεις, βρίσκονται υπό συνεχή στρατιωτική επιτήρηση από αυτούς τους γείτονες.



«Φαίνεται εντελώς αδύνατο ένας κρατικός παράγοντας να μπορεί να πραγματοποιήσει μια μεγάλη ναυτική επιχείρηση στη μέση αυτής της πυκνά επιτηρούμενης περιοχής χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους αμέτρητους ενεργητικούς και παθητικούς αισθητήρες των παραθαλάσσιων κρατών, σίγουρα όχι απευθείας από το νησί Bornholm, όπου Δανοί, Σουηδοί και Γερμανοί έχουν ένα ραντεβού στην παρακολούθηση της επιφανειακής και υποθαλάσσιας δραστηριότητας», γράφει ο Jens Berger στην εξαιρετική γερμανική ιστοσελίδα Nachdenkseiten.

Τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρει ο Berger,

«Η ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ Baltops πραγματοποιήθηκε στη Βαλτική Θάλασσα. Υπό τη διοίκηση του 6ου στόλου των ΗΠΑ, 47 πολεμικά πλοία συμμετείχαν στην άσκηση φέτος, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης του αμερικανικού στόλου γύρω από το ελικοπτεροφόρο USS Kearsarge. Ιδιαίτερη σημασία έχει ένας συγκεκριμένος ελιγμός που διεξάγεται από την Task Force 68 του 6ου Στόλου — μια ειδική μονάδα για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και υποβρύχιες επιχειρήσεις των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, η ίδια η μονάδα που θα ήταν η πρώτη διεύθυνση για μια πράξη δολιοφθοράς σε έναν υποθαλάσσιο αγωγό».

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αυτή η μονάδα συμμετείχε σε μια άσκηση έξω από το νησί Bornholm, επιχειρώντας με μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα.

Μέλος του πληρώματος από το LVNS Talivaldis στην αίθουσα επιχειρήσεων, ελέγχει και παρακολουθεί την κίνηση του υποβρύχιου ρομπότ κατά τη θαλάσσια άσκηση BALTOPS τον Ιούνιο του 2020. (ΝΑΤΟ)

Ο Μπέργκερ θεωρεί ότι μια μεγάλη επιχείρηση δολιοφθοράς «δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί απευθείας κάτω από τη μύτη πολλών παραθαλάσσιων κρατών χωρίς να το αντιληφθεί κανείς». Αλλά προσθέτει αυτή την έξυπνη παρατήρηση: «αν θέλετε να κρύψετε κάτι, είναι καλύτερο να το κάνετε δημόσια».

Για να μπορέσει κάποιος να συνδέσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε έναν αγωγό φυσικού αερίου απαρατήρητος στα μισά του δρόμου, θα χρειαζόταν μια εύλογη απόσπαση της προσοχής - έναν λόγο για να βουτήξει κοντά στο Μπόρνχολμ χωρίς να υποψιαστεί αμέσως ότι διέπραξε μια πράξη δολιοφθοράς. Δε χρειάζεται καν να σχετίζεται άμεσα έγκαιρα με τις επιθέσεις. Φυσικά, οι σύγχρονοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μπορούν να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως. Ποιος, λοιπόν, διεξάγει τέτοιες επιχειρήσεις στη θαλάσσια περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες; Όπως θα το είχε η τύχη, ακριβώς η ίδια ομάδα εργασίας γύρω από το USS Kearsarge ήταν και πάλι στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Bornholm την περασμένη εβδομάδα.

Εν ολίγοις, κατά τη διάρκεια των ελιγμών του ΝΑΤΟ, κάποιος συμμετέχων θα μπορούσε να είχε βάλει τα εκρηκτικά, για να ανατιναχτούν σε μια μεταγενέστερη επιλεγμένη στιγμή.

Κατά μια περίεργη σύμπτωση, λίγες μόνο ώρες μετά τη δολιοφθορά των Nord Stream 1 και 2, άρχισαν οι τελετές εγκαινίων του νέου Baltic Pipe που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στη Δανία και την Πολωνία.

Η Πολιτική Σημασία του Σαμποτάζ

Ένας κομάντο του Βασιλικού Πεζοναυτού ενημερώνει τους Βασιλικούς Πεζοναύτες, τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ, το προσωπικό του Βασιλικού Ναυτικού και τους παρατηρητές της Σιγκαπούρης στο κατάστρωμα οχημάτων του HMS Ocean (Ηνωμένο Βασίλειο) κατά τη διάρκεια του BALTOPS 2016. (ΝΑΤΟ)

Λόγω των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, το φυσικό αέριο δε διοχετευόταν μέσω των κατεστραμμένων αγωγών. Ωστόσο, το αέριο μέσα στους αγωγούς διαρρέει επικίνδυνα. Οι αγωγοί παρέμεναν έτοιμοι για χρήση όποτε μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία. Και η πρώτη, δραματική σημασία της δολιοφθοράς είναι ότι στο εξής δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Το Nord Stream 2 θα ήταν το κλειδί για κάποιου είδους διευθέτηση μεταξύ της Ρωσίας και των Ευρωπαίων. Το σαμποτάζ έχει ουσιαστικά ανακοινώσει πως ο πόλεμος μπορεί μόνο να ενταθεί χωρίς να διαφαίνεται τέλος.

Στη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία και ορισμένες άλλες χώρες, άρχισαν να αυξάνονται οι κινήσεις που ζητούσαν τον τερματισμό των κυρώσεων, ειδικά για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης θέτοντας σε λειτουργία το Nord Stream 2 για πρώτη φορά. Η δολιοφθορά έχει ακυρώσει έτσι το κύριο αίτημα των πιθανών ειρηνευτικών κινημάτων στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Αυτή η πράξη δολιοφθοράς είναι πάνω από όλα μια σκόπιμη δολιοφθορά οποιασδήποτε προοπτικής ειρήνης στην Ευρώπη μέσω διαπραγματεύσεων. Η επόμενη κίνηση από τη Δύση ήταν οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ να καλέσουν όλους τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία. Επειδή προετοιμαζόταν τι;

Οι Ρώσοι το έκαναν

Σε αυτήν την καταστροφική κατάσταση, τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται όλα ποιος θα μπορούσε να είναι ο ένοχος και η υποψία στρέφεται αυτόματα στη Ρωσία. Κίνητρο; «Να αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου» ή «να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη» — πράγματα που συνέβαιναν ούτως ή άλλως. Οποιαδήποτε τραβηγμένη ιδέα θα κάνει.

Οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης δείχνουν το αποτέλεσμα 70 ετών αμερικανοποίησης. Ειδικά στη Γερμανία, αλλά και στη Γαλλία και αλλού, για δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίζουν συστηματικά ανερχόμενους νέους, τους προσκαλούν να γίνουν «νέοι ηγέτες», τους προσκαλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους εμπεδώνουν στις «αξίες μας» και τους έκαναν να νιώσουν μέλη της μεγάλης υπερατλαντικής οικογένειας. Είναι δικτυωμένοι σε κορυφαίες θέσεις στην πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια, εγείρεται μεγάλος συναγερμός για υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες να ασκήσει «επιρροή» στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι Ευρωπαίοι λούζονται σε αέναη αμερικανική επιρροή: ταινίες, Netflix, ποπ κουλτούρα, επιρροή σε πανεπιστήμια, μέσα ενημέρωσης, παντού.

Όταν η καταστροφή χτυπά την Ευρώπη, δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Αμερική (εκτός από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επειδή το αμερικανικό κατεστημένο τον περιφρόνησε και τον απέρριψε, οπότε οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν το ίδιο). Πρέπει να είναι ο κακός της ταινίας, ο Πούτιν.

Ο φανατικά αντι-ρώσος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντεκ Σικόρσκι δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και χαιρέτησε με χαρά τις τεράστιες διαρροές φυσικού αερίου από τον κατεστραμμένο αγωγό με ένα χαρούμενο tweet, «Ευχαριστώ, ΗΠΑ». Αλλά η Πολωνία ήταν σίγουρα επίσης πρόθυμη, και ίσως ακόμη και ικανή. Έτσι ίσως και κάποιοι άλλοι στη χώρα του ΝΑΤΟ. Αλλά όλοι προτιμούν να «υποψιάζονται» δημόσια τη Ρωσία.

Επίσημα, μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση του ΝΑΤΟ δεν ξέρει ποιος δεν ξέρει. Ή ίσως όλοι γνωρίζουν. Ίσως αυτό να μοιάζει με το περίφημο μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι στο τρένο Orient Express, όπου οι υποψίες πέφτουν σε όλους τους επιβάτες και είναι όλοι ένοχοι. Και όλοι ενωμένοι στην Ομερτά.

* Η Diana Johnstone είναι η συγγραφέας του Fools' Crusade: Yugoslavia, NATO, and Western Delusions . Το τελευταίο της βιβλίο είναι το Circle in the Darkness: Memoirs of a World Watcher (Clarity Press). Οι αναμνήσεις του πατέρα της Diana Johnstone, Paul H. Johnstone, From MAD to Madness, κυκλοφόρησε από το Clarity Press, με τον σχολιασμό της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail