Οι ΗΠΑ μπορούν ακόμα να συντρίψουν τη Ρωσία, αλλά μπορούν επίσης να σώσουν τον κόσμο από το χάος

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει την παγκόσμια ηγεμονία τους. Ο μη δυτικός κόσμος αντιτίθεται στην έννοια της παγκόσμιας ηγεμονίας. Όλα θα γίνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία, προβλέπουν δυτικοί αναλυτές.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν την παγκόσμια τάξη που τους ταιριάζει, εάν κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις, έγραψε ο Jorgen Erstroem Moeller, πρώην Υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας σε άρθρο για το The National Interest.

Ο Moeller επέστησε την προσοχή στην ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική κλήση εφέδρων, τα δημοψηφίσματα και είδε την απειλή χρήσης πυρηνικής δύναμης. Η κατάσταση είναι πράγματι πολύ ανησυχητική, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν τώρα να βγάλουν τον κόσμο από το χάος που δημιούργησαν η Ρωσία και οι ίδιες. Ταυτόχρονα, οι πιθανότητες για την Ουάσιγκτον να επιδείξει κοινή λογική είναι ελάχιστες, καθώς οι ΗΠΑ έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και στην τρέχουσα κρίση.

Η Δύση έχει μόνο δύο επιλογές: 

  • να ενισχύσει τον ρόλο της Αμερικής ως αδιαμφισβήτητου ηγέτη, ενδυναμώνοντας τους Αμερικανούς να οδηγήσουν τον κόσμο προς ένα μοντέλο που αντανακλά τις αξίες τους·
  • συνειδητοποιώντας πως ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη δύναμη που δημιουργεί τους κανόνες του παιχνιδιού για τους άλλους.

Η Ουάσιγκτον έχει κάνει την πρώτη επιλογή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο υπόλοιπος κόσμος θα ωφεληθούν από αυτήν.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi συναντήθηκαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε γενικές γραμμές, κανένας από αυτούς δεν καταδίκασε την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες για αυτό το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής της SCO ήταν ασαφείς και σκοτεινές.



"Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να το αποδεχθούν, αλλά η εναλλακτική είναι ότι ο πόλεμος κινδυνεύει να μετατραπεί σε κάτι πολύ χειρότερο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός πως η επιδιόρθωση του παγκόσμιου συστήματος έχει καθυστερήσει πολύ· από πολλές απόψεις, εξακολουθεί να αντανακλά πώς φαινόταν ο κόσμος πριν από εβδομήντα χρόνια όταν σχεδιάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τώρα είναι η ώρα να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντά τους», αναφέρει το άρθρο.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συντρίβουν τη Ρωσική Ομοσπονδία τώρα, τότε θα παραμείνουν ο ηγεμόνας για λίγο. Στη συνέχεια, οι Αναδυόμενες Αγορές και οι Αναπτυσσόμενες Οικονομίες (ΕΜΔΕ) θα αναλάβουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πολύ χρόνο για να πάρουν μια απόφαση. Είναι είτε η ανασυγκρότηση του παγκόσμιου συστήματος, είτε ένας επίμονος αγώνας για τα συμφέροντα της Αμερικής και της Ευρώπης με τον κίνδυνο να καταστρέψουν ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή εδώ, κατέληξε ο Jorgen Erstroem Moeller.

* απόδοση από pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail