Ο πόλεμος ενάντια στη Γερμανία μόλις μπήκε στην πιο θερμή του φάση

Credit: Euronews

Αυτός ο πόλεμος, που κρύβεται πίσω από την κρίση της Ουκρανίας που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ, έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει το κατασκευαστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Είναι όμως πιο πιθανό να ενισχύσει την οικονομική θέση της Κίνας και άλλων ασιατικών οικονομιών.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Έχω υποστηρίξει ότι η Γερμανία πρέπει να ανοίξει τον αγωγό Nord Stream II που μπορεί να φέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία χωρίς να διασχίσει το έδαφος άλλων χωρών. Πρέπει επίσης να επιτρέψει στη Siemens να επιδιορθώσει το ελαττωματικό συμπιεστή του Nord Stream I. Είναι πράγματι αναπόφευκτο εάν η γερμανική βιομηχανία θέλει να επιβιώσει.

Κι άλλοι έχουν καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα και αποφάσισαν να σαμποτάρουν τους αγωγούς για να καταστήσουν αδύνατη την επαναλειτουργία τους:

Τρεις υπεράκτιες γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν «πρωτοφανή» ζημιά μέσα σε μια μέρα, δήλωσε την Τρίτη η Nord Stream AG, ο διαχειριστής του δικτύου, σε αυτό που ένας Γερμανός αξιωματούχος τόνισε πως είναι μια «στοχευμένη επίθεση». υπέστη διαρροή αερίου που στη συνέχεια ακολουθήθηκε από πτώση πίεσης στο Nord Stream 1.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργική ικανότητα του συστήματος του δικτύου αερίου.

Η ταυτόχρονη υποθαλάσσια ζημιά σε τρεις αγωγούς προφανώς δεν είναι ατύχημα.

Ένας Γερμανός αξιωματούχος της οικονομίας είπε στο Tagesspiegel: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην είναι στοχευμένη επίθεση».

Πρόσθεσε: «Όλα μιλούν ενάντια σε μια σύμπτωση».


μεγαλύτερη ανάλυση

Οι πολεμοχαρείς στη βρετανική Telegraph ισχυρίζονται χωρίς κανένα στοιχείο ή λογική ότι η Ρωσία είναι ο ένοχος:

Εκφράζονται φόβοι για ρωσικές δολιοφθορές στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αφού τρεις υπεράκτιες γραμμές του συστήματος αγωγών Nord Stream υπέστησαν «πρωτοφανή» ζημιά μέσα σε μια μέρα.
...
Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς επιδιώκει να ανταποκριθεί στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Οι γερμανικές εφημερίδες ανέφεραν πηγές ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα «στοχευμένης επίθεσης».

Όπως αναφέρεται στο χθεσινό άρθρο, ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία παρακρατεί φυσικό αέριο από την Ευρώπη είναι εντελώς ψευδής:

Το Nord Stream II δημιουργήθηκε για να κάνει τη Γερμανία ανεξάρτητη από τους αγωγούς που διασχίζουν την Πολωνία και την Ουκρανία. Το να το μπλοκάρει ήταν ό,τι πιο ανόητο μπορούσε να κάνει η Γερμανία και έτσι το έκανε ο καγκελάριος Scholz.

Τους επόμενους μήνες η Πολωνία μπλόκαρε τον αγωγό Yamal που μετέφερε επίσης ρωσικό αέριο στη Γερμανία. Η Ουκρανία ακολούθησε τη διακοπή δύο ρωσικών αγωγών. Οι κύριοι σταθμοί συμπίεσης του αγωγού Nord Stream I, που είχε κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία Siemens και έχει το συμβόλαιο συντήρησης, χάλασαν ο ένας μετά τον άλλο. Οι κυρώσεις απαγορεύουν στη Siemens να τους επισκευάσει.

Δεν είναι η Ρωσία που έχει μπλοκάρει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της από τις ευρωπαϊκές αγορές. Ήταν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας που το έκαναν.

Η Ρωσία θα ήταν στην πραγματικότητα ευτυχής να πουλήσει περισσότερο. Ο Πούτιν πρόσφατα προσφέρθηκε ξανά να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό αέριο μέσω του Nord Stream II στη Γερμανία: ...

Εάν η Ρωσία κόβει τους αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα, θα έβλαπτε αυτούς που φέρνουν νορβηγικό αέριο στην Ευρώπη, όχι τους αγωγούς που κατέχει και της δίνουν κάποια μόχλευση.



Επομένως, η Ρωσία σίγουρα δεν έχει κανένα εύλογο συμφέρον να υπονομεύσει το σύστημα Nord Stream. Άλλοι όμως έχουν τέτοια ενδιαφέροντα. Πιθανότατα θέλουν η Γερμανία να «παραμένει στην ίδια γραμμή» με τον πόλεμό τους για την αποαποικιοποίηση της Ρωσίας . Οι σημαντικότεροι πιθανοί παράγοντες πίσω από αυτό είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανική, η Ουκρανική και η Πολωνική κυβέρνηση ή ένα μείγμα αυτών.

Η γεωγραφία, και το μικρό βάθος της Βαλτικής Θάλασσας, φαίνεται να αποκλείουν ότι ένα αμερικανικό ή βρετανικό υποβρύχιο έκανε τη ζημιά. Η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα. Η Πολωνία, η οποία είχε ήδη προσπαθήσει να αποτρέψει ή να εμποδίσει την κατασκευή του Nord Stream II, είναι ο πιο πιθανός ηθοποιπαράγοντας πίσω από αυτό, αν και αμφιβάλλω ότι θα τολμούσε να δράσει μόνη της.

Σκεφτείτε το από τον Απρίλιο του 2021:

Οι κατασκευαστές του αγωγού Nord Stream 2 κατηγόρησαν ξένες ναυτικές δυνάμεις για «προκλητική» δραστηριότητα στην περιοχή των κατασκευαστικών εργασιών. Ο αμφιλεγόμενος αγωγός έχει ολοκληρωθεί περίπου κατά 93 τοις εκατό και δύο ρωσικά πλοία αγωγών βρίσκονται σε σταθμό και εργάζονται για το έργο στα ύδατα της Δανίας.

Ο Αντρέι Μινίν, διευθυντής του υποκαταστήματος της Nord Stream 2 AG που διευθύνεται από την Gazprom, είπε στο TASS ότι «ξένα πολεμικά πλοία και σκάφη επιδεικνύουν υψηλότερη δραστηριότητα» κοντά στην επιχείρηση και πως «τέτοιες ενέργειες είναι προκλητικές και μπορούν να οδηγήσουν σε ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου». Κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι ανέπτυξε ένα στρατιωτικό περιπολικό αεροσκάφος M-28 για να ερευνήσει την τοποθεσία.

«Το πολωνικό Ναυτικό δεν διεξάγει προκλητικές επιχειρήσεις και εκτελεί τα θεσμοθετημένα καθήκοντά του σε συμφωνία με τους διεθνείς νόμους», απάντησε η κεντρική διοίκηση του Πολωνικού Στρατού σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αεροπλάνα M-28B Bryza εκτελούν τακτικά περιπολικές πτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας».

Η Πολωνία αντιτίθεται σθεναρά στην ανάπτυξη του Nord Stream 2, που θα δώσει στην Gazprom μια υποθαλάσσια εναλλακτική διαδρομή για την παροχή φυσικού αερίου σε πελάτες της Δυτικής Ευρώπης. Προς το παρόν, αυτό το αέριο πρέπει να περάσει μέσω χερσαίων δικτύων αγωγών στην Πολωνία και την Ουκρανία, φέρνοντας πολύτιμα τέλη διαμετακόμισης και παρέχοντας και στα δύο έθνη - που δεν έχουν πάντα εγκάρδιες σχέσεις με τη Ρωσία - ένα μέτρο ενεργειακής ασφάλειας.

Ακολούθησε αυτό από το Μάιο του 2021:

Η Πολωνία αντέδρασε με οργή στην απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Nord Stream II, προειδοποιώντας πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Οι πληροφορίες σίγουρα δεν είναι θετικές από την άποψη της ασφάλειας, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Nord Stream II δεν είναι μόνο ένα επιχειρηματικό έργο – είναι κυρίως ένα γεωπολιτικό έργο», δήλωσε ο Piotr Muller, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Στις 7 Φεβρουαρίου ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα αποφάσιζε εάν ανοίξει ο Nord Stream II:

Αφού και οι δύο ηγέτες φάνηκαν να αποφεύγουν να αναφέρουν τον αγωγό, μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις από δημοσιογράφους σε μια απογευματινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν, που στεκόταν δίπλα στο γερμανό καγκελάριο, είπε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, σε μια προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανών οικονομικών συνεπειών.

"Εάν η Ρωσία εισβάλει, αυτό σημαίνει ότι τανκ ή στρατεύματα θα περάσουν -- τα σύνορα της Ουκρανίας ξανά, τότε δε θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2", είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Scholz, ο οποίος δεν πήγε το πήγε τόσο μακριά  όσο ο Μπάιντεν, αλλά επέμεινε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία παραμένουν «απόλυτα ενωμένες».

Στις 27 Φεβρουαρίου ο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία που κατέχει τον αγωγό.

Υπό τη σημερινή της δεξιά ηγεσία, η Πολωνία ήταν εξαιρετικά εχθρική προς τη Γερμανία. Αυτόν τον μήνα ανανεώθηκε ακόμη και η απαίτηση για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, ένα ζήτημα που είχε διευθετηθεί πριν από δεκαετίες:

Ο κορυφαίος πολιτικός της Πολωνίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει αποζημιώσεις περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Γερμανία για την εισβολή και την κατοχή της χώρας του από τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Jaroslaw Kaczynski, ηγέτης του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, ανακοίνωσε την τεράστια απαίτηση κατά τη δημοσίευση μιας πολυαναμενόμενης έκθεσης σχετικά με το κόστος για τη χώρα των ετών της ναζιστικής γερμανικής κατοχής καθώς συμπληρώνονται 83 χρόνια από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει «αμετάβλητη» καθώς «το θέμα των αποζημιώσεων έχει ολοκληρωθεί».

«Η Πολωνία πριν από πολύ καιρό, το 1953, παραιτήθηκε από περαιτέρω αποζημιώσεις και έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει αυτήν την παραίτηση», ανέφερε το υπουργείο σε απάντηση μέσω email σε ερώτημα του Associated Press σχετικά με τη νέα πολωνική έκθεση.

Είναι καιρός η γερμανική κυβέρνηση να ξυπνήσει και να αναγνωρίσει πως έχει ξεκινήσει πόλεμος εναντίον της χώρας της.

Και όχι. Δεν είναι η Ρωσία που το κάνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail