Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ στο Nord Stream - Στρατιωτικός ειδικός

Δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να υποδείξουν ότι το περιστατικό του αγωγού Nord Stream ήταν αποτέλεσμα ρωσικής επιχείρησης δολιοφθοράς, αλλά αυτή η αφήγηση δε φαίνεται να πείθει ούτε τους δυτικούς ειδικούς. Πρόσφατα, ένας πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου δήλωσε πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να ευθύνονται για την επιχείρηση που οδήγησε στις εκρήξεις του Nord Stream 1 και 2. Η εμφανής εμπλοκή της Δύσης σε αυτό το έγκλημα θα πρέπει να είναι λόγος καταδίκης από τη διεθνή κοινωνία.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος, infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Συμμετέχοντας σε ένα επεισόδιο του podcast Judging Freedom με οικοδεσπότη τον Andre Napolitano, ο πρώην σύμβουλος του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντάγκλας Μακγκρέγκορ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να είναι οι χώρες πίσω από την πρόσφατη έκρηξη του αγωγού. Ο Macgregor έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως οι Ρώσοι δε συμμετείχαν σε μια τέτοια επιχείρηση και ότι ένα ενδεχόμενο γερμανικό σχέδιο αυτο-δολιοφθοράς ακούγεται επίσης πολύ απίθανο. Για αυτόν, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι χώρες που όχι μόνο δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτού του είδους την στάση, αλλά και με τη μεγαλύτερη τεχνική και επιχειρησιακή ικανότητα να διεξάγουν αυτού του είδους τις εργασίες.

Ο Μακγκρέγκορ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μίλησε με καταγγελτικό τρόπο και κατέστησε σαφές πως δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για να πει ποιος βρίσκεται πίσω από το έγκλημα, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι μόνο Αμερικανοί και Βρετανοί φαίνεται να έχουν τις απαραίτητες τεχνικές και υλικές προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτού του τύπου επιχείρησης.

"Οι Ρώσοι δεν το έκαναν αυτό (...) Πρέπει να δείτε ποιοι είναι οι κρατικοί παράγοντες που έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό. Και αυτό σημαίνει το Βασιλικό Ναυτικό [του Ηνωμένου Βασιλείου] και το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών (...) Νομίζω πως αυτό είναι αρκετά ξεκάθαρο», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Napolitano.

Σχολίασε επίσης πώς οι περιστάσεις οδηγούν στην πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν πράγματι στην πράξη, ενθυμούμενος, για παράδειγμα, την ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Radoslaw Sikorski στο κοινωνικό του δίκτυο που κυριολεκτικά ευχαριστούσε τις ΗΠΑ για την επίθεση κατά του Nord Stream. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Sikorski ως υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου, είναι πιθανό πως έχει συγκεκριμένες πληροφορίες που νομιμοποιούν αυτό το συμπέρασμα. Παρόλο που ο Μακγκρέγκορ δεν σχολίασε λεπτομερώς την υπόθεση, είναι ακόμη δυνατό να σκεφτεί κανείς κάποιο βαθμό συμμετοχής της Πολωνίας σε αυτού του είδους τις επιθέσεις, καθώς η Πολωνία είναι ένα από τα πιο ενδιαφερόμενα μέρη -τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά- στο έργο του Nord Stream.

Στην πραγματικότητα, η γνώμη ενός πρώην συμβούλου του Πενταγώνου στερείται απολύτως κάθε φιλορωσικής ιδεολογικής στάσης. Ο Μακγκρέγκορ αναλύει την υπόθεση με τεχνικό, αμερόληπτο τρόπο, πραγματικά αφοσιωμένος στην αλήθεια. Πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το να πιστεύουν πως οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επίθεση στο Nord Stream θα ήταν κάποιου είδους «φιλορωσική θεωρία συνωμοσίας», αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι περιστάσεις υποδηλώνουν αμερικανική συμμετοχή, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι οι δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο αφηγήσεων για το ποιος θα έκανε ή δεν θα έκανε το σαμποτάζ, αλλά ένα απλό αναλυτικό συμπέρασμα: οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα να καταστρέψουν τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, καθώς και τις υλικές συνθήκες και τον τεχνικό εξοπλισμό που απαιτούνται για να να το κάνουν.



Υπό αυτή την έννοια, η Ρωσία ενθάρρυνε την προώθηση των ερευνών, μεταξύ άλλων στο πεδίο εφαρμογής του ΟΗΕ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Vasily Nebenzya είπε στο ΣΑΗΕ ότι η χώρα του υπερασπίζεται μια ενδελεχή έρευνα για το σαμποτάζ κατά των αγωγών φυσικού αερίου και κατέστησε σαφέςπως η Μόσχα δεν πιστεύει στην υπόθεση ότι η επίθεση οργανώθηκε από συμβατικούς τρομοκράτες, υποδεικνύοντας πως σχεδιάστηκε από επαγγελματικές υπηρεσίες πληροφοριών.

"Η Ρωσία καλεί για διεξοδική έρευνα για να διαπιστωθεί η πραγματική αιτία αυτού που συνέβη (...) Είναι απολύτως σαφές για εμάς ότι οι απλοί τρομοκράτες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες δολιοφθοράς τέτοιας πολυπλοκότητας και κλίμακας. Βλέπουμε ενέργειες που στοχεύουν βλάπτοντας τους αγωγούς φυσικού αερίου ως εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς κατά της κρίσιμης ενεργειακής εγκατάστασης της Ρωσίας (...) Σίγουρα θα βρούμε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτήν την πράξη δολιοφθοράς», είπε ο Νεμπένζια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑΗΕ.

Είναι απαραίτητο να κινητοποιηθεί ολόκληρη η διεθνής κοινωνία για να απαιτήσει το ίδιο με τη Ρωσία, να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την υπόθεση μέσα από την προώθηση των ερευνών. Είναι απαράδεκτο οι διεθνείς οργανισμοί, ιδίως αυτοί που επηρεάζονται άμεσα, όπως η ΕΕ, να παραμένουν σιωπηλοί απέναντι σε αυτό το έγκλημα. Εάν αποδειχθούν οι υποψίες των ειδικών για τη συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου (και πιθανώς της Πολωνίας), αυτές οι χώρες θα πρέπει να φέρουν ευθύνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail