Το Nord Stream 2 προσφέρει στη Γερμανία ένα ραντεβού με το πεπρωμένο

Οι ανατροπές του έπος του Nord Stream 2 (NS2) έφεραν ακόμη ένα εκπληκτικό παιχνίδι που άλλαξε το παιχνίδι.


Ξεκίνησε με την Gazprom να αποκαλύπτει ότι η σειρά Β της γραμμής NS2 είναι άθικτη αφού όχι μόνο διέφυγε από τον τρόμο του αγωγού, αλλά μπορεί «δυνητικά» να χρησιμοποιηθεί για την άντληση φυσικού αερίου στη Γερμανία.
 
Pepe Escobar - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το NS2 είναι ένα θαύμα μηχανικής. Στην πραγματικότητα ολόκληρο το σύστημα: οι σωλήνες είναι τόσο ισχυροί που δεν έσπασαν, αλλά απλώς τρύπησαν.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Aleksandr Novak ακολούθησε, με μια προειδοποίηση: η αποκατάσταση ολόκληρου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του NS, είναι δυνατή και «απαιτεί χρόνο και κατάλληλα κονδύλια». Αλλά πρώτα, στη σειρά προτεραιοτήτων της Ρωσίας, οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν οριστικά.

Πηγές στη Μόσχα επιβεβαίωσαν την εκτίμηση της Gazprom για το NS2. Ακόμη και το Bloomberg έπρεπε να το αναφέρει.

Στη συνέχεια στη Βιέννη, παρακολουθώντας τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, ο Νόβακ παρατήρησε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι «έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο μέσω της δεύτερης γραμμής του Nord Stream 2. Αυτό είναι δυνατό αν χρειαστεί».

Ξέρουμε λοιπόν πως είναι δυνατό. Το «απαραίτητο» θα εξαρτηθεί από μια πολιτική απόφαση της Γερμανίας.

Ο Νόβακ σημείωσε επίσης έντονα ότι ούτε η Ρωσία ούτε οι φορείς εκμετάλλευσης του Nord Stream επιτρέπεται να διερευνήσουν τι συνέβη στον αγωγό. Η Ρωσία επιμένει πως χωρίς τη συμμετοχή της η έρευνα είναι εσφαλμένη.

Όποιος κι αν ήταν ο τρόπος λειτουργίας της τρομοκρατίας του αγωγού, η ανικανότητα ήταν μέρος του πακέτου. Δεν τοποθετήθηκαν ή πυροδοτήθηκαν εκρηκτικά στη Γραμμή Β του NS2.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε ο Novak, πως είναι σχεδόν έτοιμο για δουλειά. Η γραμμή Β είναι ικανή να αντλεί 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που τυχαίνει να είναι το ήμισυ της συνολικής χωρητικότητας του NS.

Η χωρητικότητα του NS είχε μειωθεί στο 20%, λόγω του ατελείωτου στροβίλου, πριν κλείσει τελείως. Είναι κρίσιμο, η γραμμή Β του NS2 θα εξακολουθεί να αντλεί 2,75 φορές τη χωρητικότητα του πρόσφατα εγκαινιασμένου αγωγού Βαλτικής από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω Δανίας. Κάτι που ουσιαστικά ωφελεί την Πολωνία, σε αντίθεση με το NS2 που εξυπηρετεί αρκετούς πελάτες της ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ ερευνά το ΝΑΤΟ

Σε έναν ορθολογικό κόσμο, το Βερολίνο θα καταργούσε τις ρωσικές κυρώσεις και θα διέταζε αμέσως την έναρξη της για πάντα καθυστερημένης NS2, εγγυημένη τουλάχιστον ότι θα αμβλύνει τη συνεχιζόμενη διαδικασία απενεργοποίησης, αποβιομηχάνισης και βαθιάς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που επιβάλλεται από το συνηθισμένο ύποπτο για τη Γερμανία.

Όμως η συλλογική Δύση παραμένει σκλαβωμένη από γεωπολιτικούς ψυχοπαθείς που καθοδηγούνται από τον παραλογισμό. Άρα αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί.

Για αρχή, η «έρευνα» για το πώς συνέβη η τρομοκρατική επιχείρηση στους αγωγούς μοιάζει με τον Κάφκα που ξαναγράφτηκε από το ΝΑΤΟ.

Οι φορείς εκμετάλλευσης των NS και NS2 – η Nord Stream AG και η ελβετική Nord Stream 2 AG – δεν μπορούν να φτάσουν στον τόπο του εγκλήματος λόγω των παράλογων περιορισμών που επιβάλλονται από τους Δανούς και τους Σουηδούς. Οι φορείς εκμετάλλευσης χρειάζονται τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες για να λάβουν τις «άδειες» για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους επιθεωρήσεις.

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης χειρίζεται τον τόπο του εγκλήματος κοντά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας (ΑΟΖ), παράλληλα με τη σουηδική ακτοφυλακή γύρω από τη σουηδική ΑΟΖ.

Αν αυτό μοιάζει με μια από αυτές τις σκανδιναβικές σειρές νουάρ που είναι δημοφιλείς στο Netflix, αυτό συμβαίνει γιατί είναι. Με μια κρίσιμη ανατροπή: το ΝΑΤΟ ερευνά τον εαυτό του –η Σουηδία πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ– χωρίς να επιτρέπεται στους Ρώσους να έχουν πρόσβαση. Όλες οι κορυφαίες υποθέσεις εργασίας για την τρομοκρατία των αγωγών υποδεικνύουν μια βρώμικη επιχείρηση εντός του ΝΑΤΟ εναντίον της Γερμανίας, μέλος του ΝΑΤΟ.

Έτσι, κάθε ανησυχητικό στοιχείο που δείχνει σε παράγοντες του ΝΑΤΟ μπορεί βολικά να «εξαφανιστεί» ή να παραβιαστεί κατά τη διάρκεια αυτών των μεγάλων 20 ημερών που είναι απαραίτητες για την έκδοση των «αδειών».

Εν τω μεταξύ, οι συνέπειες του ενεργειακού πολέμου που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη κατά της Ρωσίας θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται και θα κοστίσουν στην ΕΕ έως και 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Yakov & Partners, του πρώην τμήματος της McKinsey στη Ρωσία.

Λαμβάνοντας υπόψη μια ΕΕ που στερείται το NS2 συν τις συνεχείς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στην άμεση αγορά, το ΑΕΠ της ΕΕ μπορεί να μειωθεί έως και 11,5% (1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ), με περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στην ανεργία.

Η αποθήκευση αερίου της ΕΕ στα σημερινά υψηλά επίπεδα (90%) δεν σημαίνει ότι υπάρχει αρκετό αέριο για το χειμώνα. Η συνολική αποθήκευση αερίου ανέρχεται σε περίπου 90 ημέρες ζήτησης. Η ΕΕ θα μπορούσε εύκολα να μείνει χωρίς φυσικό αέριο μέχρι το Μάρτιο ή ακόμη και νωρίτερα με τον τρέχοντα ρυθμό που ρέει μόνο μια σταγόνα αερίου.

Αυτό σημαίνει πως η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου τουλάχιστον κατά 20% συνολικά. Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι το εισαγόμενο νορβηγικό ή αμερικανικό αέριο είναι γελοία πιο ακριβό από το ρωσικό αέριο σταθερής σύμβασης.

Η Επιστροφή του Σχεδίου Μοργκεντάου

Ωστόσο, η άνοια των κυρώσεων δεν σταματά ποτέ. Η G7, σε τρία διαδοχικά στάδια, θα στοχεύσει το ρωσικό αργό, το ντίζελ και τη νάφθα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου - το οποίο ούτε η Ρωσία ούτε αρκετοί πελάτες του Παγκόσμιου Νότου θα ακολουθήσουν.

Η Μεγάλη εικόνα παραμένει η ίδια. Η τρομοκρατία των αγωγών ήταν ένα απελπισμένο παιχνίδι για να αποτρέψει τη Γερμανία από το να σβήσει τις κυρώσεις για τους Nord Streams με τη Ρωσία.

Ένας μυστικός δίαυλος διαπραγμάτευσης ήταν σε ισχύ. Είναι διαφωτιστικό να σκεφτεί κανείς ότι όλες οι προηγούμενες ενέργειες του Βερολίνου και της Μόσχας, που καθυστερούσαν και περιόριζαν τη ροή φυσικού αερίου, πραγματοποιήθηκαν για να εμποδίσουν την Αυτοκρατορία να ακολουθήσει την απειλή τερματισμού του NS2.

Τότε η Αυτοκρατορία έκανε την κίνησή της.

Από τη σκοπιά της Μόσχας, αυτό δεν αλλάζει τίποτα στη Μεγάλη Σκακιέρα. Το Κρεμλίνο έχει χειραγωγήσει την απόλυτη απόγνωση της Ουάσιγκτον που αρνείται να παραδεχτεί τη μεγαλύτερη καταστροφή στην εξωτερική πολιτική από το Βιετνάμ. Οι Ρώσοι εν τω μεταξύ συνεχίζουν να επιδιώκουν τους στόχους της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO), η οποία πρόκειται να εξελιχθεί σε Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση (CTO).

Ως έχει, η Μόσχα δεν επηρεάζεται από τις διασυνδεδεμένες κρίσεις ενέργειας, καυσίμων και πόρων σε συνδυασμό με τεράστιες, παγκόσμιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι Ρώσοι είναι ουσιαστικά σαστισμένοι θεατές που σκέφτονται την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με τις εκροές κεφαλαίων, την άνοδο του πληθωρισμού και τις έτοιμες να εκραγούν κοινωνικές διαμαρτυρίες.

Υπάρχει ένα επικίνδυνο παράθυρο για παράλογες αυτοκρατορικές ενέργειες από τώρα μέχρι την G20 τον επόμενο μήνα στο Μπαλί. Στη συνέχεια θα έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι με μπάλα, όχι μόνο στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, αλλά κυρίως σε μια βυθισμένη σε στενοχώρια ΕΕ.

Το σχέδιο Μοργκεντάου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επινοήθηκε για να πεθάνει κυριολεκτικά η Γερμανία από την πείνα μέσω της καταστροφής των ανθρακωρυχείων του Ρουρ. Είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με το Στραουσιανό σχέδιο των Αμερικανών νεοσυντηρητικών ψυχών να αποκόψουν τη Γερμανία από το ρωσικό φυσικό αέριο βομβαρδίζοντας το NS και το NS2.

Το πρώτο σχέδιο Morgenthau θα είχε οδηγήσει στην αποβιομηχάνιση της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη ρήτρα 3, ολόκληρο το Ρουρ «δεν πρέπει μόνο να απογυμνωθεί από όλες τις... υπάρχουσες βιομηχανίες, αλλά να αποδυναμωθεί και να ελεγχθεί τόσο ώστε να μην μπορεί στο άμεσο μέλλον να γίνει βιομηχανική περιοχή».

Ο τερματισμός της Γερμανίας ως βιομηχανικού κράτους θα είχε δημιουργήσει τεράστια, μόνιμη ανεργία επηρεάζοντας 30 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον Χένρι Στίμσον, τον Υπουργό Πολέμου των ΗΠΑ. Η απάντηση του Μοργκεντάου ήταν ότι ο πλεονάζων πληθυσμός θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Βόρεια Αφρική.

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ γνώριζαν πολύ καλά την προσέγγιση μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας. Τα εντυπωσιακά NS και NS2 ήταν το χαρακτηριστικό παιχνίδι του Σχεδίου Morgenthau που αναμιγνύεται από τον συνδυασμό Straussian/neocon.

Ωστόσο, δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η κυρία Βάγκνερ. Δεν χρειάζεται για Gotterdammerung: Η Γερμανία μπορεί τελικά να έχει τη δική της μοίρα στα χέρια της. Απλώς ενεργοποιήστε το διακόπτη στο NS2.

* Ο Πέπε Εσκομπάρ είναι βετεράνος δημοσιογράφος, συγγραφέας και ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής που επικεντρώνεται στην Ευρασία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail