Η Ουκρανία σκέφτεται να θερμάνει σπίτια με σκουπίδια - Τι σχεδιάζει η Naftogaz

naftogaz
Freepen.gr - Η Ουκρανία μπορεί να αλλάξει από το φυσικό αέριο στα σκουπίδια και τη βιομάζα για θέρμανση ήδη από το επόμενο έτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η εταιρεία θα μπορούσε να κατασκευάσει τρεις συνδυασμένες μονάδες θέρμανσης και ηλεκτροπαραγωγής στο Zhitomir που θα τροφοδοτούνται από αστικά στερεά απόβλητα και ροκανίδια ξύλου.

« Η εμπειρία του Zhytomyr δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατό μέχρι την επόμενη περίοδο θέρμανσης να αλλάξει από το φυσικό αέριο στην παραγωγή θέρμανσης στη βιομάζα, τα σκουπίδια», είπε ο Vitrenko, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Ο Βιτρένκο εξήγησε πως μια μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης που θα λειτουργεί με αυτούς τους τύπους καυσίμων βρίσκεται υπό κατασκευή στο Zhitomir. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι πιο κερδοφόρο για τη Naftogaz να ξεκινήσει έργα όπως αυτό τώρα παρά να αγοράσει φυσικό αέριο.

«Προσελκύουμε κεφάλαια από διεθνείς εταίρους για αυτόν τον σκοπό. Τέτοια έργα είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτά και συμβάλλουν στο να καταστεί βιώσιμος ολόκληρος ο ενεργειακός τομέας στο μέλλον. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να μεταβούμε από το φυσικό αέριο στη βιομάζα, τις εναλλακτικές πηγές, τις αντλίες θερμότητας το συντομότερο δυνατό, γιατί με την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου η περίοδος απόσβεσης τέτοιων έργων είναι 2-3 μήνες», δήλωσε ο Βιτρένκο.

Αναλυτές λένε πως είναι απίθανο τα σχέδια που περιγράφει ο Βιτρένκο να είναι επιτυχή. Ο πρώην εκπρόσωπος της Naftogaz, Maksim Beliavsky, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η μεγάλης κλίμακας μετατροπή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας σε βιομάζα δεν είναι ρεαλιστική, καθώς θα χρειαζόταν 100 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την παραγωγή μόλις 1 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων ενέργειας από βιομάζα ετησίως. Το 2021, η Ουκρανία έκαψε περίπου 19,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης.

Τον περασμένο μήνα, ο Βιτρένκο προειδοποίησε ότι η Ουκρανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος σε μεγάλα τμήματα της χώρας. Συνέστησε στους Ουκρανούς να εφοδιαστούν με κουβέρτες και ζεστά ρούχα, σημειώνοντας πως η φετινή περίοδος θέρμανσης θα ξεκινήσει αργότερα και θα τελειώσει νωρίτερα, ενώ οι χειμερινές θερμοκρασίες στα διαμερίσματα θα διαμορφωθούν στους 17-18 βαθμούς Κελσίου, τέσσερις βαθμούς κάτω από την τυπική θερμοκρασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail