Το LNG των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο που έχασε η Ευρώπη

Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές LNG των ΗΠΑ για να αντισταθμίσει την προμήθεια φυσικού αερίου του αγωγού που θα έχει χάσει από τη Ρωσία όταν ξεκινήσει την ανοικοδόμηση των αποθεμάτων μετά το τέλος αυτού του χειμώνα, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Της Τσβετάνα Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι στιγμής φέτος, το αμερικανικό LNG ήταν ζωτικής σημασίας για την κάλυψη της ζήτησης στην Ευρώπη, η οποία αγωνίζεται για την προμήθεια φυσικού αερίου και είναι πρόθυμη να πληρώσει για παραδόσεις spot, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν όγκους ρεκόρ LNG στην Ευρώπη για να βοηθήσουν τους συμμάχους της ΕΕ και σχεδόν το 70% όλων των αμερικανικών εξαγωγών LNG κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon που επικαλείται το Reuters.  

Ωστόσο, η σημαντική μείωση της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου φέτος σημειώθηκε μόλις τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει πως η Ευρώπη θα μπορούσε ακόμα να αποθηκεύει ρωσικό αέριο στις αρχές του έτους.

Ενόψει του χειμώνα 2023/2024, ωστόσο, το χάσμα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα είναι πολύ μεγαλύτερο χωρίς ρωσικό αέριο. Η Ευρώπη δε θα εισάγει πολύ ρωσικό φυσικό αέριο —ή καθόλου εάν η Ρωσία διακόψει τις παραδόσεις μέσω της μίας σύνδεσης που έχει απομείνει σε λειτουργία μέσω Ουκρανίας και μέσω TurkStream—σε σύγκριση με σχετικά σταθερές εισαγωγές από τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προτού η Μόσχα αρχίσει σταδιακά να μειώνει toyw όγκους μέσω του Nord Stream τον Ιούνιο μέχρι τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Η ετήσια αύξηση δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τη συνολική μείωση της ρωσικής προμήθειας σωλήνων με λιγότερο από το ήμισυ αυτών των όγκων να καλύπτονται από αυξήσεις LNG», δήλωσε ο αναλυτής της BNEF Arun Toora.

«Τα καλά νέα είναι πως η Ρωσία φαίνεται κοντά στο να έχει παίξει το τελευταίο της χαρτί όσον αφορά τη μόχλευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι προκλήσεις της Ευρώπης δεν θα εξαφανιστούν με τους νάρκισσους την επόμενη άνοιξη», δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Timera Energy με έδρα το Λονδίνο σε μια προοπτική της χειμερινής αγοράς φυσικού αερίου στις αρχές Οκτωβρίου.

Χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη πιθανότατα θα χρειαστεί να αντισταθμίσει περίπου 40 bcm επιπλέον χαμένων ρωσικών ροών το επόμενο έτος. Το LNG από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει αυτόν τον όγκο, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη νέας παγκόσμιας ικανότητας υγροποίησης βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, την περιορισμένη περαιτέρω ελαστικότητα ζήτησης στην Ασία και τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς στην ικανότητα επαναεριοποίησης. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή ζήτηση θα πρέπει να μειωθεί, δήλωσε η Timera Energy.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail