Οι ΗΠΑ επιταχύνουν το σχέδιο για την ανάπτυξη αναβαθμισμένων πυρηνικών στην Ευρώπη

daveysudan / pixabay
Οι ΗΠΑ έχουν επιταχύνει τα σχέδια για την ανάπτυξη μιας αναβαθμισμένης έκδοσης της κύριας πυρηνικής βόμβας βαρύτητας στην Ευρώπη εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τη Ρωσία σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

Dave DeCamp - antiwar.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα τηλεγράφημα που εξασφάλισε το Politico αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αυτόν τον μήνα πως θα στείλουν μια αναβαθμισμένη έκδοση της βόμβας βαρύτητας στην Ευρώπη μέχρι τον Δεκέμβριο. Η αναβαθμισμένη βόμβα είχε αρχικά προγραμματιστεί να φτάσει στην Ευρώπη την ερχόμενη άνοιξη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιότερων όπλων με αναβαθμισμένες βόμβες σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 100 πυρηνικές κεφαλές σε αεροπορικές βάσεις στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Τουρκία.

Η αναβάθμιση στο B61-12 αντικαθιστά μη πυρηνικά στοιχεία για να γίνει πιο ακριβής. Η αναβάθμιση έχει επίσης σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί από όλα τα βομβαρδιστικά και τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων, σε αντίθεση με τις παλαιότερες εκδόσεις της βόμβας.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των αναβαθμισμένων πυρηνικών εν μέσω των σημερινών εντάσεων δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να πυροδοτήσει εντάσεις με τη Μόσχα. Ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του Έργου Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, περιέγραψε το σχέδιο ως «περίεργο».

«Έχουν πει ότι δεν απαντάμε σε αυτή την κατάσταση με πυρηνικά όπλα. Δεν νομίζω πως θέλουν να πάνε πιο κάτω από αυτό», είπε η Kristensen στο Politico .

Η αποκάλυψη του σχεδίου έρχεται καθώς τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ διεξάγουν πυρηνικές ασκήσεις . Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε πρόσφατα ότι ο κίνδυνος πυρηνικού «αρμαγεδδώνα» είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η κυβέρνησή του δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να επιδιώξει τη διπλωματία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ή την εκτόνωση των εντάσεων με τη Μόσχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail