Ποιος ωφελείται από την καταστροφή του φράγματος Kakhovka στο Δνείπερο;

Τις τελευταίες εβδομάδες, το καθεστώς του Κιέβου κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να καταστρέψει το υδροηλεκτρικό φράγμα Kakhovka στον ποταμό Δνείπερο, το οποίο θα εξαπολύσει μια καταστροφική πλημμύρα στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας Kherson και τις γύρω περιοχές.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το φράγμα, το οποίο έχει ύψος 30 μέτρα και μήκος περίπου 3,2 χιλιόμετρα, χτίστηκε το 1956 στον ποταμό Δνείπερο ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka. Διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή νερού 18 km³ που τροφοδοτεί επίσης με νερό τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ρωσίας. Η δεξαμενή είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Zaporozhye, καθώς παρέχει νερό στα βασικά συστήματα ψύξης. Ο όγκος του νερού στη δεξαμενή είναι συγκρίσιμος με τη Great Salt Lake.

Η καταστροφή του στρατηγικά σημαντικού φράγματος, το οποίο είναι πλέον μέρος της Ρωσίας, θα είχε καταστροφικές συνέπειες, καθώς θα εξαπέλυε μια καταστροφική πλημμύρα κατάντη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα τεράστιο κύμα καταστροφικών πλημμυρικών υδάτων ύψους έως και πέντε μέτρων, πλημμυρίζοντας σχεδόν αμέσως μια περιοχή άνω των πέντε χιλιομέτρων γύρω από το φράγμα. Το κύμα θα χρειαζόταν μόνο δύο ώρες για να φτάσει στην πόλη Kherson. Η καταστροφή των πυλώνων του φράγματος θα καταστρέψει επίσης τις διαβάσεις που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό και πιθανόν να παγιδεύσει το μεγάλο ρωσικό απόσπασμα στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι πως αυτό θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή δεκάδων οικισμών στην περιοχή και πιθανώς να προκαλέσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες απώλειες αμάχων, καθώς δε θα ήταν δυνατό να εκκενωθούν όλοι εγκαίρως.

Την περασμένη Τρίτη, ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Sergei Surovikin, ο νέος διοικητής όλων των ρωσικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ότι οι σχετικές πληροφορίες δείχνουν ξεκάθαρα πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου προετοιμάζουν μια μαζική επίθεση στο φράγμα. Επιβεβαίωσε ότι τα νεοναζιστικά στρατεύματα της χούντας είχαν ήδη χρησιμοποιήσει τα προμηθευμένα από τις ΗΠΑ HIMARS σε ένα μεγάλο χτύπημα κατά το οποίο ο ρωσικός στρατός κατάφερε να αναχαιτίσει αρκετούς πυραύλους με καθοδήγηση ακριβείας. Μόνο στις 21 Οκτωβρίου, τουλάχιστον πέντε ξεχωριστές επιθέσεις με ρουκέτες αποκρούστηκαν από τις ρωσικές αεράμυνες.

«Έχουμε πληροφορίες για την πιθανότητα το καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιήσει απαγορευμένες μεθόδους πολέμου στην περιοχή της πόλης Χερσώνα, για την προετοιμασία από το Κίεβο μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης στο υδροηλεκτρικό φράγμα Kakhovka», προειδοποίησε ο Surovikin.

Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου απέρριψαν τους ισχυρισμούς και δήλωσαν ότι «αποτελούσαν σαφές σημάδι» πως η Μόσχα υποτίθεται ότι σχεδίαζε να επιτεθεί στο φράγμα και στη συνέχεια να κατηγορήσει τη νεοναζιστική χούντα. Στις 20 Οκτωβρίου, ο frontman του καθεστώτος του Κιέβου Volodymyr Zelensky είπε πως η Ρωσία φέρεται να είχε τοποθετήσει εκρηκτικά στο φράγμα και ετοιμαζόταν να το καταστρέψει, μια κίνηση που συνέκρινε με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

"Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επόμενη τρομοκρατική επίθεση, την οποία προετοιμάζει η Ρωσία στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka. Η καταστροφή του φράγματος θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας καταστροφή", δήλωσε ο Zelensky. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η ανατίναξη του φράγματος θα κατέστρεφε επίσης την παροχή νερού στην Κριμαία και «έτσι θα έδειχνε πως η Ρωσία είχε αποδεχθεί ότι δεν μπορούσε να κρατήσει τη χερσόνησο».

Ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της περιφέρειας Kherson, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του καθεστώτος του Κιέβου πως η Ρωσία είχε τοποθετήσει εκρηκτικά στο φράγμα ήταν ψευδείς. Οι αρχές της περιφέρειας Χερσώνα εργάζονται για την εκκένωση όσο το δυνατόν περισσότερων αμάχων, καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου κλιμακώνουν τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές. Το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου, τα νεοναζιστικά στρατεύματα της χούντας έβαλαν στο στόχαστρο αμάχους που έφευγαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Η διέλευση του πορθμείου κοντά στη γέφυρα Αντόνοφ (που υπέστη ζημιά από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου) χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 4 θύματα αμάχων, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Η τοπική διοίκηση αναφέρει ότι το αμερικανικής κατασκευής HIMARS MLRS χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή του πορθμείου.

Εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 12 ρουκέτες πυρομαχικών διασποράς, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές αεράμυνες, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των θυμάτων. Δεδομένου ότι το HIMARS είναι ένα σύστημα καθοδήγησης ακριβείας, η πιθανότητα εσφαλμένου υπολογισμού από μέρους των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου είναι εξαιρετικά απίθανη. Αυτό μας αφήνει ένα συμπέρασμα - στόχος ήταν οι πολίτες.

Οι τοπικές αρχές εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να απομακρύνουν τους πάντες, καθώς οι άμαχοι που ζουν στη δυτική όχθη της περιφέρειας Kherson εκτίθενται σε άμεσες επιθέσεις από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Καθώς τα νεοναζιστικά στρατεύματα της χούντας βομβαρδίζουν επίσης το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kakhovka, που βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα από την πόλη Novaya Kakhovka, οι πολίτες είναι επίσης άμεσα εκτεθειμένοι στην προαναφερθείσα πλημμύρα που θα ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της καταστροφής του φράγματος.

Όλο αυτό το διάστημα, το καθεστώς του Κιέβου επιμένει ότι η Ρωσία θα καταστρέψει το φράγμα, αγνοώντας τόσο τη λογική όσο και την κατάσταση στο έδαφος. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ζελένσκι, η καταστροφή του φράγματος θα σταματούσε την παροχή νερού στην Κριμαία. Αν και δήλωσε ότι αυτό σημαίνει πως η Ρωσία εγκατέλειψε την Κριμαία, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι κωμικά παράλογοι, δεδομένου ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε με επιτυχία το ζήτημα της παροχής νερού στη χερσόνησο για σχεδόν μια δεκαετία, καθώς το καθεστώς του Κιέβου διέκοψε την παροχή νερού το 2014.

Εκτός από την παγίδευση των δικών της στρατευμάτων στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, καθώς η πλημμύρα θα καθιστούσε αδύνατη την εκκένωση οποιουδήποτε, η καταστροφή του φράγματος θα καταστρέψει επίσης τις περιοχές που βρίσκονται ήδη υπό ρωσικό έλεγχο. Επομένως, το ερώτημα παραμένει, ποιος ωφελείται πραγματικά από την ανατίναξη του φράγματος Kakhovka;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail