Στους δρόμους χιλιάδες Τσέχοι: Δεν αντέχουν την εξαθλίωση λόγω κυρώσεων - Φωνάζουν "πρώτα η Τσεχία"

Freepen.gr - Λυγισμένοι από τα αυξανόμενα κόστη τροφίμων, ενέργειας και στέγασης, δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησής τους την Παρασκευή, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και τη διαπραγμάτευση για αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Πρόκειται για μια νέα εθνική αναγέννηση και στόχος της είναι η Τσεχική Δημοκρατία να είναι ανεξάρτητη», δήλωσε ο διοργανωτής Ladislav Vrabel. «Όταν βλέπω μια γεμάτη πλατεία, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό».

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πρωτεύουσα της Πράγας όσο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, Μπρνο. Οργανωμένες υπό το σύνθημα «Πρώτα η Τσεχική Δημοκρατία»,οι διαδηλώσεις άντλησαν τη δύναμή τους τόσο από την αριστερή όσο και από τη δεξιά πτέρυγα της τσεχικής πολιτικής.

«Η Ρωσία δεν είναι εχθρός μας, η κυβέρνηση των πολεμοκάπηλων είναι ο εχθρός», είπε ένας ομιλητής, σύμφωνα με το Associated Press.

Η διαμαρτυρία ήταν η τρίτη σε μια σειρά που οργανώθηκε από μια ομάδα που ζητούσε την αποχώρηση της Τσεχίας από το ΝΑΤΟ και καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Η τσεχική κυβέρνηση προσπάθησε να περιθωριοποιήσει τις διαδηλώσεις μιλώντας για «προπαγανδιστικές αφηγήσεις υπέρ του Κρεμλίνου».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail