Οι χώρες της ΕΕ αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν μηχανισμό για να επηρεάσουν τις τιμές του φυσικού αερίου

Yuri Smityuk/TASS
Freepen.gr - Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό για να επηρεάσουν τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο Χρηματιστηρίου, δήλωσε στο TASS ένας συμμετέχων στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα μιλώντας μετά από συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κατανόηση του πώς θα πρέπει να λειτουργεί ένας τέτοιος μηχανισμός, πρόσθεσε ο ειδικός του κλάδου.

«Έχουν πρόθεση [να δημιουργήσουν το μηχανισμό για να επηρεάσουν τις τιμές], αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγοι τρόποι να μην παραβιαστούν ούτε οι συμβατικές υποχρεώσεις ούτε να υποκινηθεί κάποιου είδους σύγκρουση των μερών στο μέλλον. Ορισμένες χώρες λένε πως είναι απαραίτητο να περιοριστούν οι τιμές για το φυσικό αέριο μόνο για τη Ρωσία, κάτι που αποτελεί διάκριση, ενώ άλλοι λένε ότι είναι απαραίτητο να επιβληθεί ανώτατο όριο τιμών για όλους. Φυσικά, ο κύριος, μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ενδιαφέρεται για αυτό, επομένως δεν μπορούν να συμφωνήσουν», εξήγησε ο ειδικός.

Κατά τη γνώμη του, οι χώρες της ΕΕ «προσπαθούν να βρουν κάποιους μηχανισμούς για να επηρεάσουν τις τιμές σε επίπεδο συναλλάγματος, προκειμένου να αποτρέψουν την αστάθεια».

«Αλλά αυτή την στιγμή δεν έχουν ούτε σαφή μηχανισμό ούτε κατανόηση για το πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, επομένως, σε γενικές γραμμές, δε συμφώνησαν», είπε η πηγή.

Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές εργασιών για τη ρύθμιση της εμπορίας φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF από την ΕΕ, ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι «προς το παρόν δεν έχει αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που θα ικανοποιούσε πλήρως τόσο από νομική όσο και από οικονομική άποψη».

«Εάν καταλήξουν σε κάτι, εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συντονιστεί, από όσο καταλαβαίνω, τόσο με όλες τις χώρες όσο και με τους συμμετέχοντες στην ίδια την ανταλλαγή, οπότε αυτή την στιγμή δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για το πώς θα εφαρμόσουν αυτό το μηχανισμό απευθείας μέσα στο χρηματιστήριο», σημείωσε ο ειδικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail