Τουρκάλα δημοσιογράφος αποκαλύπτει: Τρομοκράτες του ISIS ζουν στην Τουρκία με αιχμαλώτους Γιαζίντι!

Οι τρομοκράτες του ISIS ζουν και επιχειρούν στην Τουρκία, ορισμένοι με Γιαζίντι που έχουν απαχθεί από τη Συρία ή το Ιράκ. Για χρόνια, αυτά τα παιδιά και οι γυναίκες των Γιαζίντι έχουν υποδουλωθεί, βιαστεί και πουληθεί. Οι περισσότεροι είναι επιζώντες της γενοκτονίας του 2014 από το ISIS στην περιοχή Sinjar του Ιράκ. Παρόλο που έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από την εκδίωξη του ISIS από την τελευταία περιοχή που κατέλαβε στη Συρία και το Ιράκ, αυτά τα εγκλήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν τώρα.

Uzay Bulut - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ISIS (Ισλαμικό Κράτος), μια σουνιτική τρομοκρατική ομάδα τζιχαντιστών, κήρυξε την ίδρυση του χαλιφάτου του το 2014. Έκτοτε, έχουν διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά μη μουσουλμάνων –ιδιαίτερα Γιεζίντι και Χριστιανών– στο Ιράκ και τη Συρία. Η Δρ Leah Farrall γράφει:

"Το Ισλαμικό Κράτος στόχευσε συστηματικά και βίαια μη Σουνίτες Σύριους και Ιρακινούς, εκδιώκοντάς τους από τα σπίτια τους, λεηλατώντας τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους και τους διεκδίκησε ως πολεμική λεία (ghanima). Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες αναγκάστηκαν να πληρώσουν μια μορφή φόρου προστασίας (jizya) Χιλιάδες πιάστηκαν όμηροι, ζητήθηκαν λύτρα ή εκτελέστηκαν, ενώ άλλοι υποδουλώθηκαν.

"Το ISIS προσέλκυσε άνευ προηγουμένου αριθμούς αλλοδαπών που ήρθαν για να ενταχθούν στην οργάνωση ή να ζήσουν σε εδάφη υπό την κυριαρχία του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός είναι 40.000 άτομα από 80 χώρες"

Η βετεράνος δημοσιογράφος Hale Gonultas με έδρα την Άγκυρα έχει αποκαλύψει εδώ και χρόνια την παρουσία του ISIS με αιχμαλώτους Yazidi στην Τουρκία. Σε πρόσφατο άρθρο της έγραψε:

«Αντιμετωπίζοντας τη συνεχιζόμενη παρουσία πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους εντός των συνόρων του, το τουρκικό κράτος άργησε να ανταποκριθεί στις πιθανές απειλές που θέτει η οργάνωση, καθώς και στις ασυνέπειες στον χειρισμό υπόπτων του ΙΚ από το δικαστικό σύστημα και στη δεινή κατάσταση των Γιαζίντι που κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι από μερικά μέλη του ΙΚ στην Τουρκία...

Μετά τη σφαγή του Σιντζάρ το 2014 στο Ιράκ, γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι συνεχίζουν να κρατούνται αιχμάλωτοι και να κακοποιούνται σeξουαλικά από μέλη του ΙΚ που ζουν στην Τουρκία – και αλλού – αν και ο αριθμός τους παραμένει άγνωστος. Τα μέλη του IS χρησιμοποιούν το σκοτεινό διαδίκτυο [dark web] για να πουλήσουν και να αγοράσουν γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι που απήγαγαν από το Σιντζάρ».

Η Τουρκία είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τα μέλη του ISIS. Η Gonultas συνεχίζει:

«Πριν από μια δεκαετία, άνθρωποι από όλο τον κόσμο που προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα τζιχαντιστών και το έκαναν μπαίνοντας στο IS, χρησιμοποιούσαν συχνά διαδρομές μέσω Τουρκίας και προς τη Συρία. Μετά τη γεωγραφική ήττα της ομάδας το 2017, οι ίδιες διαδρομές χρησιμοποιήθηκαν αντίστροφα.

Οι τζιχαντιστές που επέστρεψαν και οι υποστηρικτές του ΙΚ από την Τουρκία ήταν μεταξύ των κύριων υποστηρικτών των Σύριων και Ιρακινών μαχητών. Αυτή η υποστήριξη, μαζί με άλλη βοήθεια, διευκόλυνε την στέγαση και το καταφύγιο πολλών Ιρακινών και Σύριων μαχητών στην Τουρκία.

Αυτή την στιγμή, μέλη του ΙΚ που έχουν επιστρέψει κατοικούν στις τουρκικές επαρχίες Antakya, Batman, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Kırşehir, Konya, Yalova και Yozgat, με τις μεγαλύτερες ομάδες στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με στοιχεία που βρέθηκαν στα κατηγορητήρια. και με βάση τις διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία όπου διεξάγονται αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με στόχο το ΙΚ.

Οι συνοικίες Çubuk, Sincan και Pursaklar της Άγκυρας, μαζί με τη γειτονιά Saray έχουν γίνει δημοφιλείς περιοχές για διαμονή μεταξύ ξένων μελών του IS. Αυτές οι συνοικίες και γειτονιές φιλοξενούν επίσης παράνομα σχολεία που παρέχουν εκπαίδευση σύμφωνα με τις τζιχαντιστικές αξίες.

Επιπλέον, το Κιρσεχίρ είναι η πόλη που επιλέγουν οι στενοί συγγενείς και τα μέλη του προσωπικού του δολοφονημένου πρώην ηγέτη του ΙΚ αλ Μπαγκντάντι. Αν και οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν συχνά αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Κιρσεχίρ, μια αρκετά μεγάλη παρουσία του ΙΚ παραμένει στην πόλη.

Στην Κωνσταντινούπολη, μέλη του ΙΚ βρήκαν επίσης καταφύγιο σε συντηρητικές συνοικίες. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, σχεδόν όλα τα μέλη του ΙΚ που κρατούνται κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη ήταν πολίτες του Ιράκ ή της Συρίας.

Είναι γνωστό πως οι σύζυγοι και τα παιδιά των [τζιχαντιστών] μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) ζουν στην περιοχή Μπασακσεχίρ της Κωνσταντινούπολης και δεν είναι μυστικό ότι μαχητές του FSA έχουν εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και σε άλλες πόλεις, και έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα. Πολλοί από τους Σύριους και Ιρακινούς μαχητές του FSA που εδρεύουν στην Τουρκία ζουν με το λαθρεμπόριο ανθρώπων...

Η πιο πρόσφατη επιχείρηση από τις τουρκικές αρχές κατά του IS ήταν η σύλληψη και επιστροφή του Kasım Güler από τη Συρία στις 21 Ιουνίου 2021. Ο Güler είχε διοριστεί ως "κυβερνήτης" του IS στην Τουρκία. Στην κατάθεσή του, ο Güler είπε πως αφού το IS έχασε το έδαφός της στη Συρία, η ομάδα αποφάσισε να επανεγκατασταθεί στην Τουρκία υπό τις οδηγίες του αυτοαποκαλούμενου Χαλίφη και πρώην ηγέτη του IS Abu Bakr al-Baghdadi πριν σκοτωθεί».

Η Gonultas έχει αναφέρει ευρέως για παιδιά και γυναίκες Γιαζίντι που απήχθησαν, βιάστηκαν και πουλήθηκαν από τρομοκράτες του ISIS στην Τουρκία.

Στην περιοχή Sincan της Άγκυρας, για παράδειγμα, μια 24χρονη σκλαβωμένη γυναίκα Γιαζίντι διασώθηκε αφού οι συγγενείς της στην Αυστραλία (οι οποίοι είναι και οι ίδιοι αιτούντες άσυλο) αγόρασαν την ελευθερία της μέσω του dark web. Η γυναίκα κρατήθηκε αιχμάλωτη σε ένα σπίτι στο Sincan για 10 μήνες και βιάστηκε συστηματικά. Στο σώμα της βρέθηκαν σημάδια βασανιστηρίων με τη μορφή εγκαυμάτων από τσιγάρο και κοψίματα ξυραφιού.

«Σύμφωνα με όσα έμαθα από την κοινότητα των Γιαζίντι, αυτή ήταν στην πραγματικότητα η δεύτερη φορά που πουλήθηκε. Το 2018, η φωτογραφία της δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο σε ένα εικονικό σκλαβοπάζαρο και πουλήθηκε μέσα σε περίπου μία ώρα. Ο αγοραστής ήταν Ιρακινός Τουρκμενός, μέλος του ΙΚ που βρισκόταν στη Μοσούλη εκείνη την εποχή».

Σε όλη τη διάρκεια της 27χρονης καριέρας της ως δημοσιογράφος, η Gonultas έχει αναφερθεί εκτενώς σε τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως οι Ταλιμπάν, η Χεζμπολάχ, η Αλ Κάιντα και το ISIS. Σε συνέντευξή της στο Gatestone, η Gonultas είπε:

«Το 2009 και το 2010, έγιναν μαζικά κινήματα για τζιχάντ από πόλεις της Τουρκίας, ειδικά από την Άγκυρα, στη Συρία. Υπήρχαν διαδηλώσεις στην Τουρκία από ανθρώπους υπέρ της τζιχάντ με τις σημαίες του χαλιφάτου του ISIS. Έχω κάνει έρευνα σε γειτονιές στην Τουρκία με ισχυρή παρουσία του ISIS και διερεύνησα δραστηριότητες στρατολόγησης για το ISIS και τα προφίλ όσων εντάχθηκαν στο ISIS.

Από όλους τους αιχμαλώτους Yazidi που έχω καλύψει, η υπόθεση που με έχει καταστρέψει περισσότερο είναι το κορίτσι Yazidi που αιχμαλωτίστηκε από το ISIS το 2014, όταν ήταν 14 ετών.

Ο αδερφός της την έψαχνε για χρόνια. Τελικά, τη βρήκε στην Άγκυρα. Για περισσότερο από ένα μήνα, περιφερόταν στο σπίτι όπου κρατούνταν η αδερφή του. Αποδείχθηκε ότι ο τζιχαντιστής που κράτησε την αδελφή του αιχμάλωτη είναι ο εμίρης του ISIS [κεφ. ] της πόλης Ταλ Αφάρ στο Ιράκ. Η αδερφή του ήταν τώρα 18 ετών και είχε γεννήσει μια κόρη από τον βιασμό του μέλους του ISIS. Η αιχμάλωτη κοπέλα Γιαζίντι τελικά σώθηκε, αλλά έπρεπε να αφήσει το παιδί που γεννήθηκε από το βιασμό στην Τουρκία... Η πνευματική συνέλευση των Γιαζίντι δε δέχεται παιδιά που γεννήθηκαν από βιασμό μελών του ISIS. Ο αδερφός της ήταν αποφασισμένος να μην πάει το μωρό της αδερφής του στο Ιράκ. Πραγματικά συντρίβομαι από τη στιγμή που η μητέρα άφησε το μωρό της πίσω»

Σύμφωνα με το άρθρο της Gonultas, δόθηκε εντολή μυστικότητας για το κατηγορητήριο εναντίον εκείνων των μελών του ISIS που είχαν απαγάγει ένα επτάχρονο παιδί Γιαζίντι στην Τουρκία και το είχαν καταχωρίσει προς πώληση. Πρόκειται για υψηλόβαθμα μέλη του IS. Αυτή την στιγμή μένουν στην Άγκυρα και παραμένουν ελεύθεροι. Η Gonultas σημειώνει:

«Κατάφερα να αποκτήσω ένα αντίγραφο του κατηγορητηρίου και διαπίστωσα ότι και οι τρεις ύποπτοι –που πιστεύεται πως ήταν μέλη του ΙΚ– είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι οι Ιρακινοί πολίτες Anas V., Sabah AHO και Nasser HR εργάζονταν υπό τον Jabbar Salmman Ali Farhan Al Issawi , ο οποίος ήταν γνωστός ως προσωπικότητα κοντά στον δολοφονηθέντα πρώην ηγέτη του ΙΚ αλ Μπαγκντάντι.

Το κατηγορητήριο αναφερόταν στους τρεις αποφυλακισμένους ως "ανώτερους [τρομοκρατικούς] ηγέτες οργανώσεων" και περιελάμβανε πληροφορίες πως ο Anas και ο Nazir ήταν υπεύθυνοι ενός "Δικαστηρίου Φυλακισμένων" στη Φαλούτζα. Και τα τρία φερόμενα μέλη του IS διαμένουν επί του παρόντος στην Άγκυρα και είναι με αναστολή»

Ωστόσο, όπως είπε η Gonultas στο Gatestone, δεν είναι ακόμα δυνατό να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των μελών του ISIS και άλλων τζιχαντιστών, καθώς και των αιχμαλώτων τους Γιαζίντι, που ζουν τώρα στην Τουρκία:

«Σύμφωνα με τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, οι αστυνομικές επιχειρήσεις κράτησης κατά του ISIS πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Μερικά μέλη του ISIS δικάζονται στα δικαστήρια», σύμφωνα με την οποία η ποινή θα μπορούσε να μειωθεί ή να ανασταλεί.

«Πραγματοποιώ κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους δικηγόρους που ασχολούνται με υποθέσεις του ISIS στην Τουρκία για να προετοιμάσω δεδομένα και αναλύσεις για υποθέσεις του ISIS. Ωστόσο, είναι δύσκολο να λάβουμε δεδομένα για τα κρατούμενα μέλη του ISIS από τις κρατικές αρχές. Όταν κάνουμε ερωτήσεις αρχές, δεν είναι δυνατόν να λάβουμε απάντηση από αυτές.

"Η διαδρομή όσων εντάχθηκαν ή επέστρεψαν από το ISIS είναι τα συροτουρκικά σύνορα. Τα περισσότερα από τα κρατούμενα μέλη του ISIS είναι Σύριοι ή Ιρακινοί πολίτες. Πολλά μέλη του ISIS που είναι πολίτες Τουρκίας έχουν επίσης επιστρέψει. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι είναι ακόμα ελεύθεροι χωρίς ημερομηνία δίκης εναντίον τους.

Τα μέλη του ISIS που εισέρχονται στην Τουρκία από τη Συρία μπορούν να εγγραφούν στην Επαρχιακή Διοίκηση Μετανάστευσης. Μπορούν επίσης να λάβουν ταυτότητες για τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό για εμένα ή οποιονδήποτε άλλο ιδιώτη να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των Γιαζίντι γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στα χέρια του ISIS στην Τουρκία.

Ωστόσο, με βάση τις επιτόπιες μελέτες μου, τις συνεντεύξεις και τις πηγές ειδήσεων, μπορώ να πω ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι μόνο στην Άγκυρα και τις γύρω επαρχίες της που κρατούνται από μέλη του ISIS. Έχουν γεννήσει δύο ή τρία παιδιά από μέλη του ISIS και δε θέλουν να αφήσουν τα παιδιά τους στην Τουρκία».

Η Gonultas είπε ότι προσπαθεί να λάβει προφυλάξεις για την ασφάλειά της και συνεχίζει την ερευνητική της δημοσιογραφία παρά την έλλειψη διαφάνειας από την τουρκική κυβέρνηση. Δήλωσε στο Gatestone:

«Αφού γνωστοποίησα πωλήσεις γυναικών Γιαζίντι στο σκοτεινό διαδίκτυο, ήρθαν στο σπίτι μου αντιτρομοκρατικές ομάδες της Άγκυρας. Τόνισαν ότι η αγοραπωλησία ξένων υπηκόων εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι «έγκλημα εμπορίας ανθρώπων» και υποστήριξαν ότι υποστήριξα την εμπορία ανθρώπων μέσω του Τύπου δημοσιεύοντας τέτοιες ειδήσεις. Ετοιμάστηκε κατηγορητήριο εναντίον μου, αλλά στη συνέχεια δεν υποβλήθηκε μήνυση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζω να λαμβάνω απειλές για θάνατο τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και μέσω τηλεφώνου. Στάλθηκε στο email μου ένα βίντεο που κόβεται ο λαιμός. Μετά έλαβα τηλεφωνήματα. Ένας μου είπε τη διεύθυνση του σπιτιού μου και ένας άλλος μιλούσε αραβικά.

Αφού έλαβα απειλές για θάνατο, ο δικηγόρος μου υπέβαλε ποινική μήνυση στην εισαγγελία. Επιπλέον, ορισμένοι βουλευτές ρώτησαν τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το γραφείο της προεδρίας στο κοινοβούλιο πώς "εξασφάλισαν την ασφάλεια της Hale Gönültaş". Αλλά δε μου έχει δοθεί νομική προστασία και δεν έχει δοθεί απάντηση.

Προσέχω να μη βγαίνω έξω όταν αυξάνονται οι απειλές που δέχομαι. Όταν είμαι σπίτι, δεν ανοίγω την πόρτα σε όσους δεν ξέρω. Όταν βγαίνω έξω, έχω σπρέι πιπεριού στην τσέπη μου και παρακολουθώ το περιβάλλον μου προσεκτικά καθώς περπατάω».

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις διάσωσης για την απελευθέρωση παιδιών και γυναικών Γιαζίντι από την αιχμαλωσία και την υποδούλωση του ISIS βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Pari Ibrahim, εκτελεστικός διευθυντής του Free Yezidi Foundation (FYF), είπε στο Gatestone:

"Υπάρχουν ακόμη 2.717 Γεζίντι που αγνοούνται οκτώ χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Γεζίντι. Είναι απίστευτο πως έχει περάσει τόσος χρόνος και έχουν γίνει τόσο λίγα. Γνωρίζουμε ότι μερικοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το ISIS. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι κάποιοι είναι ζωντανοί. Και είναι πολύ λυπηρό να πούμε, πως γνωρίζουμε ότι αυτοί που είναι ζωντανοί κρατούνται συχνά σε περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία ή πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία. Έχουμε καλές πληροφορίες για δράστες του ISIS που έχουν καταφύγει με επιτυχία σε ορισμένες γειτονιές της Τουρκίας. Και σε εκείνες τις περιπτώσεις που κρατούν αιχμάλωτα τις γυναίκες και τα παιδιά των Γεζίντι, εδώ βρίσκονται οι επιζώντες. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μεγάλη ντροπή για μια χώρα όπως η Τουρκία.

"Θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα για τον εντοπισμό και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων των μελών του ISIS, και με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εντοπίσουμε και να διασώσουμε Γεζίντι που παραμένουν αιχμάλωτοι οκτώ χρόνια αργότερα. Το FYF και άλλες οργανώσεις και ακτιβιστές των Γεζίντι πιέζουν για σοβαρή, συντονισμένη διεθνή δράση για να βοηθήσουν στη διάσωση των αγνοουμένων. Αλλά πολύ λίγα γίνονται. Κάθε άτομο ή επίσημος παράγοντας που παρέχει ασφαλές καταφύγιο στους τρομοκράτες του ISIS διαπράττει σοβαρό αδίκημα. Δεν πιστεύω πως τα μέλη του ISIS θα πρέπει να μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε και οι αστυνομικές αρχές πρέπει να τα αναζητήσουν ενεργά. Ταυτόχρονα, η διάσωση αθώων αιχμαλώτων Γεζίντι θα πρέπει να αποτελεί συναφή προτεραιότητα. Αυτό γίνεται για λόγους ασφάλειας, αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους καθώς επίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτοί οι αγνοούμενοι Γεζίντι έχουν υποφέρει πάρα πολύ και τα δικαιώματά τους δεν πρέπει να αγνοούνται».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail