Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης μπορεί να μην τελειώσει μέχρι το 2024

Οι χειρότεροι φόβοι για την ενεργειακή ασφάλεια της άνοιξης και του καλοκαιριού όσον αφορά τον ερχόμενο χειμώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση-ΕΕ, έχουν κάπως κατευναστεί. Νωρίτερα φέτος, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και έγινε σαφές πως η σύγκρουση θα διαρκούσε για μήνες, αν όχι χρόνια, η ΕΕ εμφανίστηκε επικίνδυνα προ ενός χειμερινού «Polar-Geddon», καθώς ο κρύος αέρας κυρίευε την ήπειρο. Σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένοι και αποσυρθέντες χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου, που δεν είχαν γεμίσει με την προσδοκία μιας σταθερής προμήθειας από τη Ρωσία μέσω των αγωγών Nordstream I και II, ξαφνικά στράφηκαν μπροστά και στο κέντρο της δημοσιότητας.

Του David Messler για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα προβλήματα συχνά έρχονται δυο δυο. Το επόμενο υπόβαθρο που έπεσε ήταν ο αποπληθωρισμός των προσδοκιών για μεγάλο μέρος του βασικού φορτίου του ηλεκτρικού δικτύου της ΕΕ που αντιμετώπιζαν αιολικά και ηλιακά πάρκα, όταν τα στοιχεία της φύσης αρνήθηκαν να συνεργαστούν. Ξεκινώντας από τα μέσα του περασμένου έτους, σημειώθηκε πως ο άνεμος δεν φυσούσε και η παραγωγή των ηλιακών πάρκων ήταν μικρότερη από την προβλεπόμενη. Αυτά τα δύο γεγονότα φάνηκαν έτοιμα να συγκλίνουν στην ΕΕ και να της παρουσιάσουν ένα ζοφερό και ψυχρό μέλλον για το χειμώνα του 2022-2023.

Όπως συμβαίνει συχνά, η πληρότητα του χρόνου μείωσε τους χειρότερους φόβους, καθώς οι ενεργειακές ηγέτες στις χώρες που αποτελούν την ΕΕ, ξεκίνησαν τη δράση τους. Στράφηκαν στη Νορβηγία για επιπλέον 90 δις κυβικά μέτρα αερίου για να αρχίσουν να γεμίζουν τους χώρους αποθήκευσης. Οι υποδομές ήταν στη θέση τους, ήταν απλώς θέμα τιμής. Οι επίσης ΗΠΑ απάντησαν με μια μαζική μεταφορά δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών LNG, κυρίως από τα εργοστάσια του Gulf Coast Cryo, και σιγά σιγά οι πιο έντονοι φόβοι για τις αρχές της άνοιξης έπεσαν.

Τώρα  η WSJ αναφέρει ότι οι αποθήκες αερίου της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό γεμάτες, χάρη στις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ. Ο πληθυσμός της Ευρώπης βρίσκεται πλέον στα χέρια της Φύσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

«Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν γεμάτες, η κατανάλωση μειώνεται και τα πετρελαιοφόρα υγροποιημένου φυσικού αερίου εισχωρούν στον ατμό. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι αναμενόταν τους τελευταίους μήνες, αφού η  Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου  ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Μια μακρά περίοδος ψύχους ή ένας κατεστραμμένος αγωγός θα μπορούσε να ανατρέψει τις προετοιμασίες της περιοχής, απειλώντας με δελτίο έκτακτης ανάγκης, διακοπές ρεύματος και μια βαθύτερη οικονομική ύφεση. Αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι η προθυμία των καταναλωτών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου θα είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε τον χειμώνα».

Το επίκεντρο του υπόλοιπου αυτού άρθρου θα είναι τι θα μπορούσε πράγματι να πάει στραβά και να θέσει τους πολίτες της ΕΕ σε κίνδυνο.

Η ασιατική ζήτηση, η συμμόρφωση με τις περικοπές ενέργειας και ο καιρός στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά

Ενώ φαινομενικά είναι έξω από το δάσος για το πρώτο μέρος αυτής της σεζόν, με πλήρεις χώρους αποθήκευσης, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για αυτήν την ενεργειακά πολιορκημένη ήπειρο.

Το πρώτο είναι ότι η ασιατική ζήτηση, και ειδικότερα η κινεζική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου τους επόμενους μήνες. Η εστίαση στο ανατολικό ημισφαίριο είναι κατανοητή, καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες του είναι το προϊόν αυτής της ανάδειξης των περιοχών ως κόμβων παραγωγής και διανομής για σχεδόν τα πάντα. Αυτή η αμείλικτη ζήτηση, εάν συμβεί, θα προκαλέσει τους κόμβους εισαγωγής της ΕΕ, καθώς αρχίζουν να απορρίπτουν αποθηκευμένο αέριο αυτόν τον χειμώνα και αρχίζουν να αναζητούν νέες προμήθειες για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα του 2023-24.

Το Bloomberg σημείωσε σε ένα άρθρο πρόσφατα, ότι η Κίνα που μεταπωλούσε φορτία αμερικανικού LNG στην ΕΕ για κέρδος, δεν το έκανε πλέον.

«Η Κίνα είπε στους κρατικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου της να σταματήσουν να μεταπωλούν LNG σε αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία που στερούνται ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλίσει τον δικό της εφοδιασμό για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης».

Εάν αυτή η ενέργεια σηματοδοτήσει μια στροφή στις προοπτικές της Κίνας, τότε οι αγοραστές της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό για τις προμήθειες των ΗΠΑ, από τις οποίες το καλοκαίρι έλαβαν τη μερίδα του λέοντος. Τα φορτωμένα φορτία LNG είναι πολύ ανταλλάξιμα και είναι σύνηθες ο τελικός προορισμός ενός μεταφορέα LNG να αλλάζει μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι.

Το δεύτερο είναι να τα καταφέρεις αυτόν τον χειμώνα χωρίς τις δρακόντειες περικοπές που συζητήθηκαν στο άρθρο του WSJ. Η συμμόρφωση με τις επείγουσες οδηγίες διατήρησης θα καθορίσει εάν η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ βρίσκεται στο έλεος του καιρού αυτόν το χειμώνα.

«Η Ευρώπη είναι πιθανώς τόσο καλά προετοιμασμένη όσο θα μπορούσε. Η υποδομή είναι λίγο πολύ βελτιωμένη», λέει ο Michael Bradshaw, καθηγητής παγκόσμιας ενέργειας στο Warwick Business School. «Είμαστε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα πως υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί στην ικανότητα αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει ότι ο διπλασιασμός της πλευράς μείωσης της ζήτησης της εξίσωσης είναι ζωτικής σημασίας».

«Πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Εάν ο παγωμένος καιρός αυξήσει τη ζήτηση, τα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν και οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε επίπεδα που πλήττουν τις εταιρείες και τα κρατικά οικονομικά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν έναν ανταγωνισμό μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης για προμήθειες LNG».

Και αυτό μας οδηγεί στο τρίτο μας σημείο σε αυτή τη μακροθετική. Είναι καθαρά ανόητο ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ δεν είναι πολύ χειρότερα από ό,τι είναι. Οι υψηλές τιμές του άνθρακα έχουν κρατήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καίνε φυσικό αέριο αυτό το καλοκαίρι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα έπρεπε να είχε κρατήσει τις τιμές υψηλότερες από ό,τι ήταν. Τι συνέβη;

Θυμάστε ίσως εκείνη τη φωτιά στο εργοστάσιο LNG στο Freeport κοντά στο Galveston τον Ιούνιο; Είχε ως αποτέλεσμα να επαναφέρει το 2-BCFD στην αγορά και να είναι διαθέσιμο για ένεση έναντι εξαγωγής. Ως εκ τούτου, έχουμε μόνο ~4% κάτω από τους μέσους όρους 5 ετών στην αποθήκευσή μας. Αυτή την εβδομάδα.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι είδους κληρώσεις εμφανίζονται στην έκθεση της επόμενης εβδομάδας, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του έθνους αισθάνεται την πρώτη έκρηξη του χειμώνα. Ούτε είμαι αισιόδοξος, ελλείψει μεγάλης αύξησης των γεωτρήσεων φυσικού αερίου, ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε οτιδήποτε για να επηρεάσουμε ουσιαστικά αυτό το στενό σενάριο εφοδιασμού.

Η τάση δεν είναι ενθαρρυντική για μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες νέες προμήθειες όπως σημειώνεται στο παραπάνω διάγραμμα. Αυτό συλλέγεται από δεδομένα που δημοσιεύονται από την ΕΙΑ και μετρά μόνο έναν τρέχοντα μέσο όρο μεταξύ της παραγωγής που σημειώνεται σε διάφορες αναφορές και του αριθμού των εξέδρων που στρίβουν προς τα δεξιά. Ένα απλοϊκό μέτρο, όπως έχω σημειώσει σε προηγούμενες εκθέσεις, αλλά οι τάσεις είναι διδακτικές από μόνες τους. Και η τάση υποδηλώνει, για οποιονδήποτε λόγο, πως η παραγωγικότητα των πηγαδιών μειώνεται.

Το πακέτο σας

Οι προκλήσεις για την ΕΕ θα παραμείνουν μέχρι την περίοδο θέρμανσης 2023-24, ανάλογα με τον καιρό τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην Βόρεια Αμερική, όπως έχουμε σημειώσει σε αυτό το άρθρο. Αυτό θα οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου που μειώθηκαν απότομα το τρίτο τρίμηνο.

Ένας τρόπος με τον οποίο επιδιώκω να κάνω αρμπιτράζ σε αυτή τη δράση τιμών είναι η επιλογή παραγωγών που θα επωφεληθούν. Ένα που εξετάζω συγκεκριμένα είναι ένας Καναδός παίκτης, η ARC Resources, (TSX-ARX). Είναι το τρίτο μεγαλύτερο γεωτρύπανο αερίου του Καναδά, με υψηλά περιθώρια κέρδους και πρόσβαση στους νότιους κόμβους LNG των ΗΠΑ και ανατολικά στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα του Τορόντο και του Μόντρεαλ. Η ARX δημιουργεί δωρεάν μετρητά με επιτόκιο 2,0 δισ. $ CAD και έχει σχέδια ανάπτυξης που καλύπτονται από τη ροή δωρεάν κεφαλαίων. Η ARX πληρώνει ένα μέτριο μέρισμα, με απόδοση επί του παρόντος 2,7% και διαπραγματεύεται τρέχουσα σε 6X EPS. Υπάρχουν και άλλα που αξίζει να ληφθούν υπόψη. Η Tourmaline Oil Corp, (TSX: TOU) είναι μια από τις μεγαλύτερες γεωτρήσεις αερίου της χώρας με το 80% της ημερήσιας παραγωγής της να αποτελείται από 2,2 BCFD. Διαπραγματεύεται σε 9X EPS, γι' αυτό το ενδιαφέρον μου έχει τρέξει περισσότερο στην ARC Resources.

Μου αρέσουν τα καναδικά γεωτρύπανα αερίου σε αντίθεση με τα μεγάλα αμερικανικά γεωτρύπανα αερίου λόγω πρόσβασης στην αγορά. Τα EQT, (NYSE:EQT) και CNX Resources, (NYSE:CNX) μεταξύ άλλων αντλούν από την υπερλεκάνη Marcellus για τα αποθέματά τους. Το Marcellus είναι κλειδωμένο πίσω από τα Απαλάχια Όρη χωρίς πρόσβαση με αγωγούς στις μεγάλες καταναλωτικές αγορές της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης. Παρά την πολυετή εργασία από τους κατασκευαστές αγωγών για την απόκτηση αδειών για την κατασκευή του αγωγού Mountain Valley και του αγωγού Atlantic Coast Pipeline , και οι δύο εξακολουθούν να είναι ελλιπείς χωρίς σαφή πορεία ολοκλήρωσης.

Όποια κατεύθυνση κι αν πάρετε, πιστεύω ότι τα γεωτρύπανα αερίου είναι ένα ασφαλές στοίχημα εάν ένας κρύος χειμώνας εδώ και στην ΕΕ προκαλεί προμήθειες όπως έχουμε συζητήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail