Θα είναι μια κατάρρευση της Credit Suisse η «Στιγμή της Lehman Brothers» της Ευρώπης;

Οι παραλληλισμοί μεταξύ 2008 και 2022 απλώς δυναμώνουν. Πριν από 14 χρόνια, η κατάρρευση της Lehman Brothers έστειλε ένα τεράστιο κύμα πανικού στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και θεωρείται ευρέως ως το βασικό γεγονός που μας βύθισε σε μια τρομακτική οικονομική κρίση για την οποία μιλάμε ακόμα μέχρι σήμερα. Λοιπόν, τώρα μια ακόμη μεγαλύτερη τράπεζα φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και οι αναλυτές σε όλο τον κόσμο ανησυχούν βαθιά για το τι θα σημαίνει αυτό για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν όντως καταρρεύσει.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή την στιγμή, η Credit Suisse είναι μια από τις πιο σημαντικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την Credit Suisse, οι παρακάτω είναι μερικές καλές πληροφορίες που προέρχονται από τη Wikipedia:

Η Credit Suisse Group AG είναι μια παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε και εδρεύει στην Ελβετία. Με έδρα τη Ζυρίχη, διατηρεί γραφεία σε όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο και είναι μία από τις εννέα παγκόσμιες τράπεζες «Bulge Bracket» που παρέχουν υπηρεσίες σε επενδυτική τραπεζική, ιδιωτική τραπεζική, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και κοινές υπηρεσίες. Είναι γνωστό για το αυστηρό απόρρητο τράπεζας-πελάτη και το τραπεζικό απόρρητο. Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θεωρεί πως είναι μια παγκόσμια συστημικά σημαντική τράπεζα. Η Credit Suisse είναι επίσης κύριος αντιπρόσωπος και αντισυμβαλλόμενος Forex της FED.

Η Credit Suisse είναι πραγματικά ένας από τους κεντρικούς κόμβους ολόκληρου του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Αν αποτύγχανε, οι κυματιστικές επιπτώσεις θα γίνονταν πολύ βαθιά αισθητές κυριολεκτικά σε κάθε έθνος στον πλανήτη.

Δυστυχώς, αναφέρεται ότι η Credit Suisse θα μπορούσε να είναι «στα πρόθυρα της κατάρρευσης» και μας προειδοποιούν πως εάν καταρρεύσει θα μπορούσε να προκαλέσει «ένα σοκ παρόμοιο με αυτό που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008”:

Οι εικασίες γύρω από το μέλλον του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες στις αγορές, σε επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Νο 2 ελβετική τράπεζα και μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο βρίσκεται σε βαθιά προβλήματα και αυτή τη στιγμή παλεύει για την επιβίωσή της. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει ένα σοκ παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Αυτό το γεγονός πυροδότησε μια από τις πιο σοβαρές χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κρίσεις μετά τη Μεγάλη Ύφεση.


Όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε το 2008, είχε 639 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Στα τέλη του 2022, η Credit Suisse έχει επί του παρόντος 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση.



Η κατάρρευση της Credit Suisse θα δημιουργούσε ένα κύμα πανικού που δε θα έμοιαζε με οτιδήποτε έχουμε δει από την τελευταία οικονομική κρίση.

Αλλά ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner επιμένει ότι όλα είναι μια χαρά:

Υπήρξε αρκετή κίνηση στην Credit Suisse το Σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner έστειλε ένα σημείωμα λέγοντας πως η τράπεζα είχε «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και θέση ρευστότητας», ενώ τα ανώτερα στελέχη πέρασαν το Σαββατοκύριακο κάνοντας ό,τι μπορούσαν για να καθησυχάσουν μεγάλους πελάτες, αντισυμβαλλόμενους και επενδυτές, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το σημείωμα του Διευθύνοντος Συμβούλου τονίζει επίσης ότι η τράπεζα βρισκόταν σε μια «κρίσιμη στιγμή» καθώς προετοιμάζεται για μια αναδιάρθρωση, οι λεπτομέρειες της οποίας θα αποκαλυφθούν στις 27 Οκτωβρίου. Οι προσδοκίες είναι πως θα μπορούσαν να περικοπούν περίπου 5000 θέσεις εργασίας, με εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι δε θα είναι αρκετό. Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, η Credit Suisse εκτιμάται πως χρειάζεται επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ακόμη και μετά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση, με την αύξηση κεφαλαίου να προβάλλεται ως η πιο πιθανή επιλογή.


Αγοράζουν οι αγορές αυτό που πουλάει ο Koerner;

Όχι.

Οι ανταλλαγές πιστωτικής προεπιλογής της Credit Suisse απλώς συνεχίζουν να πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση και αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να είναι πραγματικά πολύ νευρικοί:

Τα Credit Default Swaps ή CDS της Credit Suisse, ένα παράγωγο μέσο που επιτρέπει σε έναν επενδυτή να ανταλλάξει τον πιστωτικό του κίνδυνο με άλλον επενδυτή, αυξήθηκαν την Παρασκευή, αντανακλώντας την αντίληψη της αγοράς για αυξανόμενο κίνδυνο. Τώρα πλησιάζει τα υψηλά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, κατά την οποία η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers χρεοκόπησε.

Σε αυτό το σημείο, σχεδόν όλοι μπορούν να μυρίσουν αίμα.

Και σίγουρα δε θα χρειαστούν πολλά για να πυροδοτηθεί μια εκτεταμένη υστερία.

Αυτή είναι μια τόσο δυσοίωνη στιγμή για την Ευρώπη. Η ΕΕ οδεύει προς τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει βιώσει ποτέ, η αγορά ομολόγων αρχίζει να αποθαρρύνεται και τώρα γιγάντια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Credit Suisse κλονίζονται πολύ.

Ο Μάρτιν Άρμστρονγκ πήρε πρόσφατα συνέντευξη από τον Γκρεγκ Χάντερ και δήλωσε ευθαρσώς ότι «θα ξεκινήσει μια κρίση στον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη»:

Θα μπορούσε λοιπόν η Ευρώπη να ρουφήξει τον υπόλοιπο κόσμο; Ο Άρμστρονγκ λέει, «Ω, απολύτως. Η Ευρώπη είναι το πρόβλημα. . . . Η κρίση στον τραπεζικό τομέα θα ξεκινήσει από την Ευρώπη. . . . Το χρέος καταρρέει. Δεν έχουν τρόπο να συντηρηθούν. Η αγορά χρέους εκεί υπονομεύει την σταθερότητα όλων των τραπεζών. Πρέπει να καταλάβετε ότι τα αποθεματικά είναι συνδεδεμένα με το δημόσιο χρέος και αυτή είναι η τέλεια καταιγίδα. Ναι, το χρηματιστήριο (των ΗΠΑ) θα πέσει βραχυπρόθεσμα. Δεν αντιμετωπίζουμε ένα γεγονός του 1929 ή μια πτώση 90% εδώ. . . . Οι Ευρωπαίοι, πιθανότατα μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, καθώς αυτή η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, όποιος έχει μισό μυαλό θα πάρει ό,τι χρήματα έχει και θα τα πάει εδώ».

Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ όσο φαίνεται να είναι ο Άρμστρονγκ.

Ναι, η Ευρώπη βρίσκεται αυτή την στιγμή σε χειρότερη κατάσταση, αλλά τα πράγματα αρχίζουν να ξετυλίγονται πολύ γρήγορα και εδώ.

Στην πραγματικότητα, μόλις γίναμε μάρτυρες του χειρότερου μήνα για τις αμερικανικές μετοχές από τις πρώτες μέρες της πανδημίας:

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας φρικτός μήνας για τις μετοχές. Ο Dow υποχώρησε σχεδόν 9%, τη χειρότερη μηνιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησαν τα lockdown πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δείκτης έκλεισε την Παρασκευή βαθιά στο κόκκινο, επίσης.

Συνολικά, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχωρεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα από το 2015.

Και είναι η πρώτη φορά που ο S&P 500 και ο Nasdaq πέφτουν για τρία συνεχόμενα τρίμηνα από το 2009.

Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω φαίνεται ακόμα να πιστεύουν πως τα πράγματα θα «επιστρέψουν στο φυσιολογικό» πολύ σύντομα, και δυστυχώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν πολύ λάθος.

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ακριβώς στον γκρεμό του είδους της ιστορικής κατάρρευσης που προειδοποιούσα ανηλεώς ότι ερχόταν.

Οι ηγέτες μας κλωτσούσαν το κουτάκι στο δρόμο για πολύ καιρό, αλλά τώρα δεν έχουν άλλο δρόμο.

Έφτασε μια μέρα λογαριασμών για την Ευρώπη, και σύντομα θα φτάσει και για εμάς μια ημέρα λογαριασμών.

Βάλτε λοιπόν τις ζώνες σας, γιατί έχουμε μια πολύ δύσκολη διαδρομή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail