Μια οικονομική βόμβα 200 δισεκατομμυρίων, έτσι το Βερολίνο χωρίζει την Ευρώπη

Το Βερολίνο έριξε μια οικονομική θερμοπυρηνική βόμβα. Ένας πύραυλος 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρησιμεύει για την προστασία της γερμανικής οικονομίας από τους υψηλούς λογαριασμούς φυσικού αερίου. Είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την οικονομική ασπίδα ακριβώς την στιγμή που ήρθαν τα νέα για την κατάρρευση των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nordstream από τη Βαλτική; Προφανώς όχι, γιατί στη γεωπολιτική κάθε κίνηση συνδέεται. Το Βερολίνο έχει διχάσει την Ευρώπη και στο φυσικό αέριο το κάνει μόνο του.

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γερμανία παλεύει με τον καταστροφικό πληθωρισμό: σε ετήσια βάση ο δείκτης έχει ανέλθει στο 10%, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται κατά 50%. Έτσι αποφάσισε να τρέξει γρήγορα για κάλυψη, και το κάνει με πραγματική δύναμη πυρός. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα αντιμετωπιστεί επίσης εν μέρει με το ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης που δημιουργήθηκε στη διετή πανδημία. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν μια εσωτερική δημοσιονομική κρίση, δε διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Τα 200 δισεκατομμύρια που έβαλε στο τραπέζι η γερμανική κυβέρνηση δείχνουν πώς το Βερολίνο κατάλαβε επιτέλους τους «κρυφούς» στόχους του υβριδικού πολέμου που διεξάγεται στην καρδιά της Δύσης. Η διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας είναι μια κήρυξη άτυπου πολέμου, ένα πλήγμα στην καρδιά για τη βιομηχανία χημικών και μηχανολογικών μηχανικών, την πραγματική κινητήρια δύναμη της Ευρώπης.

Έτσι το Βερολίνο αποφάσισε να διαχωρίσει το πεπρωμένο του από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οποία σήμερα, αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση, είναι πιο διχασμένη από ποτέ. Από τη μια η γερμανική ασπίδα έναντι της ακριβής ενέργειας, για την προστασία των γερμανικών επιχειρήσεων και οικογενειών με επένδυση 200 δις. Από την άλλη πλευρά, 15 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ζητούν γενικευμένο ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, υποδεικνύοντάς το ως «προτεραιότητα». Ενδιάμεσα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ursula Van Der Leyen, η οποία προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά όχι σε άλλους προμηθευτές, ώστε να μην βάλει ακτίνα στον τροχό των χειμερινών προμηθειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πλέον μετά την κίνηση Scholz. Οι Βρυξέλλες κατάλαβαν τι έχει συμβεί;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail