Ο Τραμπ προειδοποιεί ότι η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο

Η ζημιά που προκλήθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 είναι αποτέλεσμα πράξεων δολιοφθοράς που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ακόμη και να οδηγήσουν σε πόλεμο μεγαλύτερης κλίμακας, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ μέσα από το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, το οποίο ανέπτυξε μετά την κατάργηση του λογαριασμού του στο Twitter. Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθε αφότου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την εξεύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Όλοι μιλούν για το μεγάλο τυφώνα που βαραίνει τη Φλόριντα, όπως θα έπρεπε, αλλά ίσως ένα πολύ πιο σημαντικό γεγονός μακροπρόθεσμα ήταν η ανακοίνωση ότι οι αγωγοί Nord Stream I & II που έρχονται από τη Ρωσία (στους οποίους έθεσα την προσοχή του κόσμου ως Πρόεδρος, όταν εξήγησα πόσο ακρωτηριαστική θα μπορούσε να είναι η εξάρτηση από αυτους για τη Γερμανία και άλλα μέρη της Ευρώπης. Όλοι γέλασαν εκείνη την εποχή, αλλά δεν γελούν πια!) έχουν ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΕΙ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση ή πόλεμο!» έγραψε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας.

Αφού περιέγραψε τις διαρροές του αγωγού ως δολιοφθορά, θεώρησε ότι αυτές οι υποτιθέμενες επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτή που διεξάγεται επί του παρόντος σε ουκρανικό έδαφος από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η ρωσική κυβέρνηση διέταξε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου που είχε δολοφονήσει αδιακρίτως ρωσόφωνους και άλλες μειονότητες από το 2014.

Τέσσερις διαρροές σημειώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι τροφοδοτούν την Ευρώπη με ρωσικά καύσιμα, προκαλώντας απώλειες για αρκετές ώρες. Η πρώτη διαρροή εντοπίστηκε στο Nord Stream 2 στην περιοχή του νησιού Bornholm της Δανίας, σε ύδατα που εποπτεύονται από το ΝΑΤΟ.

Το σουηδικό σεισμολογικό σύστημα προειδοποίησε πωςστις 26 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν δύο εκρήξεις γύρω από τις διαδρομές των αγωγών φυσικού αερίου. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των αγωγών, η Nord Stream AG, δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τους όρους αποκατάστασης της υποδομής αφού είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς τον Φεβρουάριο, ο Μπάιντεν είπε: «Εάν η Ρωσία εισβάλει, τότε δε θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2, θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό». Πρόσθεσε: «Θα… Σας υπόσχομαι πως θα τα καταφέρουμε», αφού ένας δημοσιογράφος ρώτησε «Μα πώς θα το κάνετε αυτό ακριβώς, αφού...το έργο είναι στον έλεγχο της Γερμανίας;».

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ υποστήριξε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι θα μπορούσε να ηγηθεί μιας ομάδας για τη διαμεσολάβηση της ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Η «Ηγεσία» των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνει «ψύχραιμη, ήρεμη και στεγνή» στο ΣΑΜΠΟΤΑΖ των αγωγών Nord Stream. Αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός που δεν πρέπει να συνεπάγεται μια μεγάλη λύση, τουλάχιστον όχι ακόμη», έγραψε ο πρώην πρόεδρος στο Truth Social.

Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ήταν πρόεδρος.

«Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα με την ανατίναξη του αγωγού. Να είστε στρατηγικοί, να είστε έξυπνοι (εξαιρετικοί!), να ολοκληρώσετε μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης ΤΩΡΑ», έγραψε ο Τραμπ. «Και οι δύο πλευρές το χρειάζονται και το θέλουν. Ολόκληρος ο Κόσμος διακυβεύεται. Θα είμαι επικεφαλής της ομάδας;;».



Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ τον Απρίλιο κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να «βρουν» μια λύση, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διαπραγματευτούν την ειρήνη «τώρα - όχι αργότερα - όταν όλοι θα είναι ΝΕΚΡΟΙ!». Τον ίδιο μήνα, εμφανίστηκε ένα βίντεο του 2019 με τον Τραμπ να προτείνει στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «συναντηθεί» με τον Πούτιν για να λύσουν το «πρόβλημά» τους. Ο Τραμπ αποκάλεσε ακόμη και τον Πούτιν «έξυπνο» επειδή υποτίθεται πως έπαιζε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «σαν τύμπανο».

Αν και η προσφορά του Τραμπ να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία οδήγησε στη συνήθη κατηγορία των Δημοκρατικών ότι είναι ρωσικό asset, θυμόμαστε ότι η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα και τώρα θα ενωθεί με το Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ, το Χερσόν και το Ζαπορόζιε υπό την επίβλεψη του Μπάιντεν. Ουσιαστικά, κανένα διεθνώς αναγνωρισμένο ουκρανικό έδαφος δεν ενοποιήθηκε με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, γελοιοποιώντας έτσι τον ισχυρισμό πως ο πρώην πρόεδρος είναι ρωσικό περιουσιακό στοιχείο.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δε θα καλέσει τον Τραμπ να βρει την ειρήνη, καθώς υπάρχει ένας πολύ προφανής στόχος παράτασης του πολέμου για όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που το καθεστώς του Κιέβου είναι περισσότερο από ευτυχισμένο να κάνει.

Επιπλέον, μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από το Bureau of Economic Analysis. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση.

Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία, χωρίς τέλος και μια οικονομία σε παρακμή, κάνει πολλούς Αμερικανούς να μετανιώνουν που ψήφισαν να φύγει ο Τραμπ. Για αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα καλέσει ποτέ τον Τραμπ να ξεπεράσει το ρωσο-ουκρανικό αδιέξοδο για να βρει ειρήνη, καθώς θα εξασφαλίσει ουσιαστικά την επανεκλογή του εάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος το 2024.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail