Η Τουρκία είναι σύμμαχος ή εχθρός;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε την εξέλιξη των γεγονότων σε εξατομικευμένα καθεστώτα. Η Τουρκία είναι μια τέτοια περίπτωση και ο απρόβλεπτος Ερντογάν συζητείται ευρέως σε όλο τον κόσμο ως προς τις προθέσεις του. 

ahvalnews.com - Herkül Millas / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ισχυρός άνδρας διατηρεί μια ασταθή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Πούτιν και Μπάιντεν και δημοκρατίας και αυταρχισμού, δημιουργώντας εντάσεις και ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές του επιλογές.

Πολλοί αναλυτές συμβουλεύουν προσεκτικά μέτρα και μια πολιτική «αναμονής και βλέπουμε» έναντι της Τουρκίας, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον μετά από πιθανές πολιτικές αλλαγές στη χώρα.  

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη βήματα που έχουν άμεσα αποτελέσματα πέρα ​​από εικασίες. Ο ρόλος του Ερντογάν στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας είναι ξεκάθαρος. Μη ακολουθώντας τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Τουρκία ασκεί μεγάλη πίεση στις δυτικές και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν ενεργειακές ελλείψεις και οικονομικές δυσκολίες.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και γενικά η Δύση πήραν μια στρατηγική απόφαση με πολύ υψηλό κόστος: η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί και οι κυρώσεις κατά του εισβολέα θα συνεχιστούν παρά τις αντεπικυρώσεις της Ρωσίας να μην προμηθεύει το φυσικό αέριο που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη.

Ο νικητής αυτού του μπρα ντε φερ δεν μπορεί να προβλεφθεί προς το παρόν. Η Ρωσία αναμένει ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την έλλειψη φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τη σχετική λαϊκή αντίδραση και από την άλλη πλευρά, η Δύση ελπίζει πως η Ρωσία θα υποκύψει στο οικονομικό κόστος που επιβαρύνει τις κυρώσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το ποια πλευρά θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το «κόστος». Η νίκη θα επιτευχθεί με διαφορά ανάλογα με το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος σε αυτόν τον αγώνα λαιμόκοψη.

Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας. Οι Ρώσοι ολιγάρχες βρήκαν ένα καταφύγιο στην Τουρκία, όπου διατηρούν τα γιοτ και τα τραπεζικά αποθέματά τους. Και η Ρωσία διατηρεί τις εξαγωγές, το εμπόριο και τις επενδύσεις της μέσω της Τουρκίας.

Η αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων έχει μειωθεί σοβαρά. Αυτή η «βαλβίδα ασφαλείας» για τη Ρωσία δεν αποτελεί πλήγμα για τις δυτικές πρωτοβουλίες: μπορεί να αποδειχθεί το αποφασιστικό πλήγμα στη βασική δυτική στρατηγική. Ο ρόλος της Τουρκίας θα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να καθοριστεί ο νικητής.  

Υπό την παρούσα συγκυρία η πολιτική «περιμένω και βλέπω» είναι άκυρη.

Έχουν ληφθεί αποφάσεις και τα σχέδια εκτελούνται. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα του «πολέμου των κυρώσεων» τίθεται σε κίνδυνο. Οι θυσίες των Ευρωπαίων - ψυχρός χειμώνας, πληθωρισμός και οικονομική ύφεση - μπορεί να χαθούν λόγω της διστακτικότητας στην αντιμετώπιση ενός εξατομικευμένου καθεστώτος. Η παρούσα ζημιά του δεν μπορεί να υποτιμηθεί με βάση ένα αναμενόμενο πιθανό μελλοντικό κέρδος.

Οι αποτελεσματικές κυρώσεις ή η αποφυγή τους θα καθορίσουν το νικητή του πολέμου της Ουκρανίας. Το υψηλό τίμημα που έχει καταβληθεί μέχρι τώρα μπορεί να αποδειχθεί σπατάλη προσπαθειών, εάν δεν επανεξεταστεί η «πολιτική του κατευνασμού» και δεν αμφισβητηθούν οι αμφιταλαντευόμενες πολιτικές του Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail