Πυρηνικές ασκήσεις η ρωσική απάντηση στις προκλήσεις του Κιέβου

Ως απάντηση στις προκλήσεις που έγιναν πρόσφατα από το Κίεβο και το ΝΑΤΟ, η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε πυρηνικές ασκήσεις στις 26 Οκτωβρίου. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στη δοκιμή της μαχητικής ικανότητας των ρωσικών δυνάμεων και στην αξιολόγηση των συνθηκών για την ενδεχόμενη ανάγκη χρήσης αυτού του τύπου στρατιωτικού εξοπλισμού. Αντιμέτωπη με τις συνεχείς απειλές που επιβάλλονται από τους εχθρούς, η ρωσική στάση ακούγεται ακόμη μέτρια και η δυτική καταδίκη αυτού του μέτρου δείχνει υποκρισία.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατηγικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Τα όπλα περιελάμβαναν βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ με πυρηνική ικανότητα, καθώς και υποβρύχια – προφανώς, χωρίς καμία μολυσματική ουσία. Οι προσομοιώσεις επικεντρώθηκαν σε καταστάσεις μαζικών επιθέσεων ως απάντηση σε πιθανές επιθέσεις εναντίον του ρωσικού εδάφους. Εικόνες που δημοσιεύθηκαν στα επίσημα μέσα ενημέρωσης της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν στρατιωτικές ενέργειες στη Θάλασσα Μπάρεντς, την Αρκτική, το Πλεσέτσκ και τη χερσόνησο Καμτσάτκα, στην περιοχή της Άπω Ανατολής.

«Υπό την ηγεσία του… Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση με δυνάμεις στρατηγικής αποτροπής εδάφους, θάλασσας και αέρα, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν πρακτικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», αναφέρεται στη δήλωση του Κρεμλίνου για τις ασκήσεις. Σε άλλο σημείο του εγγράφου, ειπώθηκε ότι όλοι οι προγραμματισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια των προσομοιωμένων επιθέσεων, έχοντας, ως εκ τούτου, ένα ικανοποιητικό συμπέρασμα των δοκιμών, που δείχνει πως οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή μαχητική τεχνογνωσία και υψηλή ακρίβεια.

Προφανώς, οι πυρηνικές ασκήσεις δεν είναι κάτι καινούργιο στη διεθνή κοινωνία. Κάθε χρόνο, οι παγκόσμιες δυνάμεις πραγματοποιούν προσομοιώσεις ακραίας μάχης. Το ίδιο το ΝΑΤΟ είχε προηγουμένως προγραμματίσει παρόμοιες ασκήσεις για τις 30 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το τρέχον διεθνές πλαίσιο τονίζει τη σημασία αυτών των ασκήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παγκόσμιες εντάσεις κλιμακώνονται ταχύτατα προς αβέβαιες κατευθύνσεις.

Η Ρωσία σίγουρα θα πραγματοποιούσε νέες πυρηνικές ασκήσεις φέτος κάποια στιγμή, αλλά η ακριβής επιλογή της ημερομηνίας της 26ης Οκτωβρίου ήταν μια απάντηση στις πρόσφατες ουκρανικές προκλήσεις. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επεσήμαναν πρόσφατα πως το Κίεβο κατασκευάζει και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει "βρώμικες βόμβες" - μη πυρηνικά όπλα που περιέχουν ραδιενεργό υλικό - εναντίον του ουκρανικού πληθυσμού. Ο στόχος θα ήταν να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι εξαπέλυσε «τακτική επίθεση», θεωρώντας πως οι επιπτώσεις των τακτικών πυρηνικών όπλων και των βρώμικων βομβών είναι παρόμοιες. Με αυτό, το Κίεβο θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει τη μεγαλύτερη δυτική συμμετοχή στη σύγκρουση.

Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Τούρκοι αξιωματούχοι έλαβαν κλήσεις από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για να μιλήσουν για την υπόθεση, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς. Η Ρωσία μετέφερε την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο η διεθνής κοινωνία παρέμεινε αδρανής. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση για να αποτρέψει την Ουκρανία παρά μέσω μιας άμεσης επίδειξης δύναμης, και με αυτόν τον στόχο οι ασκήσεις προκηρύχθηκαν το συντομότερο δυνατό.

Πριν ολοκληρωθούν οι ρωσικές έρευνες για βρώμικες βόμβες, το Κίεβο είχε ήδη δείξει ενδιαφέρον να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε πυρηνικό πόλεμο. Στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με Αυστραλούς εταίρους, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε δημόσια από το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τη Ρωσία με ατομικά όπλα. Πριν από αυτό, το καθεστώς είχε ήδη προσπαθήσει να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye μέσω βομβαρδισμών μεγάλης κλίμακας που έγιναν παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Έτσι, η Ρωσία αγνόησε πραγματικά πολλές προκλήσεις πριν πάρει την απόφαση να ζητήσει μαζικές προσομοιώσεις επίθεσης. Και το γεγονός και μόνο ότι απάντησε σε προκλήσεις μόνο με στρατιωτικές ασκήσεις, χωρίς πραγματική κλιμάκωση, καταδεικνύει πως υπάρχει διαρκής ρωσική μέριμνα να επιβραδύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη σύγκρουση και να αποφύγει καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή.

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναφέρουν την υπόθεση με προκατειλημμένο τρόπο, προσπαθώντας να περιγράψουν τη ρωσική στάση ως ένα είδος απειλής για τη Δύση. Το Reuters, για παράδειγμα, είπε μέρες πριν από τις ασκήσεις ότι θα αντιπροσώπευαν μια «πρόκληση» για τη Δύση να «εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ των ασκήσεων και των πραγματικών καταστάσεων», κάνοντας να φαίνεται ότι οι ασκήσεις θα ήταν ένδειξη πως η Ρωσία έχει κάποια «πρόθεση» να χρησιμοποιήσει πραγματικά τέτοια όπλα.

Στο ίδιο πνεύμα, οι Financial Times δήλωσαν ότι η επιλογή της Ρωσίας να διεξάγει τέτοιες ασκήσεις θα ήταν ένα ακραίο μέτρο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να απαντήσει σε υποτιθέμενους «εξευτελισμούς» που θα δέχονταν τα στρατεύματά του στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της λεγόμενης ουκρανικής «αντεπίθεσης», για την οποία αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι μια αβάσιμη εφεύρεση.

Στην πραγματικότητα, αυτό το είδος αφήγησης ενισχύει τη ρητορική ότι η Ρωσία δενθα είχε καμία δικαιολογία να σκληρύνει τις ενέργειές της στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει ξεκινήσει προκλήσεις και η Μόσχα απαντά μέτρια. Η αποσταθεροποιητική στάση ξεκίνησε με το ΝΑΤΟ και τον Ουκρανό πληρεξούσιό του και η αναφορά ρωσικών ενεργειών χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτό το γεγονός δείχνει μόνο δυτική υποκρισία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail