Θα την έχει σύντομα η Ρωσία; Πόσο επικίνδυνη είναι η Κοφτερή Λεπίδα του Ιράν με βεληνεκές 700 km

Freepen.gr - Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποκτήσει σύντομα περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους Zulfiqar με βεληνεκές 700 km από το Ιράν για να συμπληρώσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο. Τώρα τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη το αρνούνται.

Η Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ανέφερε πως το Ιράν ενδέχεται να στείλει μια παρτίδα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Fateh-110 και Zulfiqar στη Ρωσία. Το βεληνεκές αυτών των πυραύλων είναι 300 km και 700 km, αντίστοιχα.

Και η αμερικανική εφημερίδα επεσήμανε, σημειώνει το defense-arabic.com, πως σε περίπτωση εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, αυτή θα είναι η πρώτη παρτίδα πυραύλων που εξάγονται στη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Μαζί με τα ιρανικά UAV Shahed, οι προαναφερθέντες πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν στα πεδία μάχης της Συρίας, του Λιβάνου και της Υεμένης. Η ιρανική λέξη "Zulfiqar" σημαίνει "κοφτερή λεπίδα" και είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς στερεού καυσίμου.

Ο πύραυλος είναι αντίγραφο του Fateh που ανακοίνωσε το Ιράν το 2016. Αυτός ο πύραυλος έχει βεληνεκές 700 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50-70 μέτρα από τον επιδιωκόμενο στόχο. Παρά το ίδιο σχήμα και μέγεθος με το Fateh 110, το Zulfiqar διαθέτει ένα εντελώς νέο σύστημα πλοήγησης.

Οι πύραυλοι Zulfiqar χρησιμοποιούν κεφαλές ή βλήματα διασποράς με υψηλή εκρηκτικότητα με μέγιστη μάζα 450 kg. Αν και η Δύση και η Ουκρανία έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ιράν πως προμηθεύει όπλα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Μόσχα και η Τεχεράνη το αρνήθηκαν.

«Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν έχει και δεν θα προμηθεύσει κανένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε: «Πιστεύουμε πως η προμήθεια όπλων στα εμπλεκόμενα μέρη θα παρατείνει τη σύγκρουση. Το Ιράν θεωρεί λάθος τις συγκρούσεις στην Ουκρανία ή το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail