Η Πολωνία λέει ότι έχει συζητήσει για τη φιλοξενία πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ

YuryRymko / pixabay
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα τοποθετήσουν πυρηνικά όπλα ανατολικά της Γερμανίας

Dave DeCamp - antiwar.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη πως η Πολωνία είναι ανοιχτή να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα και έχει προσεγγίσει την Ουάσιγκτον σχετικά με την ιδέα.

Επί του παρόντος, τα μέλη του ΝΑΤΟ, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Τουρκία φιλοξενούν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει προηγουμένως πως δε θα τοποθετήσουν πυρηνικά όπλα σε χώρες που εντάχθηκαν στη συμμαχία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά ο Ντούντα είπε ότι οι συζητήσεις για το θέμα γίνονται.

«Υπάρχει πάντα μια πιθανή ευκαιρία να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα ανταλλαγής πυρηνικών», είπε ο Ντούντα στην εφημερίδα Gazeta Polska . «Μιλήσαμε με Αμερικανούς ηγέτες για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα είναι ανοιχτό».

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ντούντα έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά της Γερμανίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την υπόσχεση της συμμαχίας να απορροφήσει τελικά την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι κατασκεύαζαν μια μόνιμη στρατιωτική βάση στην Πολωνία, παραβιάζοντας μια συμφωνία με τη Ρωσία γνωστή ως Ιδρυτικό Νόμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997. Βάσει του νόμου, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν να μη δημιουργήσουν μόνιμες βάσεις ανατολικά της Γερμανίας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η βάση στην Πολωνία δεν παραβιάζει το νόμο επειδή στρατεύματα θα αναπτυχθούν στην εγκατάσταση εκ περιτροπής, αλλά είναι απίθανο η Μόσχα να το δει έτσι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail